Нетипові відчуття. 8 незвичних страв з оригінальними назвами

Серрадура, посікунчик, шилпілдок. Ні – це не лайливі слова на незрозумілій вам мові. Насправді – це незвичні назви страв із різних куточків нашої планети. Ми вирішили розповісти вам про нетипові страви, які можна скуштувати в закладах, що спеціалізуються на кухнях різних народів. Дещо із цього списку можна знайти навіть у фаст-фудах! Якщо ви любите все особливе, то хоча б одна страва із цього списку вам точно сподобається.

Суширіто

Ця страва з’явилась внаслідок чиєїсь шаленої ідеї поєднати роли і буріто. До такого експерименту вперше вдалися в Каліфорнії. Не дивно, адже там люблять гостреньке і модненьке. Тож з популярністю ролів місцеві кулінари вирішили створити дещо особливе. Водорості, норі, рис – це все залишається, але складники завертаються у великий рол, який скручується рулетом і ззовні нагадує буріто. А щоб від буріто залишався не лише розмір, то до такого хендрола з рибою, овочами, морепродуктами і грибами додають латиноамериканські соуси, хоча гостренький соєвий соус ніхто не скасовував. Суширіто – це не єдиний варіант поєднання непоєднуваного.

Нанбазуке

Якщо коротко, то це соус. У ньому, наприклад, маринують обсмажених в маслі ставридок. Соус надає їм кисло-солодкий смак. Ця страва стала для японців «авангардною» в період їхнього знайомства з європейською культурою і кухнею кілька століть назад. «Нанб» означає «іноземний», а «Зуке» — «маринований». Європейці привезли в Японію невідомі раніше на островах гострий перець чилі і цибулю. Ці інгредієнти швидко набули популярності. На їх основі і був створений маринад «нанбазуке», що складається з класичних японських хондаші, рисового оцту, соєвого соусу і цукру, але з додаванням «новинок» – гострого перцю і цибулі.

Серрадура

Якщо ви бували в Макао або намагались дізнатись щось про тамтешній колорит, то напевно знаєте, що серрадура – найпопулярніший десерт. «Стружка з дерева» – саме так перекладається назва цієї страви, хоча жодних стружок чи гілок у ній взагалі нема. Приготувати таку страву легко і в домашніх умовах. Вершки або сметану необхідно добре збити, а пісочне печиво розкришити. А далі це все викласти в посудину шарами та кілька годин потримати в холодильнику. Легко, смачно і особливо. Таким десертом ви зможете здивувати будь-кого, адже навряд-чи хтось їв щось схоже. Навіть якщо і їли, то ви точно зможете здивувати всіх назвою цього десерту. Просто вигукніть: «Серрадура!».

Посікунчики

Тільки не смійтесь. Ніякого підтексту тут немає. Все дуже просто, адже посікунчики – це невеликі смажені пиріжки з м’ясною начинкою: яловичиною, свининою чи бараниною. Начинка настільки соковита, що, надкусивши шматок, ви відчуєте смак ароматного бульйону, який просто витікає. М’ясо для пиріжків дрібно-дрібно рубають, або січуть, звідси і назва страви. Але не можна плутати посікунчики з чебуреками, адже тісто сильно відрізняється.

Азирдз та Ашлян-фу

З назви можна здогадатися, що батьківщина страви десь в Абхазії. Дослівно назва перекладається як «солона вода». Цей сосус найчастіше готується з сметани з аджикою, але все ж краще використовувати мацоні і неодмінно додати трохи зелені. Варіант із зеленою аджикою виходить не менш смачним, але не таким гострим. Ашлян-фу – традиційна страва уйгурської кухні. Для її приготування потрібно змішати відварну локшину з шматочками заварного крохмалю, тонко нарізаного омлету і овочами. У Киргизстані, де ашлян-фу набула найбільшого поширення, влаштовують конкурси на швидкість поїдання цієї пікантної страви.

Транчо

З італійської назва страви перекладається як «шматочок». Так називають найчастіше десерт, порційний торт. Або ж роль транчо на столі може виконати риба з кісткою по типу стейка. Саме такий варіант і запропонував відомий Алессіо Джині в своїй «Азбуці смаків». Тому, коли будете в Італії, будьте готовими до того, що якщо ви замовите у якомусь ресторані Транчо, вам можуть принести або десерт, або рибу. Тому, щоб такого не сталось, не забудьте перепитати, що саме мається на увазі.

Кокореч

Такий фаст-фуд часто пробують туристи в Туреччині. В основі страви смажені баранячі тельбухи. Серце, печінка, легені, нирки ягняти нанизують на рожен, обмотують кишками, смажать, потім подрібнюють і приправляють спеціями. Подають в булці, схожій на булку для хот-дога, або з овочами. Виходить ситно, гостро і дуже смачно.

Шилпілдок

В Узбекистані саме так називають власну версію бішбармака, до складу якого входять м’ясо і тісто. Не дивлячись на те, що назва страви не викликає особливих очікувань, у тарілці ви побачите ароматний бульйон, широко нарізану локшину та неймовірно ніжні шматочки м’яса. Ситно та дуже смачно.

POST A COMMENT