Концентрація користі: 10 фактів про суперфуди

Суперфуд – всі чули про нього, але мало хто знає, що це і де його взяти. Більшість думає, що  це щось дуже дороге і екзотичне. Інші ж переконані, що суперфуд – це тільки для спортсменів. Насправді, все набагато простіше. Ми підібрали 10 фактів про ці продукти, які допоможуть вам познайомитись із ними значно ближче (насправді, ви вже давно їх їсте).

 

  1. Кожен з нас чув про неймовірну користь суперфудів. У наших уявленнях – це щось особливе, ексклюзивне і дороге. А насправді, величезна кількість доступних продуктів з наших холодильників можуть бути суперфудами, щоправда, мало хто про це здогадується. Наприклад: буряк, шпинат, чорниця. Не існує чіткого наукового пояснення терміну «суперфуд». Таке визначення – це скоріше маркетинговий хід. Так називають продукти з максимальним рівнем вітамінів, мінералів та інших корисних для нашого організму речовин. Такі продукти багаті білком, клітковиною, антиоксидантами, корисними жирами.

 

  1. Вітграс – це сік із зелених паростків пшениці, який зміцнює імунітет, виводить з організму токсини і важкі метали. Це справжній еліксир молодості: він уповільнює процес старіння, робить шкіру і волосся здоровими і красивими. 30 мл вітграса вранці натщесерце забезпечують приплив сил і бадьорості не менш, ніж звична нам кава.

 

  1. Каротиноїди, що містяться в броколі, допомагають організму в боротьбі з токсичними речовинами. Броколі – це єдиний зелений овоч з високим вмістом сульфорафана, який виводить канцерогенні хімічні речовини з організму. Робимо висновки.

 

Bеличезна кількість доступних продуктів з наших холодильників можуть бути суперфудами.

 

 

  1. З авокадо можна приготувати АВО-майонез, корисні цукерки і навіть морозиво! Улюблений фрукт адептів ЗСЖ багатий мононенасиченими жирними кислотами, а саме олеїновою кислотою, яка бореться із запальними процесами і знижує «поганий» холестерин. Регулярне вживання авокадо знижує ризик розвитку метаболічного синдрому, а значить діабету і серцево-судинних захворювань. Щоправда, зловживати цим продуктом теж не варто. Всього в міру.

 

  1. Будь-яка ферментована їжа корисна для травлення. Тут стане в нагоді звичайна квашена капуста. Так-так, в ній високий вміст клітковини, лактокислих бактерій, які полегшують перетравлення їжі, а вміст вітаміну С у 20 разів більший, ніж у свіжій капусті. Однак тим, хто хворіє на синдром надлишкового росту бактерій у кишківнику, цей суперфуд може завдати шкоди, адже він буде живити не тільки корисні бактерії, але і патогенні.

 

  1. Імбир прискорює травлення, переміщаючи їжу зі шлунка в верхній відділ кишківника. Його часто радять вагітним жінкам, які страждають від токсикозу. Чай або вода з імбиром полегшують стан нудоти. Крім того, імбир підсилює наші когнітивні здібності і володіє протираковими властивостями.

 

  1. Насіння льону – це справжній український суперфуд. Насінини містять вітаміни А і Е, які необхідні для молодості шкіри, а також поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які потрібні для правильного жирового балансу, зниження рівня холестерину і правильного функціонування серцево-судинної системи. Також вони є джерелом клітковини та активізують роботу кишківника. З огляду на жовчогінну дію, насіння льону варто з обережністю вживати під час таких захворювань, як загострення коліту, холецистит, панкреатит, каміння в жовчному і сечовому міхурах.

 

  1. Конопляне насіння – ще один низькокалорійний продукт, в 30 грамах якого міститься 10 грамів білка, 15 грамів жирних кислот, враховуючи збалансований комплекс Омега-3 і Омега-6 кислот, і всього 2 грами вуглеводів, велика частина яких – це клітковина. Харчове насіння конопель не містять фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню корисних мінералів: кальцій, залізо, магній, калій, фосфор, цинк.

 

  1. Часник допомагає в профілактиці застуди завдяки алицину – дуже важливій сполуці, яка володіє антибактеріальними, противірусними, протигрибковими та антиоксидантними властивостями. Особливо корисний чорний часник, який довго ферментує під впливом різних температур. Це традиційна корейська страва. Їсти його можна навіть перед роботою або побаченням, адже різкого запаху він немає.

 

  1. Більшість суперфудів – рослини. Однак серед них є і продукти тваринного походження. Наприклад, в ікрі риби, дикому лососеві, печінці різних тварин або печінці тріски також відзначено високий вміст мікро- та макроелементів.

 

Ви досі думаєте, що суперфуди дорогі і недоступні?

POST A COMMENT