Альтернативні десерти: raw, веганські та кето

 

Існує багато солодощів, які готують без використання продуктів тваринного походження. Практично всім відомі десерти мають веганські версії або raw-версії: медовик, наполеон, брауні, чизкейк тощо. Завдяки різноманіттю підсолоджувачів (сироп топінамбура, сироп агави, кленовий сироп, сухофрукти, стевія, сирий мед) можна приготувати цікаві варіації десертів. Однак варто розуміти, що такі десерти можуть бути набагато калорійнішими, аніж звичайні. Space Magazine розповість вам про калорійність таких страв, про їх склад, переваги та недоліки альтернативних солодощів.

Сироїди вважають, що будь-яка теплова або інша обробка вбиває корисні речовини, які містяться в їжі.

Сироїдські десерти

Сироїдіння передбачає приготування страв без термічної обробки, не більше 40-48 градусів. Сироїди вважають, що будь-яка теплова або інша обробка вбиває корисні речовини, які містяться в їжі, в результаті чого вона стає «неживою» і не приносить користі організму.

Недолік таких страв у тому, що споживач може мати високий глікемічний індекс, калорійність або алергію на горіхи, а перевага – такі десерти більш поживні та мають короткий термін придатності. Це свідчить про їхню натуральність та свіжість. Замість підсолоджувачів використовують фініки або будь-яка інша натуральна альтернатива. Однак не рекомендують ними зловживати та замінювати такими солодощами повноцінний прийом їжі. Варто лише інколи споживати їх замість десерту в невеликій кількості. Такі страви містять не лише багато жирів, але і велику кількість вуглеводів. Якщо споживати їх у надмірних кількостях, то рівень інсуліну збільшуватиметься, а також підвищиться рівень цукру в крові. Сироїдські цукерки або халву готують з перетертих сухофруктів, горіхів, насіння, меду. Вони також мають багато оригінальних та смачних варіацій. Крем для тістечок і тортів роблять на основі банана чи авокадо.

Веганські десерти

Веганські десерти не містять продуктів тваринного походження, тому у випічці немає яєць, вершкового масла, молока тощо. Ці десерти не менш калорійні, ніж традиційні. Вони не містять шкідливих добавок, трансжирів, барвників та емульгаторів. Дуже популярним став веган-снікерс, приготований на основі фініків, горіхів, кленового сиропу, кокосової стружки, кокосового масла та шоколаду.

Якщо в складі десерту є такі поживні компоненти, як фініки та інші сухофрукти, то вони різко підвищують рівень цукру в крові, особливо якщо ви з’їсте їх натщесерце. Загалом, найпоширеніша помилка серед тих, хто починає худнути, – зловживати веганськими десертами і думати, що від них не набирають вагу. Калорій в них достатньо!

У кого є ризик захворювань діабетом 2-го типу (наприклад, ваші найближчі родичі мали це захворювання), то вам варто обмежити себе в будь-яких солодощах. Людина з діабетом повинна вживати їжу з низьким глікемічним індексом. Всі веганські десерти мають високий рівень ГІ, тому будь-які десерти діабетикам заборонені.

Кето-десерти

Адепти кето-дієти використовують у своїх десертах продукти з мінімальною кількістю вуглеводів. Наприклад, лляне борошно, кокосове, мигдальне та інші види борошна з горіхів. У ролі підсолоджувачів – стевія або еритритол. Вони не підвищують рівень цукру в крові. Саме тому їх вважають найбільш досконалими замінниками цукру. На кето-дієті споживають багато продуктів з омега-3 жирними кислотами. Вони поступово заміняють в оболонках клітин трансжири та роблять організм здоровим на клітковому рівні. Така дієта дуже обмежує. Її складно дотримуватися впродовж довго періоду. Існують навіть кето-бомби, які складаються на 90% з жиру: кокосове чи вершкове масло замішують з какао-порошком, ваніллю, ягодами і кокосовими пластівцями. Цей десерт теж не на кожен день.

Обирайте альтернативу солодощам, зважайте на усі плюси та мінуси, однак будете обережні з цукром!

POST A COMMENT