Присмак ризику: 6 видів небезпечної риби

Продукти харчування повинні приносити користь нашому організму. У цьому їхня основна місія. На жаль, так виходить далеко не завжди. Часто навіть найбільш корисні продукти залишають у stop-списку. Це стосується і риби, яку завжди вважали корисною, аніж навпаки. Сьогодні ми постараємося осягнути рибну тематику і розповімо, які види риб краще не додавати до свого раціону, щоб не стати жертвою морських мешканців та нечесних виробників.

 

Дикий морський окунь

 

Якщо ви захочете скуштувати цю рибу, обов’язково дізнайтеся, звідки її привезли. Чилійський морський окунь характеризується високим вмістом ртуті, тому дорослий може вживати його в їжу не частіше двох разів на місяць. Не варто також купувати окуня, якого спіймали на островах Крозе, Принца Едварда, а також в Чилі. У цих регіонах рибу ловлять безконтрольно, знищуючи багато інших морських істот. Зверніть увагу на морського окуня, якого спіймали на Фолклендських островах і Маккуорі. Хорошою є також риба, яку спіймали поруч з узбережжям Аргентини і у віддалених антарктичних водах. Обов’язково уточнюйте, чи є продукт сертифікованим.

 

Кафельнік

 

Цю рибу варто усунути зі свого раціону взагалі. Це ще одна риба з високим вмістом ртуті в м’ясі, тому її споживання також рекомендують обмежувати. Крім того, кафельнік ловлять з істотним порушенням норм. Звідси ризик отримати заражену рибу чи зіпсовану. Якщо ви все-таки хочете подати кафельнік на стіл, то віддайте перевагу тій рибі, яку спіймали в середній Атлантиці – там практикуються більш лояльні методи риболовлі.

 

Атлантичний більшоголов

 

Цікаво, що вік цієї риби може досягати 100 років попри браконьєрство. Хоча ловля риби в океані тепер жорстоко регулюється, популяція атлантичного більшоголова так і не відновилися після буму популярності цієї риби кілька десятків років тому. Від купівлі атлантичного більшоголова варто відмовитися хоча б для захисту природи. Крім того, враховуючи середній вік виловлюваних риб, можна припустити ступінь отруєння її токсичними речовинами.

 

Акула

 

Більшість риб і молюсків накопичують у тканинах такі сполуки ртуті, які можуть вражати центральну нервову систему людини. Кількість цих речовин змінюється залежно від різновиду риби та надходження її у харчовому ланцюгу. Ртуть у складі осаду забруднює природні водойми, де її поглинають рослини, а потім дрібна риба тощо. У процесі її передавання від однієї риби до іншої, ртуть накопичується, тому її максимальний рівень – у великих хижаків, акули є одними з них. Крім того, сьогодні популяція цього виду риб досягла найнижчого рівня за всю історію, оскільки більшість з них знищують під час виловлювання іншої риби.

 

Королівська макрель

 

Вважають, що корисною для здоров’я є лише макрель, яку виросла на волі. Однак із цим твердженням можна посперечатися. Причиною сумнівів може стати все той же процес накопичування ртуті у тканинах риби. Дику макрель не рекомендують вживати в їжу дітям та жінкам, особливо вагітним. Щодо чоловіків: їм дозволяють їсти не більше однієї порції на місяць Найбільш безпечний варіант для споживання – атлантична макрель.

 

Риба-меч

 

Риба-меч – один із найважливіших об’єктів океанічної риболовлі. Її цінують шеф-повари всього світу через ніжний смак і відсутність кісток. Часто рибу-меч їдять сирою, нарізуючи її тонкими шматками і поливаючи соусом на основі лимонного соку. Головна небезпека – це висока вартість цієї риби, через що в магазинах її часто замінюють на більш дешеві. Замість неї часто продають поломбо з сімейства акулячих. За смаком вони справді схожі, а шкода останньої набагато вища.

 

 

POST A COMMENT