СВІТОВЕ НАДБАННЯ: все, що потрібно знати про макарони

Макарони – настільки простий та звичний для нас продукт, що нам здається, що ми знаємо все про нього. Але чи справді це так? Хто їх придумав? Які його види бувають? Як правильно варити та з чим подавати? Відповіді на усі ці та інші питання даємо у цій статті.

 

Види макаронів

 

Існує безліч видів макаронів. Але деякі з них особливо популярні. Найвідоміші і улюблені багатьма – це спагеті, довгі круглясті макарони середньої товщини. Їх їдять тільки гарячими з томатними соусами або в запіканках. Капелліні, або «Волосся ангела», – дуже тонкі й довгі макарони. Добре смакують з легкими соусами, бульйонами або просто з оливковою олією і вареними овочами. Вермішель, або «черв’ячки», – довгі і більш тонкі, ніж спагеті. Їх вживають гарячими або холодними і найчастіше ламають, перемішуючи з овочевими салатами. Фетучіні – це довгі, плоскі стрічки, часто згорнуті в гнізда. Найкраще смакують з вершковим і горіховим соусами. Короткі спіральки ротіні їдять і холодними, і гарячими. Змішують з дуже густим соусом або додають в салати. Загнуті порожнисті макарони-ріжки використовують в макаронних салатах і в запечених стравах. Пір’ячко-пенне використовують в супах, запікають або їдять з будь-яким соусом. Макарони-черепашки різного розміру використовують також в супах, салатах, готують з морепродуктами і запікають. Існує кілька видів макаронів з начинками: ангелоті, ньокі, тортеліні і равіолі. Всі вони найбільш схожі на наші пельмені і вареники. Їхня начинка може бути найрізноманітнішою.

 

 

 

Як правильно вибрати і приготувати макарони

 

Це правда – макарони можна їсти і не набирати зайвих кілограмів! Головне – дотримуватися кількох простих правил. По-перше, купуйте тільки вироби групи А (вони виготовлені з твердих сортів пшениці). Їх можна «впізнати» за зовнішнім виглядом. Зазвичай вони кремового або золотистого кольору з дрібними темними крапочками частинок оболонки зерна. Такі макаронні вироби багаті складними вуглеводами, в них міститься більше білка, корисні мінеральні речовини – кальцій, калій, фосфор, вітаміни групи В і РР, а ще практично немає жирів. У 100 г відварених макаронів всього 98 кілокалорій, а в 100 г пшеничного хліба – 262 кілокалорії. По-друге, їжте макарони невеликими порціями з овочами, грибами, морепродуктами, спеціями, соусами і навіть з сиром, але не змішуйте їх з м’ясними продуктами і тваринними жирами.

 

Походження макаронів

 

За право називати себе батьківщиною макаронів досі борються італійці, араби і греки, а китайці дивляться на них усіх з глузливою посмішкою. Але насправді щось схоже на макаронні вироби можна знайти в історії практично будь-якого народу, який займався землеробством. Колись його розкладали на камінні і сушили на сонці, потім навчилися різати на пластинки і запікати в печі. Прародителькою всіх видів макаронів вважають лазанью. У 1 столітті нашої ери грек Апікус написав кулінарну книгу, в якій згадано страву з фаршу та шарів тіста. Згодом хтось все ж здогадався нарізати корж на тонкі смужки, що нагадують нитки. Індійці називали їх sevika, що означає «нитка», араби – rishta (переклад такий же). Але загальновідома назва виникла в Італії  (spaghetti – «ниточки»). У багатих сім’ях Стародавнього Риму готували локшину з сирого тіста, а потім запікали з рибою або м’ясом. У 1292 знаменитий мандрівник Марко Поло потрапив до Китаю і з подивом дізнався, що там теж їдять макарони.

 

Легенди про макарони

 

Одна з історій про виникнення на світ прекрасних макаронів говорить, що їх приготував кухар перед весільним бенкетом. У шлюбний союз вступали незаконнонароджена дочка Папи Римського Лукреція Борджіа і майбутній герцог Альфонсо д’Есте. На гастрономічне відкриття кухаря нібито надихнуло довге світле волосся нареченої. Ще одна легенда розповідає про неаполітанського господаря таверни на ім’я Марко Ароні, який одного разу побачив, як його маленька дочка грається з їжею. Дівчинка скручувала тісто в тоненькі трубочки і розвішувала на мотузці. Дбайливий батько вирішив, що негоже пропадати добру і зварив «творіння» дитини. Страва мала успіх.

 

Святі макарони

 

У 2005 році з’явилася нова і найвеселіша релігія – пастафаріанство. Її засновник Боббі Хендерсон закликає всіх вірити в Творця – Летючого Макаронного Монстра, схожого на гігантську пасту з тефтелями. Пастафаріанство зародилося в знак протесту проти обов’язкового введення в програму шкіл Канзасу псевдонаукової теорії «Розумного задуму». Попри те, що це пародійна релігія, кількість її адептів постійно збільшується. Напевно через те, що в раю Макаронного Монстра трапляються пивні вулкани і фабрики стриптизу.

 

POST A COMMENT