Нестабільна реакція. Поєднання речовин у косметиці

В косметології існує безліч компонентів та речовин, дія яких спрямована на вирішення чітко визначених проблем. Іноді, бажання виправити всі недоліки одразу, яке супроводжується хаотичним нанесенням всеможливих засобів на шкіру, не приносить бажаних результатів, а іноді й зовсім погіршує ситуацію в цілому. Багато інгредієнтів можуть конфліктувати між собою, або навпаки – посилювати дію один одного. Розповідаємо, чому в таких випадках потрібна обережність.

 

Альфа-гідрокислоти (наприклад, гліколева кислота), бета-гідрокислоти (саліцилова кислота), ретиноли та вітамін С є одними із найрозповсюдженіших та найефективніших речовин в практичній косметології, які широко використовуються у більшості її напрямах. Але, не дивлячись на це, не всі ці компоненти сумісні між собою. Різноманітні процеси «конфлікту речовин», їхні механізми та наслідки можуть бути різними, і залежать вони від того, які речовини «насильно» змішали. В таких випадках реакція буває різною: від подразнень та опіків, до елементарної нейтралізації дії компонентів, яка не дає жодних результатів. Щоб цього не сталось, варто знати, які компоненти можна поєднувати, а які ні.

 

Ретинол і кислоти

Людей, які активно використовують косметичні засоби із ретинолом, дуже багато, тому цільова аудиторія цього компоненту це: люди з жирною проблемною шкірою, яка схильна до проявів передчасного старіння. Ретинол приводить в норму діяльність сальних залоз і перешкоджає появі запалень. За останні кілька років цей компонент став одним з головних і найбільш популярних в косметології. Спочатку ретинол може сильно щипати шкіру, подразнювати її, тому потрібен час, щоб звикнути. Змішування ретинолу з іншими ексофоліантами (кислотами) може викликати додаткову сухість і пошкодження захисного бар’єру шкіри. Тому його не можна використовувати з іншими кислотами. Ретинол, як правило, використовується ввечері, і з ним, бажано, нічого не поєднувати, окрім зволоження. Він добре поєднується з SPF.

 

Ретинол і вітамін С

Вітамін С і ретинол добре працюють тільки в різному діапазоні показника рН шкіри, тому не можуть поєднуватися. Косметичні продукти, в складі яких є вітамін С, дієві при низькому рН – менше 3,5, тоді як ретинол найкраще проявляється при рН від 5,5 до 6. Тому слід уникати використання цих інгредієнтів одночасно. Хоча, не дивлячись на це, цілком безпечно і ефективно застосовувати сироватку з вітаміном С вранці, а крем з ретинолом – ввечері. Це забезпечує повну ефективність обох інгредієнтів.

 

Ретинол і бензоїл пероксид

Ретинол сам по собі є потужним засобом від акне. Бензоїл пероксид також працює, вбиваючи бактерії, які викликають акне. Перекис бензоїлу окисляє ретинол і може викликати сильні подразнення на шкірі, схожі на опіки. Обидва ці засоби чудово відлущують шкіру, тому при поєднані можуть її висушити. Найчастіше в складі засобів від акне разом з перекисом бензоїлу йде саліцилова кислота. Цього більш ніж достатньо.

 

Ефірні масла і фруктові кислоти

Категорично не можна використовувати разом ефірні масла та фруктові кислоти. В такому випадку, коли ці компоненти поєднуються, неможливо контролювати глибину і рівномірність пілінгу, тому що ефірні масла сильно і, як правило, нерівномірно покращують поглинаючу здатність шкіри. Таким чином можна отримати опік.

 

Вітамін С і SPF

Вітамін С – це хороший друг сонцезахисному крему. Краще його наносити до SPF. Вітамін С, як правило, випускають в важких або маслянистих структурах, які краще не наносити на ніч. До того ж це антиоксидант, який частіше необхідний вдень, тому він добре бореться із фотостарінням разом з SPF. Якщо використовувати аскорбінову кислоту, нестабільне з’єднання вітаміну С, дія якої нейтралізується не тільки під впливом сонячних променів, але і від кисню, то SPF не врятує. Стабільні форми вітаміну С – магнію або натрію аскорбілфосфат – стають ефективнішими із з SPF. В рамках однієї лінійки бренду конфліктуючих між собою компонентів не зустріти.

 

Пептиди і AHA-кислоти

Не варто використовувати пептиди разом з фруктовими кислотами, так як багато пептидів в кислотному середовищі нейтралізуються. Нічого страшного з шкірою не трапиться, але і ніякого позитивного ефекту також не буде.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР