ДАРИ МОРІВ: як правильно обирати морепродукти

Морепродукти стали невід’ємною частиною усіх культур світу. Любов до таких страв обумовлена не тільки їхнім витонченим смаком, але й користю. Здавна окремі види морської фауни вважалися делікатесами, тому подавали їх винятково на урочистих подіях. Що ж, сьогодні ситуація не змінилася, адже морепродукти були і залишаються вишуканим делікатесом, який потрібно вміти правильно обрати та приготувати. Розповідаємо усі секрети, які допоможуть вам обрати найкраще.

 

Купуючи якісні морепродукти, необхідно звернути увагу на низку важливих факторів.

По-перше, не забувайте заздалегідь ознайомитися з магазином або з постачальником, у якого збираєтеся купувати. Переконайтеся, що на вітрині є етикетка походження і уникайте перекупників та сумнівних супермаркетів. По-друге, морепродукти дуже швидко псуються, тому купувати їх потрібно в останню чергу. Слідкуйте за тим, щоб соки з морепродуктів не потрапляли на інші продукти (бактерії в сирих соках можуть зіпсувати приготовані і сирі продукти харчування). Ви можете уникнути перехресного забруднення в корзині – просто використовуйте окремий пакет для морепродуктів. По-третє, слово «свіжі», зазвичай, відносять до морепродуктів, що не були заморожені. Однак слово «заморожені» не має поганого відтінку. Заморожені морепродукти можуть перевершувати за якістю свіжі. Продукти з позначкою «свіжозаморожені» означають, що морепродукти були заморожені в свіжому стані, рідше – протягом декількох годин після вилову. Не купуйте заморожені морепродукти, якщо їх упакування розкрите або порване. Уникайте упакувань з ознаками заморожування або кристалами льоду. Це може означати, що продукт довго зберігався або перезаморожувався. Якщо три перші кроки виконані успішно, переходимо до детального вивчення якості кожного виду.

Креветки

З креветками в українській мові трапилася плутанина: ми називаємо так всіх дрібних ракоподібних без клешнів, додаючи тільки «велика» або «маленька». В англійській мові морські креветки називають shrimps, а прісноводні – prawns. Вони відрізняються не тільки розміром. Це абсолютно різні види. Як вибрати: на вітрини наших магазинів креветки надходять зазвичай в варено-мороженому, рідше в свіжомороженому вигляді. Звертайте увагу на їхні хвостики: якщо вони випрямлені, значить креветки загинули до термічної обробки і краще їх залишити на вітрині. Чорна голова, темні плями, нерівномірне забарвлення говорять про те, що креветка почала псуватися. У свіжих креветок перевіряйте, чи є вусики і кінцівки – вони повинні бути на місці.

Лобстери і лангусти

Необхідно запам’ятати: лобстер і омар – це одне і те ж, просто назви прийшли з різних мов. Лобстер – це морський рак з величезними клешнями. Лангуст швидше нагадує креветку-переростка. Колись лобстер був їжею бідняків і ув’язнених, а тепер це, мабуть, найцінніший ракоподібний. Лангусти коштують дешевше, але часом їх видають за лобстерів. На смак лангусти і лобстери схожі, але є відмінність в текстурі (м’ясо лангуста більше нагадує креветку). Зазвичай лобстерів їдять у вареному вигляді, витягуючи м’ясо з хвоста і кінцівок. Як вибрати: найсмачніші лобстери – зовсім юні особини, які не досягли 10 років (взагалі вони можуть жити і до 70), вагою майже 700 г. Готувати супи фахівці радять з самок з ікрою – так смак бульйону буде більш насиченим. Відрізнити їх можна за більш широким хвостом і активністю в акваріумі. Звичайно ж, лобстер повинен бути живим або замороженим. Лобстер, що загинув до термічної обробки, може бути небезпечним, адже в ньому починають стрімко розмножуватися бактерії, виділяючи токсини.

Восьминоги

Восьминіг – високорозвинена форма молюсків з централізованої нервовою системою, великою головою і справжнім мозком. В дикій природі він швидкий і може змінювати колір, щоб сховатися або залякати хижака. Існує три їстівних види восьминогів, але звичайний восьминіг (Octopus Vulgaris) – найпопулярніший і поживний. Він може вирости до 300 см. Як вибрати: кращий спосіб визначити свіжість – це запах морської води. Свіжі восьминоги пружні при натисканні, виглядають гладкими, блищать, їх шкіра бордово-коричнева, без пошкоджень, а очі прозорі.

Устриці

Як правило, пік устричного сезону – кінець осені та зими, але завдяки технологіям і консервації, споживачі можуть одержувати прекрасні устриці круглий рік. Як вибрати: якщо ви все ж вирішили покуштувати устриць, то вибирайте живі закриті раковини з приємним морським запахом, і нехай вас не лякає зелений наліт – це фітопланктон.

Мідії

Мідії живуть практично у всіх морях і океанах, тому їх знають і люблять у всьому світі. Існує величезна кількість рецептів з мідіями: їх смажать, варять, запікають, готують з них салати, супи, бутерброди, додають в пасту, ризото і рагу. Вони підходять для дієтичного харчування і, кажуть, особливо корисні для чоловіків. Як вибрати: шукайте мітку з інформацією про дату збирання. Ви можете також зробити «тест на запах», адже мідії повинні пахнути, як океан – свіжістю і морською сіллю! Купуючи неочищені мідії, вибирайте ті, що більші: вони більш соковиті. Стулки повинні бути щільно закриті і безпошкоджень.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР