Everything black. Особливості подачі чорної ікри

Чорна ікра – вишуканий делікатес в більшості європейських країн. Насолодитися її вишуканим смаком можна на пишних бенкетах та урочистих фуршетах, а гастрономічний етикет диктує низку правил щодо подачі такого частування.

 

Як обирати?

Тут все просто ─ потрібно орієнтуватися на виробника, адже ви ніколи не здогадаєтесь, що всередині банки, в якій ікра продається (а відкрити вам її ніхто не дозволить). Купляти, як то кажуть, «на вагу» – це спосіб викинути гроші на вітер, тому що ікра, яка зберігається в умовах контакту з повітрям, швидко втрачає свої якості та псується, а це може призвести до різноманітних проблем з боку вашого організму. Найголовніше в «правильній» ікрі – її якість, яка безпосередньо залежить від тих умов, в яких вирощують осетрових. Хороша вода, добірні збалансовані корми, ретельний догляд за рибою, відбір кращої ікри-сирцю і строгий контроль за продукцією на всіх етапах виробництва – так і тільки так можна отримати справжній делікатес.

 

Як подавати?

В Україні така висока вартість чорної ікри спричинена тим, що осетрові види риб занесені в Червону книгу України. Чорна ікра з дикої природи – пряме браконьєрство. Тому на українському ринку якісний продукт може бути привезеним з Іспанії, Латвії, Молдови чи Саудівської Аравії. В часи Радянського Союзу саме Росія була найбільшим постачальником чорної ікри. Відтак існують два способи сервірування чорної ікри: слов’янський та європейський. На заході прийнято використовувати «ікорниці», це велика ємкість з льодом, в яку ставлять скляну або кришталеву вазу з ікрою. В слов’янських країнах за кілька хвилин до подачі ікру викладають в срібні чаші або ж ємності з фарфору, рідше зі скла. Льоду не додають. Це пов’язано з тим, що на цих територіях цей продукт століттями споживають свіжим, більшість європейців ж їли ікру, яку їм доставляли чимало днів. Тому й доводилося перебивати запах, використовуючи лимон та лід. Сучасні засоби для транспортування, нові пакування дозволяють довго зберігати придатність та легкий смак. Тому лід вже не обов’язковий. Його використовують для підкреслення традиційності страви.

 

Чим їсти?

Якщо Ви гурман, то ікру сміливо їжте ложкою. Срібні та вишукані маленькі ложечки підійдуть найкраще. Також ложка може бути перламутровою або ж із кістки. Якщо ложка металева, то ікра набуде неприємного присмаку. Нема сенсу платити за насолоду металічним післясмаком.

 

З чим поєднувати?

Хоч ікра й не потребує ніяких поєднань, та добре смакує з гарячими тостами з білого хліба та невеликою кількістю масла. Підійде несолодкий крекер, галети, хлібці. Вже звичною для фуршетів стала подача ікри в тарталетках. Окрім масла можна наповнювати їх ніжним кремом з м’якого сиру і жирних вершків, страву прикрашати варто оливками та зеленню. Як закуску можна подавати свіжий огірок, нарізаний кільцями, або половинки круто зварених перепелиних яєць з ложечкою ікри зверху.

Є й розкішні варіанти подачі чорної ікри для гурманів – ікра з устрицями. Устриці традиційно подають відкритими з долькою лимона. Спершу в мушлю вичавлюють лимон, а зверху додають ложечку ікри. Келих брюту або білого сухого вина чудово поєднується разом з такою стравою.

Слов’янська традиція подачі диктує споживання ікри з млинцями та сметаною, а ще намазувати на хліб разом з маслом. Другий спосіб, хоч і з’явився пізніше, але став не менш популярниим.

 

Чим запивати?

Чорну ікру вважають традиційною закускою до міцного алкоголю, горілки. Її закушують, просто зачерпнувши ікру ложечкою. Такий напій має підкреслити жирний смак ікри.

Проте, шанувальники горілки є не у всьому світі. Наприклад, у Франції класичним поєднанням вважають ікру та шампанське. З соленим смаком ікри добре поєднується й ігристе вино. Мова йде про найкращі люксові сорти cuvee, які доповнять делікатес.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР