Підсвідомий вплив. Чому ми переїдаємо?

Коли ви втомлені, вам хочеться щось з’їсти. Коли вам нудно, ви намагаєтесь чимось себе зайняти і найчастіше цим «заняттям» стає їжа. Коли вам сумно, ви намагаєтесь «заїсти» цей сум. Насправді є логічне пояснення всіх цих станів і вихідного з них бажання поїсти. І пояснити це можна тільки з точки зору психології. Так які ж вони, шість основних причин, які змушують людину переїдати?

 

1. Втома

Втома – це вичерпаність ресурсів організму (фізичних і емоційних). З еволюційної точки зору ми запрограмовані на виживання. І якщо у організму не вистачає ресурсів на це виживання, то це означає, що зараз їх треба не тільки поповнити, а й накопичити. Їжа одночасно поповнює обидва ресурси – енергетичний: безпосередньо через енергію, яка надходить в процесі травлення, і емоційний – через стимуляцію системи винагороди в головному мозку. Для того, щоб знизити вплив втоми на організм приділіть більше уваги відпочинку та сну (здоровому сну!).

 

2. Сум

Так, саме тоді, коли ми відчуваємо сум, ми ловимо себе на тому, що наша рука тягнеться до чогось смачненького. Для людини властиво активізовувати пошук чогось, що могло б нас зайняти, і дуже часто це «щось» стає їжею. Наприклад, якщо ми знаходимося на робочому місці, в офісі, і зайняті не найцікавішим звітом, то що ми можемо «легально» зробити, щоб не нудьгувати? Чай з печивом та інші незаплановані перекуси. Якщо те, чим ви зайняті, ви не збираєтесь покидати, то подбайте про психологічний комфорт на робочому місці: робіть своєчасні регулярні перерви. Важливо, щоб ці перерви були наповнені чимось приємним: пройдіться по офісу, поспілкуйтеся з колегами, а якщо ви вдома, то спробуйте почитати книгу, зробити легку розминку, чи вийти на прогулянку.

 

3. Невпевненість в собі

Якщо людина невпевнена в собі або має надто низьку самооцінку, то вона несвідомо заїдає почуття своєї малоцінності. Зайва вага може стати своєрідним сигналом, яким людина хоче повідомити людей про те, щоб вони тримали себе на відстані, тим самим попереджуючи, що від неї можуть бути одні неприємності. Мова йде про глибинну проблему самооцінки, провини і сорому. Тому любити себе – дуже важливо. Гарна самооцінка – запорука щастя кожної людини. Полюбіть себе і багато ваших проблем просто зникнуть.

 

4. Емоційна нестабільність і стрес

Стрес сам по собі запускає в організмі ряд психофізіологічних процесів, які спровоковані гормональними реакціями. Це може впливати як на підвищений апетит, так і на набір зайвої ваги через уповільнення метаболізму. Їжа на підсвідомому рівні сприймається як «заспокійливе». Зумовлено це тим, що вперше людина отримує повне відчуття безтурботності і комфорту в дитинстві, коли вона харчується материнським молоком. З’являється умовний рефлекс: їжа = спокій і безпека. Цей рефлекс може зберігатися і в дорослому віці. Для того, щоб захистити себе від негативного впливу стресу, необхідно, в першу чергу, проаналізувати тригери (подразники) стресу у вашому житті і спробувати мінімалізувати їхній вплив на вас. Також при хронічному стресі, емоційної нестабільності і депресивних станах рекомендується дотримання питного режиму, постійні помірні фізичні навантаження і достатнє надходження в організм елементів, які опосередковано впливають на наше психо-емоційне здоров’я (вітамін D, Омега-3).

 

5. Недостатня кількість задоволення

Коли ми робимо щось біологічно вигідне (наприклад: їмо, займаємося сексом, відпочиваємо) рецептори в головному мозку отримують дозу гормоноподібних речовин, завдяки чому ми відчуваємо задоволення. Ми спеціально «оснащені» цією системою винагороди, щоб виживати і продовжувати рід. З біологічної точки зору зміст нашого життя – це гонитва за задоволенням. Коли цього немає – мозок сигналізує про те, що ми не виконуємо свої завдання виживання. В результаті падає рівень серотоніну і ми потрапляємо в депресивний стан.

 

6. Харчова залежність

Харчова залежність формується подібно до наркотичної. Коли ми звикаємо до того, як ми надмірно стимулюємо свою систему винагороди (занадто солоним, солодким, жирним), рецептори головного мозку перестають нормально реагувати на звичайну їжу і ми вже не отримуємо від неї задоволення. Цілісні продукти здаються прісними і позбавленими смаку. Тому дуже важливо пройти так званий період детоксикації (на певний час обмежити прийоми їжі, або зменшити її кількість). Спочатку, при відмові від зайвої стимуляції, нам буде важко, адже мозок не отримуватиме звичну дозу. Але цей період дуже важливий, адже рецепторам потрібно відновитися, щоб ми знову змогли отримувати задоволення від нормальної їжі.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР