Свідомий підхід. Вся правда про популярний суперфуд

Насіння іспанської шавлії більше відоме нам як насіння чіа. Зернята входять до складу йогуртів, десертів, салатів та смузі, а ще до каш, соків та навіть коктейлів. Шалену популярність це суперфуд набув всього за два роки. Про користь насіння чіа, його вплив на організм та причину популярності та розповідаєм далі.

 

Чіа, обіцяють дієтологи, допоможе швидко схуднути. До корисних властивостей насіння належать: покращення роботи травної системи, регулювання маси тіла, щоправда лише за умови збалансованого харчування та вживання достатньої кількості води, а ще воно позитивно впливає на серцево-судинну систему та знижує рівень холостерину в крові.
Якщо ж про схуднення, то дві ложки чіа забезпечать відчуття ситості, тому ви просто не захочете їсти. Регулярне вживання насіння чіа врегулює рівень цукру в організмі, тому, в поєднанні з здоровим та повноцінним харчуванням і заняттями спортом, чіа і справді прискорить ту мить, коли талія в дзеркалі почне вам подобатися. Чіа має приємний горіховий смак. Історія такої харчової добавки тягнеться ще з часів ацтеків. Тоді таку рослину вживали воїни, аби бути витривалими. З нього і досі виготовляють борошно, напої та олію.

 

Чи справді все так корисно і просто?

Насправді ні, адже будь-яка їжа вимагає від людини, яка слідкує за здоров’ям та фігурою, свідомого підходу до покупки якогось продукту і того, що вона кладе в свою тарілку. Ні чіа, ні будь що інше не зроблять корисним жирний бургер. Насіння чіа втрачає всі свої корисні властивості, якщо піддавати продукт термічній обробці. Піджарене насіння вже не проведе очистку організму. До слова, постійно додавати чіа до усіх страв раціону – це хибний шлях, а не панацея для чарівних перевтілень та «мінусів» на вагах.

 

Як зберегти здорові властивості та насолодитися смаком вишуканих і низькокалорійних страв з чіа?

 

Є декілька простих варіантів:

  • Джем без варіння: збити блендером одну ложку чіа та 250 грам фруктів. В холодильник на кілька годин і готово.
  • Детокс-напій вдасться приготувати із склянки чіа, 100 мілілітрів лимонного соку, меду та двох літрів води.
  • Морозиво: кокосове молоко, мигдалеве молоко, малина, чіа, кокосова стружка та мед.

 

Окрім цих трьох оригінальних варіантів, чіа може бути складником вишуканих мусових десертів. Особливу цінність мають у стравах пророщені зерна чіа. Придбати такі зерна, а не суміш, у магазинах вкрай складно. Проте, пророщені паростки мають більше поживних речовин та дають заряд бадьорості краще, аніж насіння. Паростки виростити в домашніх умовах можна із якісних зернин. Для цього їх достатньо промити проточною водою, залити в ємності водою кімнатної температури та залишити в теплому місці. Періодично насіння треба промивати, після того, як воно збільшиться, а коли побачите паростки – сміливо переміщуйте «вітамінну бомбу» до холодильника. Додавайте пророщені зернята чіа до каш та салатів. Додатковий бонус насіння: пророщені чіа можна додавати до масок для обличчя, вони мають відновлюючий та зволожуючий ефект.

 

Користь для організму.

Саме цього ми очікуємо, коли пробуємо нові вправи в залі, нові харчові добавки або ж купуємо вітаміни. Проте неправильне виконання вправи чи занадто велика кількість води без поступового її впровадження можуть нашкодити. А насіння чіа теж треба вживати з розумом. На 40 відсотків насіння чіа – це масла, тому перед вживанням необхідно переконатися, що нирки готові до такого продукту. Вводити в раціон такий потужний очисник не варто, якщо проблеми з травленням уже виявлені, а ще варто переконатися, що не страждаєте на алергію. Якщо ж ви готові до нового смаку та оновленого організму, то варто все ж таки додати ложечку чіа до свого йогурту.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР