Особливий процес. Етикет за столом

Вміння правильно приймати їжу безпосередньо залежить від виховання. Ці знання можуть підвищити ваш статус у вищих колах, а їхня відсутність навпаки – розіб’є його вщент. Про те, як сидіти за столом, не порушуючи норми етикету, розповідаємо далі.

 

Як правильно сідати за стіл і покидати його?

Прийнято займати ¾ сидіння стільця. Якщо ви дама, і маєте з собою сумку, а спеціальної підставки немає, то ставити її потрібно за спину або на коліна, але в жодному разі не на стіл чи підлогу. Оголошувати причину виходу з-за столу не прийнято. «Дозвольте, я скоро повернуся», – цієї фрази буде цілком достатньо. Хоча, покладена на стілець або диван серветка вже є сигналом того, що ви повернетеся. Покладена ж на стіл, поруч з тарілкою, серветка говорить про те, що гість закінчив їжу і за стіл більше не повернеться – такий жест можна зробити взагалі без слів, якщо цього вимагає ситуація.

 

Особисті побажання

Оголошувати свої особисті побажання та вподобання щодо їжі за столом – це порушення норм етикету. Виділяти себе та ставити в особливе положення перед іншими це, свого роду, зневага. Крім того, дієти, вподобання, хвороби та релігії (якщо певна релігія забороняє вживати якусь їжу) теми аж ніяк не застільні. Люди з певними медичними протипоказаннями попереджають про свої особливості харчування заздалегідь, безпосередньо організаторів. Будь-які інші випади – це недоречні способи привернення уваги до своєї особи. Прихильників здорового способу харчування та послідовників модних гастрономічних течій зазвичай знають. Якщо ж ні, то тоді такі люди так само попереджають про свої побажання, щодо наповнення меню, заздалегідь. Не дивлячись на все, правильно складене меню міститиме страви, які так чи інакше задовільнять потреби, фактично, будь-якої людини. В інших випадках все відбувається за завчасною домовленістю.

 

Поведінка гостя

Якщо ж це не світський захід, а гостинне застілля, то правил етикету, в незалежності від місця його проведення, також потрібно дотримуватись. Не прийнято просити те, чого немає на столі чи в меню. Це дратує як господарів, так і кухарів. Навіть більше – це може дратувати інших запрошених гостей. Їжте те, що запропоновано. Якщо ж жодна страва вам не до вподоби, то просто спробуйте декілька з них і все. Вас ніхто не буде змушувати їсти далі. Також обов’язково позначайте положенням приборів те, що ви закінчили їсти (кінчик виделки і ножа зведені та утворюють гострий кут – невелика пауза, виделка і ніж навхрест – ви очікуєте на наступну страву, вилка й ніж лежать горизонтально та паралельно – страва була чудова, ви в захваті, якщо таке ж положення, але вертикальне – ви завершили їсти і більше нічого не бажаєте, а якщо лезо ножа встромлене між зубці виделки – вам не сподобалось). Офіціант, або господиня дому, у якому ви гостюєте, це зрозуміють без зайвих слів. Щодо алкоголю, то тут все просто: якщо вам вже налили, то відмовлятись не ввічливо. Просто злегка спробуйте, подякуйте та похваліть вибір – і все. Не хочете – не пийте! Доливати вам більше не будуть. Просити те, чого немає на столі, в меню, в домі або в культурі країни – це груба помилка, яка показує вашу невихова-ність.

 

«Дозвольте, я скоро повернуся», – цієї фрази буде цілком достатньо.

 

Що їсти руками?

Все залежить від того, що вам подали і в якій компанії ви знаходитесь. Якщо це досить дружні відносини, то правила можна й порушувати – вас ніхто за це не осудить. Якщо ж це серйозний захід, тоді потрібно знати декілька правил. Лобстер – частково руками, (можна в рукавицях, якщо вам їх запропонують), частково спеціальною виделкою і щипцями. Піца з важкою начинкою – завжди приборами, а суху і добре запечену можна їсти руками. Пасту їдять приборами так само як і м’ясо (шматок м’яса потрібно відрізати не більше ніж на два укуси). Морепродукти в раковинах мають свою специфіку: для мідій є спеціальний пінцет та виделка, устриці ж можна їсти руками за допомогою їхньої ж раковини.

 

Що робити, якщо впали прибори?

Як і в будь-якому правилі етикету: все залежить від ситуації. В приватному будинку прибори потрібно підняти, вибачитись і покласти їх на стіл. Вам обов’язково дадуть інші. Якщо ж ви знаходитесь в ресторані, то офіціант обов’язково це помітить і зробить все за вас, але якщо в цей момент його не було поруч, то вам потрібно їх підняти, а потім попросити замінити.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР