ЧИПСИ І ЛАМБРУСКО VS КАВА І БУРГЕР?
Фантазія не має меж, коли йдеться про поєднання їжі та вина, але лише на практиці можна знайти свої, улюблені. Стереотип – червоне до м‘яса, біле – до риби, живе у головах багатьох з нас, чи не так?
Про стереотипи та дивні поєднання з вином – читайте з перших уст від сомельє мережі Basilic, Дмитра Лаушкіна.
Усі ми любимо експериментувати, скоса дивимось на суворі правила. А інколи щиро впевнені, що за рамками звичного ховається багато цікавих відкриттів. Можна витратити купу часу на філософію цього питання, або ж трішки пофантазувати, шукати нові правила і комбінації, щоб досягти бажаного гастрономічного екстазу.
Підбираючи вино до їжі, потрібно відповісти собі на одне запитання: до якої мети ми прагнемо? Якщо хочемо насолодитись вином, а страви вибираємо, щоб доповнити смак вина, то звичайно ж, саме напій повинен домінувати. Якщо мета – насолодитись їжею, то вибираємо вино так, щоб воно не стояло на першому місці у парі.
«УНІВЕРСАЛЬНОГО ВИНА ПРОСТО НЕ ІСНУЄ»
Про це вже давно і влучно сказав давньоримський філософ і письменник Пліній. «Найкраще вино – це те вино, яке подобається тому, хто його п’є».
Але безжалісна мода диктує нам не тільки останні тренди одягу і стилю, а також смаки. Проте часто бувають ситуації, коли ми не обираємо гастрономію або ж у нашому холодильнику не знайшлося вишуканого сиру чи мармурового стейка.
В епоху масового поширення та популярності фастфуду і вуличної їжі, доводиться знаходити швидкий вихід з ситуації та поєднувати, на перший погляд, несумісні продукти.
Якщо ви не кухар у ресторані з мішленівськими зірками або ж ваші гастрономічні побажання не відповідають гурманам і винним снобам, ловіть цікаву підбірку дивних поєднань.
СУШІ І ЧЕРВОНЕ ВИНО
Ця популярна японська страва давно зайняла ключове місце у нашому раціоні. Швидко, смачно і доступно. Зараз практично у кожному кафе вам запропонують широкий вибір. Оскільки ця страва є достатньо гострою і пряною, сомельє вам запропонує напів солодке або напів сухе біле вино з ароматного сорту винограду, гевюрцтрамінер (винний сорт винограду, використовуваний для виробництва білих вин з багатим ароматом) чи мускат. Залишковий цукор цих вин прекрасно впорається з гостротою страви та створить вдале поєднання. Але якщо ви не любите біле вино, не відмовляйте собі у келиху червоного.
Суші в Японії часто подають зі сливовими настоянками. Пояснюють це тим, що слива добре поєднується зі смаком страви. Це означає, що, вочевидь, вдалим поєднанням буде тандем суші-сету і червоного вина з яскраво вираженими сливовими нотами. Найчастіше цей аромат трапляється у винах із винограду сортів Мерло та Санджовезе (наприклад, К’янті).
ПІЦА І РОЗЕ
Ще один смачний подарунок італійців для світу – піца. Навіть від однієї згадки про цю ставу тече слинка. Кватро Формаджі, Пеппероні, Маргарита і навіть дивакувата піца з ананасами дарують неймовірне гастрономічне задоволення. Піца – це практично завжди суміш смаків, тому певного ідеального поєднання не існує. Але це і на краще, тому що дорога для експериментів відкрита.
Рожеві вина здебільшого досить прості й зрозумілі, але водночас унікальні своєю універсальністю. Легка кислотність і невимушена терпкість, разом із яскравою фруктовою ароматикою влучно підкреслить смак страви. А томати й базилік, який часто використовують у ролі інгредієнтів у піцу, обов’язково «потоваришують» з розе.
ІГРИСТЕ ВИНО І ФАСТ-ФУД
А зараз буде дивне поєднання не для поціновувачів здорового харчування. Але варто зізнатися, що більшість з нас часом тішить себе цими калорійними стравами. Експерти, звісно, подивляться на нас скоса: як же можна поєднувати благородний напій з такою простою їжею? Та якщо вже порушувати правила, то наповну. Чипси й Ламбруско? Кава і бургер? Картопля фрі з Просекко? Так і ще раз так! Це зразкове поєднання. Жирність і солоність фаст-фуду врівноважується високою кислотністю ігристого. А бульбашки допоможуть очистити рецептори та посилять смак страви. Саме тому ми часто запиваємо бургери саме газованими напоями.
Варіацій поєднання – просто незлічена кількість. Не задумуйтесь, а краще спробуйте.
«Я переконаний, що кожен має обрати улюблене вино особисто для себе. Експерти намагаються оцінювати якість вина згідно з певними об’єктивними стандартами. Відповідно до них, вино може бути чудовим, навіть якщо воно не подобається тому, хто його п’є. «Якість існує незалежно від особистих уподобань», – пише критик з Wine Spectator Метт Крамер», – розповідає Дмитро.
Отже, не бійтесь, експериментуйте і відкривайте для себе світ еногастрономічного задоволення.