Поради тренера: як знайти час на тренування у щільному графіку?

«У мене немає часу на спорт і тренування!» – кожен принаймні раз у житті говорив цю фразу. І це цілком реально, адже стільки всього потрібно встигнути за день. Зібрати дітей до школи, сходити на роботу, закупити продукти, подивитись улюблений серіал, виконати домашні справи. Дійсно, рутини дуже багато. І тут можна було б ставити крапку та закривати це питання. Але як знаходять час на тренування ті, в кого його справді обмаль? Наприклад, підприємці, керівники компаній, зірки шоу-бізнесу або прості люди, які хочуть бути здоровими. Можливо варто поставити запитання не про те, як знайти час, а як знайти бажання? Про те, як же відшукати бажання та мотивацію до тренувань, розбираємося разом із персональним тренером Антоном Яловиком.

Антон Яловик, персональний тренер, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри фітнесу і циклічних видів спорту ВНУ імені Лесі Українки.

Власне бажання формується від потреби та її розуміння. Уявімо ситуацію: ви живете на 9-му поверсі, але ліфт зламався, ніде дітися, вам необхідно додому, тому доведеться йти пішки. Ви проходите повз консьєржа, який каже, що ліфт поремонтують тільки за кілька днів. І тут ви усвідомлюєте, що вам навіть тяжко піднятися на 5-ий поверх, бо серце починає вискакувати з грудей, легені не можуть отримати достатньо кисню, а як же тоді кілька днів ходити на 9-ий? А якщо ситуація з ліфтом повториться? А якщо його місяць ремонтуватимуть? Саме в такий момент ви розумієте, що потрібно з цим щось робити. Наприклад, почати тренуватися.

А якби ліфт був справним, то ви б не піднялись пішки та навіть не усвідомили, що рівень вашої фізичної підготовленості вже давно не такий, як був колись, коли ви відвідували уроки фізкультури в школі або спортивні секції. Саме це відчуття безпорадності є хорошим стимулом почати тренуватися і «омолоджувати» своє тіло.

Наступна ситуація: вас запросили на вечірку в ресторан і ви на радісних емоціях біжите до шафи, дістаєте всі наряди, улюблені сукні і уявляєте, який класний вигляд матимете у цих речах. Але коли підходите до дзеркала, то бачите те, що не хотіли б бачити: живіт випинає, боки звисають, а на руках ззаду якість дивні «штуки» висять. В голові думки на кшталт: «Ну що ж це таке, для чого все це, невже я це заслужила?!» Або ще гірше, коли ви навіть не можете одягнути улюблену сукню, бо вам потрібно змінювати одяг на розмір L або ХL.

Ось вам і мотивація! У такі моменти ви одразу ж захочете знайти час і можливість, щоб знову стати стрункою, як у свої 20 років.

Розглянемо ще один випадок, коли у жінки зайва вага, ніби все добре, поки вона не потрапить до лікаря-хірурга через серйозне захворювання, пов’язане з зайвою вагою. Лікар запропонує два варіанти: хірургічний ніж або заняття фітнесом та зміну харчових звичок. І я запевняю: якщо у вас з’явиться потреба, то ви знайдете і час, і фінанси для тренувань. І чим більшою буде ця потреба, тим більшим буде ваше бажання.

Отже, мотивацію знайшли, результат, заради якого займаємось, знаємо, але як же знайти час на тренування, коли в добі лише 24 години?

ЯК ЗНАЙТИ ЧАС НА ТРЕНУВАННЯ, КОЛИ ЙОГО НЕ ВИСТАЧАЄ?⠀

1. Припиніть собі брехати та знайдіть справжню причину та потребу, щоб почати тренуватися. Якщо у вас немає скарг на самопочуття, то попросіть, щоб ваші близькі зробили фото вашого тіла у різних площинах, коли ви не позуєте. Щоб ви могли побачити свій реальний стан збоку. Цей трюк багато кого мотивує до змін!

2. Почніть планувати свій час, якщо ви ще цього не робите. Заведіть акаунт у Google-календарі, розподіліть всі свої заняття по годинах та по днях. І тут станеться диво: ви побачите, скільки у вас є вільних годин чи хвилин.

3. Тренування можна виконувати і в домашніх умовах, головне – знайти у квартирі/будинку вільних 2Х2 метри квадратних. Тим більше, що зараз багато тренерів пропонують свої послуги онлайн. Так ви будете економити 1,5-2 години на дорозі до залу та з залу + гігієнічні процедури.

4. Розділіть тренування на маленькі частини по 10-15 хв на день та виконуйте їх у вільні хвилини, наприклад, зранку до сніданку і за 1 годину до сну.

5. Пожертвуйте часом на соціальні мережі чи на перегляд відео в інтернеті – і ви точно знайдете зайві 15-30 хв для тренувань.

6. Можна виконувати домашні тренування та одночасно переглядати пізнавальні передачі, слухати лекції, подкасти (до слова, я постійно це роблю, коли біжу крос).

7. Якщо у вас є дитина на грудному годуванні, то ви можете виконувати тренування, коли малюк спить. Або ж зробити тренування, використовуючи вагу тіла малюка і, повірте, це йому сподобається.

8. Забудьте про ліфти та ескалатори! Де є можливість пройтися, неодмінно зробіть це, але намагайтеся йти швидшим темпом, ніж зазвичай.

9. Заплануйте час тренувань у календарі, дотримуйтесь такого розпорядку протягом двох-трьох тижнів, так у вас виробиться звичка робити це, не замислюючись (в ідеалі робити це упродовж місяця для початку).

10. Попросіть тренера, щоб він вам склав тренувальну програму і підібрав ефективні вправи. Так ви зекономите час на роздуми та пошук тренувальних комплексів в YouTube чи Instagram. І головне, що це вам не зашкодить, тому що кваліфікований тренер зможе підібрати фізичні навантаження з урахуванням вашого рівня фізичної підготовленості, ваших проблем зі здоров’ям та індивідуальних потреб в корекції фігури. Наприклад, я завжди проводжу онлайн-тестування перед тим, як створити тренувальний комплекс для самостійних занять.

Якщо ви відчуваєте, що готові працювати над собою, пишіть Антону Яловику. Він проведе безкоштовне тестування фізичної підготовленості в онлайн-режимі та підбере для вас фізичне навантаження.

 

Будьте здорові!

Топ-3 публікації
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”16636, 16964, 16988″ offset=””]
Вибір редакції
[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” sort=”popular” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”14855, 12520, 15524″ offset=””]
ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
EmptyName 70
bzqOfaWH7lafLruLlgg6o8zi11111111111
Merezhyvni red5
_MG_1976
_MG_9191 (3)j
How to sleep (6)1111111111
chernobyl-by-craig-mazinv
LE CHARMIE
1376fjdkd111111111111
kids st