Як відновитись після емоційного вигорання?

Емоційне вигорання часто називають хворобою 21 століття. Щодня на нас валиться все більше справ, які потрібно зробити «на вчора». Якщо відчуваєте моральне виснаження, якщо все важче прокидатись вранці та налаштовуватись на роботу і псуються стосунки з оточенням – вигорання вже поруч.

Вперше термін «емоційного вигорання», який також називають професійним вигоранням, почав застосовувати ще в 70-х роках американський психіатр Герберт Фрейденбергер. Відтоді вигорання стало повсякденням багатьох людей незалежно від їхньої соціальної групи і професії. У довгих роках полеміки Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно визнала синдром «професійним захворюванням» і внесла його до Міжнародної класифікації хвороб. За даними ВООЗ, вигорання є «прямим результатом хронічного стресу на робочому місці, який людина не змогла успішно подолати».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Весь час втомлююсь»: ознаки хронічної втоми та методи боротьби з нею

Розчарування. Виснаження. Відсутність мотивації. Звучить знайомо? Якщо так, то цілком можливо, що ви страждаєте від вигорання у всіх сферах свого життя.

 

Що таке емоційне вигорання?

Вигорання – стан, коли людина втрачає інтерес та відчуває спустошеність як моральну, так і фізичну. Часто супроводжується депресивними настроями та апатією, людина стає дратівливою та злою, а все навколо втрачає сенс.

 

Коли ви просто втомились від роботи, ви можете привести себе в норму за декілька днів, взявши вихідний або відпустку. А ось емоційне вигорання з часом лише погіршує ваш стан: нервове напруження зростає, погіршується сон, провокуються конфліктні ситуації, що відбивається не лише на професійному, а й на особистому житті.

 

Причини емоційного вигорання

Провідні дослідження щодо емоційного вигорання провели Мікаель Лейзер та Крістіна Маслач. У своїй книжці «Правда про вигорання» вони виокремлюють шість основних дисбалансів між працівниками та їхньою роботою, які часто спричиняють емоційне вигорання:

 

  1. Відсутність контролю. Ви не можете сказати багато про те, що саме відбувається на вашій роботі або ваше відчуття контролю дещо знецінене.
  2. Ціннісний конфлікт.У цьому випадку йдеться про наявність розбіжностей між вашими цінностями та ключовими цінностями організації.
  3. Недостатня винагорода.Ви відчуваєте, що ваші працю і старання недостатньо цінують.
  4. Перенавантаження.Ваше робоче навантаження занадто складне, велике або термінове.
  5. Несправедливість.Вас недостатньо цінує керівництво компанії, лише «обрані» просуваються кар’єрними сходинками, а домовленості і важливі рішення приймають за зачиненими дверима.
  6. Поділ колективу на групи.Ваші колеги стають на ваш бік або приєднуються до інших, проте ніхто не насмілюється заговорити про конфлікт, зворотний зв’язок відсутній.

 

Відновлення

  1. Усвідомте, що проблема існує.

Для деяких людей потрібні місяці, аби усвідомити, що їхній стан – це не окей. А цей час можна було б використати з користю, якщо розпізнати проблему відразу та почати діяти. MindTools створили безкоштовний тест, який допоможе вам зрозуміти, чи втрапляєте ви у зону ризику вигорання. Якщо ви відчуваєте, що боретеся з труднощами, то пройдіть текст або поговоріть із рідною людиною про те, як почуваєтеся.

 

  1. Сповільнення 

Змушуючи себе виконувати якусь роботу, ви лише погіршите ситуацію. Звільнення – це тільки один із варіантів, але не єдиний. Якщо ви працюєте на себе, подумайте про те, щоб зменшити навантаження і припинити співпрацю із деякими, або й з усіма, клієнтами на певний час, щоб отримати можливість повноцінно відпочити. Використайте цей час, щоб максимально відсторонитися від роботи.

  1. Знайдіть підтримку

Спробуйте делегувати. Можливо, це допоможе втриматись на плаву та зменшити навантаження. Також будьте чесними з друзями, членами сім’ї, колегами щодо власних переживань. Не соромтеся почуття слабкості чи неспроможності. Можливо, деякі з них уже стикалися з подібними проблемами у минулому і можуть допомогти вам.

 

  1. Фокус на базові потреби

Навіть найпростіші завдання потребують гігантських зусиль, якщо ви відчуваєте емоційне вигорання. Постарайтеся зосередитися на регулярному харчуванні – на повноцінній їжі, а не на закусках чи алкоголі. Якісний сон, прогулянки, мінімальне фізичне навантаження.

 

  1. Переоцініть власні цінності та завдання

У вигоранні можна знайти і дещо хороше. Воно може стати позитивним поштовхом до змін, створивши вам ідеальну можливість для переоцінки абсолютно всього у житті та роботі. Це шанс перевинайти себе та зробити зміни, які в іншому випадку були б проігноровані. Виділіть трохи часу на роздуми про те, чого ви насправді хочете у своєму житті – які ваші цілі, пріоритети, надії та мрії. Подумайте, що є сенсом вашої роботи. Подумайте про те, чого ви могли не догледіти, і що, зрештою, спричинило вигорання.

 

  1. Будьте терплячими

Відновлення після вигорання займає чимало часу і, як правило, спричиняє низку радикальних змін. Навіть якщо вам здалося, що через невеличкий проміжок часу ви почали почуватися краще, все ж залишається ймовірність, що ви ще не будете готові знову зануритися у попереднє життя.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Не просто втома: що таке сезонний афективний розлад?

Вигорання у волонтерів: як собі допомогти та піклуватися про психологічне здоров’я

«Поплач і стане легше»: чи справді сльози допомагають прожити емоції?

Як відрізнити панічну атаку від тривожності – відповідає психологиня Олена Будько

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
hedonic main
flovetouch main
IMG_7426
9244e2bf99e3ca81111111111
FACE_WITH_FINGER
gossamer-t-01
KIKO_MMM_BV_DigitalWindow_1080x1920_BV копі
IMG_8937111111
BEOMDSGN_SoftInterlude19
GZCtebWX0AA1L8Zk