Як піклуватись про себе, щоб бути здоровим? Поради з власного досвіду від лікаря-дієтолога – Катерини Толстікової

Пригадайте, коли ви востаннє піклувались про себе: які були ваші відчуття, емоції, настрій? Але чи думали ви про те, що це потрібно робити щодня? Так, в сьогоднішніх реаліях це дуже складно. Але саме турбота про себе дає можливість дбати й про інших і робити це ефективно.
Катерина Толстікова – лікар дієтолог-ендокринолог, лікар функціональної медицини, аспірант, автор 2-х книг та засновниця «Академії здоровʼя доктора Толстікової» з нагоди Міжнародного дня турботи про себе, який припадає на 24 липня, поділилась власними правилами та порадами, які допоможуть не забувати дбати про себе щодня. Адже ціль заходів International Self-Care Day – дати людям зрозуміти, як піклуватись про себе для того, щоб бути здоровим!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ти не те, що ти їси, а те, що ти засвоюєш», – лікар-дієтолог Катерина Толстікова про здорові стосунки з їжею і не тільки

Тенденції у світі моди та стилю, які я вважаю найбільш корисними для здоров’я

На мою думку, корисне – це те, що природне. Це зовсім не означає, що не треба вдаватися до пластичної хірургії, уколів ботоксу та інших маніпуляцій, здатних профілактувати вікові зміни та відтерміновувати старіння. Я маю на увазі, що ми повинні шукати змогу покращити власний сон, фізичну активність, ментальне здоров’я. Тобто робота з психологом, терапевтом, чек-апи – це і є мода. Це найкраща мода, яка може дати стільки енергії фізичної та психологічної, що її вистачить на будь-що, на реалізацію будь-якого задуму! Тому, на мій погляд, мода на підтримання резервів власного організму та залучення для цього всіх необхідних ресурсів – це найкорисніша у світі мода.

Мої корисні звички по турботі за собою, які дійсно покращують якість життя

Перша звичка – це мій режим харчування, який я не порушую за жодних обставин: сніданок, обід, перекус, вечеря. Я прописую в календарі всі зустрічі та заходи, які маю відвідати таким чином, що на прийом їжі відводиться година, не менше. Так, їсти треба повільно, спокійно, не похапцем і не на льоту.

Такою ж регулярною має бути й фізична активність. Я відвідую спортзал 2-3 рази на тиждень. Дні можуть змінюватися залежно від обставин, але якщо я не пішла сьогодні, то стовідсотково піду завтра.

Ну, і третє – це найважливіша звичка – давати собі релакс, давати собі детокс без інформації, без людей. Наодинці з собою та своїми думками я займаюся тим, чого мені хочеться. Наприклад, приймаю, ванну, читаю книгу, їду за місто, де можна «відпочити мізками». Словом, я є там, де хочу я, а не інші люди. Це значно важливіше, чим може здаватися!

Ось такі три основні звички неабияк покращують якість мого життя.

Як правильне харчування впливає на зовнішній вигляд і самопочуття людини

Між нашим харчуванням, зовнішнім виглядом і самопочуттям існує прямий, безпосередній та нерозривний зв’язок. Якщо людина не голодуватиме або їстиме неправильну їжу (з погляду співвідношення БЖУ та наявності вітамінів і мінералів), у неї почнуть розвиватися найрізноманітніші хвороби – від порушень харчової поведінки до ожиріння, від  якихось алергічних проявів до цукрового діабету другого типу. Порушення роботи кишківника та печінки, гіпотиреоз (гіпофункції щитоподібної залози), порушення опірності до стресу, випадіння волосся, ламкість нігтів – цьому всьому сприяє погане, розбалансоване харчування та недотримання режиму.

Як я підтримую баланс між здоров’ям і модними тенденціями

Якщо чесно, коли твоя голова наповнена великою кількістю правильної інформації, то інакше і бути не може. Оскільки ти точно розумієш глибокі механізми біохімії, знаєш, як працює організм людини, як на нього впливає їжа, повітря, зовнішнє середовище та будь-що інше — ти не можеш споживати і робити те, що завдає тобі шкоди. Бо в тебе є знання, проти яких не попреш. І друга складова цього балансу – такий собі пошук, робота з головою, спроби дивитися на ту чи іншу ситуацію з іншого ракурсу. Мені також допомагає спілкування з глибокими реалізованими людьми, які досягли чогось надзвичайного в своєму житті. Треба весь час займатися самовдосконаленням.

Instagram dr.tolstikova

Сайт Dr. Tolstikova 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Спека та безпека. Як покращити самопочуття у цей період – розповідає Наталія Тарапата

Правильне харчування: перехід на здоровий раціон

Гормональний дисбаланс: як зрозуміти, що з вашими гормонами щось не окей?

Магія ранку: ранкові ритуали, які сприяють продуктивності

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
flovetouch main
IMG_7426
9244e2bf99e3ca81111111111
FACE_WITH_FINGER
gossamer-t-01
KIKO_MMM_BV_DigitalWindow_1080x1920_BV копі
IMG_8937111111
BEOMDSGN_SoftInterlude19
GZCtebWX0AA1L8Zk
завантаженняпціаа