Іншим шляхом: чим замінити ретинол у догляді?

Головна: Cameron Peters

Ретинол став одним з найпопулярніших косметичних компонентів у доглядовій рутині як жінок, так і чоловіків у всьому світі. Це зумовлено його дієвістю у запобіганні появі дрібних зморшок, вирівнюванні текстури шкіри та підвищенні рівня колагену. Однак протягом останніх років правила гри змінилися. У ЗМІ дедалі частіше почали з’являтися заголовки про заборону використання ретинолу в ЄС, що виявилося дещо перебільшеною інформацією. Та все ж це стимулювало багато брендів передивитися власні компоненти і підшукати альтернативи ретиноїдам. І саме про них – далі у матеріалі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Найкращі косметичні компоненти для шкіри з акне, розацеа та пігментацією, на які варто звернути увагу

Чи справді ретинол заборонили?

Починаючи з серпня 2022 року, регламент ЄС обмежує максимальну концентрацію ретинолу в засобах для догляду за обличчям і тілом, що не означає його повну заборону. Однак обмеження передбачають максимальну концентрацію ретинолу – 0,3% у продуктах для обличчя та 0,05% у засобах для тіла. Регламент також повністю забороняє використання ретинолу в продуктах, призначених для нанесення на слизові оболонки.

Чому цей процес став невідворотним? Через прагнення убезпечити споживачів шляхом регулювання використання потужних активних інгредієнтів у догляді за шкірою. Зрештою, мета полягає в тому, щоб надати пріоритет здоров’ю, а не косметичним перевагам, зазначає Амель Ібрагім, науковця і генеральна директорка Bioworkshop.

Чим можна замінити ретинол?

Така політика стосовно використання ретинолу посприяла тому, що бренди почали активніше досліджувати й інші антивікові компоненти. Вони можуть як доповнювати доглядові ритуали з меншою концентрацією ретинолу, так і повністю його замінити. На які ж інгредієнти варто звернути увагу, читаючи склад засобу?

  1. Бакучіол. Компонент рослинного походження, який стимулює вироблення колагену й еластину. Наразі він є найбільш вивченим альтернативним інгредієнтом, дослідження підтверджують його ефективність і дієвість. Він помітно зменшує видимість пігментації, тонких ліній і зморшок, а також допомагає захистити шкіру від стресових факторів навколишнього середовища. Головною перевагою бакучіолу є те, що він підходить навіть для чутливої шкіри, а також його можна використовувати під час вагітності, на відміну від ретиноїдів.

 

  1. Олія шипшини. Цей інгредієнт ще не набув такої популярності, як бакучіол, проте це не применшує його корисних властивостей для шкіри. Адже олія шипшини містить багато незамінних жирних кислот, стабільних вітамінів А і С й поліфенолами. А це означає, що вона буде ефективною у зволоженні, живленні, освітленні шкіри. Крім цього, олія шипшини стимулює вироблення колагену, що сприяє пружності шкіри.

 

  1. Олія насіння моркви. Ще один компонент натурального походження, який може стати альтернативою чи доповненням ретинолу. Олія насіння моркви є природним антиоксидантом, має фотозахисну дію, регенерувальні й відновлювальні властивості; прискорює процес відновлення клітин, сприяє нормалізації водного балансу шкіри.

 

  1. Азелаїнова кислота. Хоча наразі немає досліджень, які б порівнювали азелаїнову кислоту безпосередньо з ретинолом, переваги цих двох інгредієнтів багато в чому збігаються. Наприклад, азелаїнова кислота є популярним інгредієнтом для боротьби з акне, а також ефективно бореться з гіперпігментацією. Тому зверніть увагу на креми й сироватки з вмістом цієї кислоти, адже саме у них вона є найбільш дієвою.

 

  1. Ніацинамід. Це водорозчинна форма вітаміну B3, яка вже не є новинкою на ринку. Активний компонент косметичних засобів нового покоління, який відповідає за клітинне оновлення шкіри. Ніацинаміди живлять шкіру, знімаючи запалення і почервоніння, проте роблять це менш вразливо для шкіри, ніж ретинол, тобто без подразнень і надмірного осушування. Антиоксидантна дія компоненту полягає у тому, що він запобігає пошкодженням шкіри вільними радикалами, а також зміцнює шкірний бар’єр.

 

  1. Вітамін С і гіалуронова кислота. Цей «косметологічний тандем» відомий своєю зволожувальною, відбілювальною й антиоксидантною діями на шкірі. Поєднання цих компонентів лише посилює їхній ефект: у той час як вітамін С захищає поверхню шкіри від вільних радикалів, гіалуронова кислота підвищує рівень вологи. З огляду на це, ця потужна пара робить шкіру пружною і зменшує кількість дрібних зморшок.

 

  1. Пептиди. Короткі ланцюжки амінокислот, які стимулюють вироблення колагену та еластину – це пептиди, «помічники» ключових білків, що відповідають за пружність і еластичність шкіри. Вони відомі пом’якшувальною дією, тим самим запобігають подразненням і сухості шкіри. Це один з найбезпечніших компонентів у косметиці.
ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
mary kay main
_Осінь24_01
photo_2024-09-19_10-14-21f
bride
Marsego_21111
432996481_434370_n
Cookbook_cover3d_1оd
5
токсична
J94A6642 111111111111