5 затишних книжок на осінь: від ромкомів до поезії 

Осінь – це ідеальний час для повільного читання, адже навіть погода за вікном мотивує до цього. Теплий плед, чашка ароматного чаю і нова приємна історія – що може бути кращим для вечорів, коли на вулиці дощить?

Книжкова оглядачка і піар-менеджерка видавництва Vivat Олена Лисенко підготувала добірку книжок, яка не лише допоможе втекти від реальності, але й прикрасить похмуру осінь.

Тож приготуйте собі улюблений гарячий напій, знайдіть найзручніше місце вдома й обирайте книгу для ідеального осіннього вечора. Нехай ці історії допоможуть вам зігріти не тільки тіло, але й душу.

Олена Моренцова-Шулик «Смак свободи»

Це романтична комедія, яка розповідає про шлях Варі, молодої дівчини, що мріє стати шеф-кухаркою. Варя прагне підкорити світ ресторанної кухні, але на її шляху постає багато труднощів та випробувань. Серед очікувань і реальності кар’єри в кулінарії, дівчина стикається з тиском суспільних стереотипів: її мама вважає, що життя можна зробити простішим, просто вийшовши заміж. Але Варя вирішує шукати «смак свободи» і вирушає до Львова, щоб спробувати реалізувати свою мрію.

Одним із ключових поворотів сюжету є те, як Варя натрапляє на книгу легендарної української кулінарки Ольги Франко, яка стає для неї джерелом натхнення та вказівником на шляху до успіху. Цей елемент роману додає історії особливої культурної цінності, адже крім романтичної лінії, він також є даниною українській гастрономічній спадщині.

Роман вже здобув популярність, і його екранізація, яка вийшла на Netflix, потрапила до топу переглядів. Головні ролі у фільмі виконали Ірина Кудашова, Ірма Вітовська та Костянтин Темляк.

Книжка має збірку рецептів авторських страв Ольги Франко, які читачі можуть спробувати приготувати вдома. Ну хіба це не ідеальний план на осінь?

Ґабріель Зевін «Славетне життя Ей Джея Фікрі»

Після загибелі дружини життя 39-річного власника книгарні Ей-Джея Фікрі втратило сенс. Чоловік вирішив продати найціннішу книжку зі своєї колекції – дебютну збірку віршів Едґара Аллана По, і забезпечити собі ранню й безбідну пенсію. Але книжку поцупили, поки Ей-Джей був зайнятий алкоголем. Здається, остання надія зникла.

Проте якось у його крамниці й житті зʼявляється дворічна дівчинка й усе змінюється. Ей-Джей починає знову відчувати любов до книжок і людей.

Роман наповнений емоціями, які знайдуть відгук у серці кожного книголюба. Зевін майстерно зображує відчуття самотності та втрат, водночас показує, як любов до книжок і людські зв’язки можуть допомогти знайти новий сенс у житті. Дивовижна атмосфера маленького острівного містечка, персонажі, які стають близькими читачеві, і глибокий сюжет, що порушує питання людяності, відданості та долі – все це робить книгу незабутньою.

Це не лише роман про книжки та книжковий бізнес, а й про те, як маленькі моменти та несподівані зустрічі можуть змінити життя. Книжку високо оцінили критики і читачі, а в 2022 році її екранізували.

Катерина Калитко «Відкритий перелом голосу» 

Ця поетична збірка – подорож через темряву і пошуки світла. Авторка писала ці вірші вже в час широкомасштабного вторгнення, тому увесь біль втрат і горя залишила тут. У цій книжці надія здається крихкою, але водночас вона веде вперед, до світла, яке можна лише відчути, але ще не побачити. Кожен українець впізнає страшні моменти, про які пише авторка, пригадає біль і розчарування з яким усі ми зіштовхнулися. Але потім відчує полегшення – катарсис, який здатне подарувати лише істинне мистецтво.

Збірка складається з чотирьох частин: «Історія літератури», «Історія любові», «Просто історія» та «UKRAINIAN FATIGUE». Усі 63 вірші поєднані темами бездомності, захисту свого, вітру, росту та впертості. І хоча в них відчувається втома, є й впевненість, що наше майбутнє буде кращим.

У збірці є 9 кольорових ілюстрацій Слави Шульц, що поглиблюють красу поетичних текстів і роблять цю книжку унікальним мистецьким твором, де слово та зображення співіснують у гармонії.

Аннабель Монаган «Нора змінює сценарій» 

Романтична історія, що поєднує у собі побут, гумор і пристрасть. Головна героїня, Нора Гамільтон, після зради чоловіка змушена почати все спочатку: виховувати двох дітей, боротися з боргами й намагатися знайти новий сенс у житті. Коли фільм, знятий за її сценарієм, стає реальністю в її домі, у гру вступає Лео Венс – привабливий актор, який раптово залишається у Нори на цілий тиждень, запропонувавши тисячу доларів за кожен день свого перебування.

Авторка майстерно передає внутрішні конфлікти героїні, яка намагається поєднати материнство, власні мрії та несподіване кохання. Стосунки Нори з Лео наповнені гумором і драмою, що робить їх настільки справжніми, що читачі легко можуть уявити себе на її місці. Це історія про те, що кохання може прийти навіть у найважчі моменти життя, коли, здається, наче все йде шкереберть.

Ця книжка стане справжньою знахідкою для шанувальників романтичної прози, особливо для тих, хто любить спостерігати за змінами у житті героїв на тлі звичайного побуту та душевної боротьби головної героїні.

Меггі О’Фаррелл «Шлюбний портрет» 

Історична драма ірландської авторки Меггі О’Фаррелл, яка переносить читача в епоху Відродження. Події роману розгортаються у Флоренції 1557 року, а головна героїня Лукреція – юна донька впливового герцога Козімо І Медічі. Після раптової смерті її старшої сестри, Лукреція вимушена вступити в шлюб з Альфонсо II д’Есте, правителем Феррари, Модени та Реджо.

Шлюб стає початком випробувань для молодої герцогині. Альфонсо, що спершу здавався витонченим естетом і покровителем мистецтв, виявляється жорстоким та безжальним правителем, який ставить перед Лукрецією одне завдання – народити спадкоємця династії д’Есте. Однак чим більше герцогиня пізнає свого чоловіка, тим глибшим стає її страх перед ним і невизначеністю власного майбутнього.

Меггі О’Фаррелл майстерно відтворює атмосферу італійського двору XVI століття, наповнює роман яскравими історичними деталями, драмою й глибоким психологічним напруженням. Лукреція намагається знайти себе у світі, що здавалося б має бути підкореним їй, але швидко стає ворожим і небезпечним.

Це також історія про боротьбу за власну свободу й виживання у світі, де жінки були радше пішаками у політичних інтригах. Книжка торкається теми контролю, сили й людської гідності. Це хороший спосіб осмислити власне життя і з головою заглибитися у далеке минуле.

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
flovetouch main
IMG_7426
9244e2bf99e3ca81111111111
FACE_WITH_FINGER
gossamer-t-01
KIKO_MMM_BV_DigitalWindow_1080x1920_BV копі
IMG_8937111111
BEOMDSGN_SoftInterlude19
GZCtebWX0AA1L8Zk
завантаженняпціаа