У дискусіях про стан шкіри часто можна почути, що, наприклад, зʼївши солодощі чи фастфуд, одразу з’являться акне. Дійсно, харчування відіграє важливу роль у здоровʼї, проте воно є лише одним із факторів, що впливають на прояв висипань. Варто пам’ятати, що акне – це дерматологічне захворювання, яке викликане підвищенням активності сальних залоз і зміною мікробіому шкіри.
Дерматолог клініки Mediskin, Христина Руцька, розповіла спеціально для Space mag. про низькоглікемічне харчування та які саме продукти можуть погіршувати ситуацію, а які допомагають шкірі залишатися здоровою.
Низькоглікемічне харчування
Існує багато досліджень щодо низькоглікемічного харчування, яке певною мірою полегшує прояви акне і часто призначається при цукровому діабеті. Але спершу варто розібратися, що таке глікемічний індекс.
Глікемічний індекс – це власна здатність продуктів підвищувати рівень цукру в крові, що може спровокувати запалення. Щоб детальніше ознайомитися зі складом конкретного продукту, існують таблиці глікемічного індексу. Він залежить від кількох факторів, зокрема від типу цукру, структури, способу приготування та ступеня зрілості продукту.
Продукти з низьким глікемічним індексом є кращим вибором, адже вони повільно перетравлюються та засвоюються, викликаючи менш значне підвищення рівня цукру в крові. Це можуть бути овочі, такі як баклажани, броколі, гриби чи томати, хумус, фрукти з низьким вмістом цукру, наприклад, грейпфрут, та навіть натуральний чорний шоколад з 70% какао.
Продукти з високим глікемічним індексом (понад 70) краще уникати, особливо на вечерю. До них належать хлібобулочні вироби, цукрові напої, картопля, батат, гарбуз, рис, та усі легкозасвоювані швидкі вуглеводи, наприклад як тортики, печиво чи інші солодощі.
Щодо молока та молочних продуктів, вони можуть викликати підсипання у деяких людей. Проте, згідно з останніми дослідженнями, прямого зв’язку не було виявлено. Якщо зʼявляється підозра на негативну реакцію якогось продукту, краще виключити його зі свого раціону на 14 днів.
Корисні продукти та варіанти меню
Корисними продуктами при акне є каші з цільного зерна, біле м’ясо птиці, варені яйця, овочі (морква, редис, спаржа, капуста, селера, часник), овочеві супи, рагу, запіканки, а також фрукти з низьким глікемічним індексом. Сухофрукти варто вживати натуральними, без цукру, а горіхи – сирими і в невеликих кількостях, окрім арахісу.
Приклад щоденного меню:
Сніданок: вівсянка, приготована з вівсяних пластівців, молока, гарбузового насіння та свіжих фруктів з низьким глікемічним індексом; цільнозерновий тост з авокадо, томатами та копченим лососем або омлет з грибами, шпинатом, томатами і сиром.
Обід: лосось і салат з кіноа; тост із салатом з тунця на хлібі з цільного зерна чи запечені овочеві котлети з пряного рису та лаймовою заправкою.
Вечеря: риба-гриль з тушкованим броколі та стручковою квасолею; овочеве соте з креветками або м’ясні фрикадельки з яловичини, подані з овочами.
Напої
З напоїв рекомендується пити зелений або гречаний чай, багато води, цикорій або матча. Вони багаті на антиоксиданти, сприяють детоксикації організму, покращують обмін речовин і підтримують здоров’я шкіри.
Профілактика акне
У разі проблем з акне доцільно мати вдома протизапальні засоби та звернутися до лікаря при погіршенні ситуації. Адже це захворювання потребує очної консультації дерматолога, щоб вчасно надати кваліфіковану допомогу та підтримати якість шкіри здоровою якомога довше.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
5 причин зробити ручний масаж обличчя
Wellness-звички для здоров’я тіла й розуму, з якими вдасться почати рік усвідомлено
Не лише вітамін D. Лікар Катерина Толстікова – про головні саплементи на зиму
Чекап серця: як попередити інфаркти та інсульти? Розповідає лікар Катерина Толстікова