Колись про українське вино говорили із сумнівом, сьогодні – із гордістю. Те, що ще десять років тому було лише першим кроком, зараз стає окремою культурою, брендом і предметом національного визнання. Ми навчилися не лише виготовляти, а й цінувати своє. І в той час, коли українське вино виходить на світовий рівень, саме час поговорити про тих, хто творить цю історію тут і зараз.
Богдан Павлюх – провідний український сомельє з сертифікацією ASI Gold Diploma, переможець конкурсу «Український Сомельє 2019» та засновник освітнього проєкту Wine is Easy School. Він має понад 10 років досвіду у винній сфері, є куратором українського перекладу бестселера Wine Folly та автором винної карти винного бару ZWIN, відзначеної нагородою Wine Spectator.
У цій статті він ділиться своїм особистим баченням розвитку українського виноробства та називає п’ятірку виноробень, які, на його думку, варто знати кожному, хто цікавиться якісним вином.

Якби я писав цю статтю ще років десять тому, то, на жаль, вона б не була такою об’ємною, адже ринок українського вина тоді ще був тільки на своєму початку. Але сьогодні українське вино – це вже бренд, який варто любити та поважати.
Надіюсь, багато імен із цього списку вже будуть вам відомі, і ви просто вчергове переконаєтесь, що давно зробили правильний вибір. Також мені б хотілось зафіксувати, що популярність українського вина, на жаль, зросла лише з повномасштабною війною. Адже до того головною проблемою українського вина був український споживач, який або не вірив, або не знав про його існування. Але зараз, коли наш патріотизм зріс, коли ми зрозуміли, що в Україні можна знайти абсолютно все локальне – від вина до одягу, прикрас чи будь-чого іншого – ми почали більше довіряти власному продукту.
Окрім цього, варто зауважити, що саме українське вино з кожним роком стає все кращим і кращим. Винороби не стоять на місці – вони рухаються в ногу зі світовими трендами та створюють вина, які спокійно можуть конкурувати на світовому ринку. І насправді вже це роблять, адже багато українських вин експортується до різних країн Європи, Азії та Америки, а самі вина здобувають нагороди на міжнародних конкурсах і виставках.
До прикладу, 19 червня відбувся конкурс Decanter World Wine Awards – міжнародний винний конкурс, який є одним із найпрестижніших у світі. Він проводиться щорічно й відомий своєю суворою системою оцінювання, де вина дегустуються наосліп провідними експертами. У 2025 році конкурс відзначив ювілей – двадцятиріччя, і в ньому брали участь тисячі вин з усього світу. Цьогоріч українські вина отримали чималу кількість нагород. Вперше за історію участі Україна здобула чотири золоті медалі, а загалом українські винороби отримали 57 медалей.
Ось найкращі 5 українських виноробень, на які варто звернути увагу:
1. Beykush Winery – розташована в Миколаївській області, село Чорноморка, поблизу м. Очакова. Це виноробня, що не боїться експериментувати й створює унікальні вина, аналогів яких немає в Україні. Ось на які вина рекомендуємо звернути увагу: серед білих – Альбаріньйо, серед оранжевих – Арбіна, а серед червоних – Лока Десерта та Кара Кармен.
2. Bohdan’s Winery – крихітна виноробня, розташована на Бакоті. Винороб – Богдан Павлій, якого в українському крафтовому винному світі називають патріархом, адже це людина, яка присвятила вину все своє життя. Пан Богдан створює унікальні білі вина з терруару подільських Товтр. Найбільшої уваги заслуговують білий Совіньйон Блан та рожеве вино з цікавою назвою «Барбариска», що створюється з сорту Ркацителі Розе.
3. Шабо – на мою думку, найбільш сучасна виноробня України. Це велика виноробня, що знаходиться в однойменному селищі та має багату історію виноробства, хоча свою сучасну історію вона почала лише 20 років тому, коли її придбала сім’я Іукурідзе. Ця виноробня відродила український сорт Тельтій Курук, який зараз вважається автохтонним, тому обов’язково скуштуйте його. Також Шабо створює найкращі ігристі вина України.Моєю рекомендацією буде лінійка Grand Reserve – як білий, так і рожевий брют.
4. Vinoman – найпівнічніша виноробня України, що знаходиться поблизу Чернігова. Власник і винороб Борис Слабошевський пішов наперекір усім і створив одну з найцікавіших виноробень України. Борис постійно й багато експериментує, тому асортимент вина постійно змінюється. Але стабільно у нього виходять найцікавіші Піно Нуари в Україні. А серед білих вин я б хотів виділити сорт Сільванер.
5. Колоніст – виноробня, що знаходиться в Одеській області, в селі Криничне. Саме вона, ще у 2005 році, в особі свого засновника Івана Васильовича Плачкова, почала формувати бренд українського вина, зробивши ставку на локальні сорти винограду, такі як Одеський Чорний та Сухолиманський Білий. І саме їх я рекомендую скуштувати, якщо, звісно, ви цього ще не зробили.

Ці п’ять виноробень – це лише маленька частина українського винного світу. Тому на завершення моя вам порада: любіть, пийте та вивчайте українське вино!
Instagram pavliukh_bogdan