Мрія більшості жінок – феритин у нормі

Головна: bettercallvalery

Останнім часом аналіз крові на феритин набуває дедалі більшої популярності, особливо серед жінок. Якщо раніше основним орієнтиром у визначенні рівня заліза та його дефіциту був лише показник гемоглобіну, то сьогодні більш інформативним вважають саме рівень феритину. І його зниження фіксують набагато частіше. Що означає цей показник, як його контролювати та які сигнали може давати його нестача, пояснює Вікторія Радісна – лікар-ендокринолог, сертифікована дієтологиня та нутриціологиня.

Що таке феритин?

Феритин – це головне «сховище» заліза в нашому організмі. Саме залізо забезпечує роботу мітохондрій – маленьких «енергетичних станцій» клітин. Але найважливіша його функція – участь у складі гемоглобіну, який переносить кисень по всьому тілу, живлячи кожен орган і кожну клітину.

Коли рівень заліза починає знижуватися, організм одразу подає сигнали. Хронічна втома, слабкість, головний біль, задишка, бажання постійно позіхати, випадіння волосся, апатія, блідість шкіри та слизових оболонок, ламкість нігтів – це лише частина симптомів, які знижують якість життя і впливають на настрій.

Варто розуміти різницю: низький феритин ≠ анемія. Зниження феритину означає, що запаси заліза вже виснажуються. Анемія ж – це наступний етап, коли рівень гемоглобіну падає через тривалий дефіцит заліза або ж нестачу вітамінів групи B (B9, B12).

Дефіцит заліза починається тоді, коли рівень феритину падає нижче 20 нг/мл. У такому разі потрібне вже термінове втручання та лікування. І хоч гемоглобін може залишатися ще у нормі, симптоми дефіциту ви відчуваєте одразу. Цей стан здатен тривати місяцями, поступово виснажуючи організм.

Саме тому феритин – показник, який варто контролювати регулярно, особливо жінкам.

Чому жінки частіше стикаються з дефіцитом феритину
  1. Щомісячні втрати заліза. Менструальні кровотечі – природний процес, але у жінок з особливо рясними виділеннями ризик дефіциту заліза значно вищий.
  2. Нестача заліза в раціоні. Дієти, «детокси» та розвантажувальні дні, до яких жінки часто вдаються, знижують надходження не тільки заліза, а й інших життєво важливих мікро- та макронутрієнтів.
  3. Проблеми з засвоєнням заліза. Багато хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, що погіршує засвоєння заліза навіть при достатньому надходженні його з їжею.
  4. Якість продуктів. Їжа з кожним роком втрачає частину своєї нутритивної цінності: збільшується термін придатності, скорочується період дозрівання та природного вирощування. А продукти, багаті на залізо, часто не такі смачні як фастфуд чи солодощі, тому ми втрачаємо баланс між енергією та якістю харчування.
  5. Стан організму та підвищене споживання заліза. Вагітність, грудне вигодовування, інтенсивні фізичні навантаження та активний ріст у підлітків і дітей збільшують потребу в залізі. При його недостатньому надходженні швидко розвивається дефіцит.

Важливо: контроль феритину потрібен не тільки жінкам, а й чоловікам, підліткам, спортсменам, вегетаріанцям та людям із хронічними захворюваннями.

Для дорослої людини рівень феритину має бути вище 40 нг/мл, а європейські гастроентерологічні протоколи навіть рекомендують 50 нг/мл і вище. Якщо показник нижче 20 нг/мл, варто звернутися до лікаря для призначення лікування. Рівні вище 20 нг/мл не завжди потребують втручання, і рішення про лікування приймає лікар індивідуально.

Чи можна «закрити» дефіцит заліза їжею?

Фразу «Я підніму феритин харчуванням» можна почути досить часто. Але чи справді це можливо? Лікувальна доза заліза при низьких рівнях феритину починається з 85 мг на добу, оптимально – близько 100 мг. Тепер уявіть, скільки продуктів довелося б з’їсти, щоб набрати таку кількість лише з їжі.

Види заліза:

  • Гемове залізо – міститься в продуктах тваринного походження (червоне м’ясо, печінка, субпродукти, риба, яйця). Його засвоєння – 15-35%.
  • Негемове залізо – у рослинних продуктах (бобові, шпинат, буряк, гречка, гранат). Засвоєння значно нижче – 2-20%.

Що це все означає:

Щоб покрити добову лікувальну дозу заліза лише з продуктів, доведеться з’їсти: 1,5 кг телятини або 5 кг курятини, або 2 кг яловичої печінки (що вже є токсичною дозою для організму), або ж випити близько 11 літрів гранатового соку.

Звучить нереально, правда?

Тому важливо пам’ятати: їжа – це підтримка, але не лікування при анемії чи глибокому дефіциті феритину. Відновити рівень заліза до норми у таких випадках можливо лише з допомогою правильно підібраної терапії.

Важливість феритину важко переоцінити. Контролювати його рівень варто щонайменше раз на рік, а у випадку дефіциту чи прийому препаратів заліза – значно частіше. При зниженні показників необхідно обов’язково звернутися до профільного лікаря (сімейного або гематолога), адже ця проблема безпосередньо впливає на якість життя.

Instagram viktoria_radostnaya

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Водний баланс влітку: дієтолог і нутриціолог Вікторія Радісна – про очевидні та приховані поради для підтримки щоденної норми води

Чому моктейлі стають все популярнішими серед дорослих улітку?

Сезонний напій: заварюємо лавандовий чай

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
завантаження (5)
3E5A0519
JUNA_catalog_9
g9613
IMG_1116
IMG_8701111
IMG_8128111
a8ffd8e6221049d8722ba1a49a4f9ae5
dfcbf9753438c1abbe22e99111
Форум в2