Із сезону в сезон дизайнери демонструють на подіумі моделей, одягнених у найрізноманітніші вироби з 100% кашеміру. В останніх колекціях сезону можна знайти пальта, жилети й светри з цієї тканини. Не дивно, адже кашемір – ідеальна тканина для елегантного, комфортного і теплого одягу для осіннього сезону. Проте у багатьох виникає страх: як доглядати за кашеміром, як прати кашемір та як його зберігати. Розбираємось разом із Space.
ЩО ТАКЕ КАШЕМІР
Кашемір – це підшерстя гірських кіз породи Capra Hircus (лат.), що мешкають на пласкогір’ях Монголії, Китаю і Тибету. Частка кашеміру до обсягу світового виробництва вовни всіх інших сортів – не більше, як 0,5%, позаяк середовище існування цих кіз дуже обмежене. Цим пояснюється й ціна за справжній кашемір. Кашемір увосьмеро тепліший від звичайної вовни, водночас він набагато м’якший і приємніший на дотик. Ще одна важлива деталь – він абсолютно гіпоалергенний.
До речі, в Європу речі з кашеміру вперше потрапили у XVIII столітті й кинули французьке панство в повний захват. Особливо паризьким аристократкам сподобалися шалі з кашеміру, які були невагомими, але надійно зігрівали під час вечірніх променадів.
ЧОМУ МОНГОЛЬСЬКИЙ КАШЕМІР НАЗИВАЮТЬ НАЙКРАЩИМ У СВІТІ
Поголів’я монгольських кашемірових кіз становить близько 30% світового виробництва кашеміру. Водночас якість саме монгольського кашеміру є найкращою у світі й цінується найвище. Це пов’язано з кліматичними умовами Монголії. Клімат тут різко континентальний, із суворою зимою до -50˚C й спекотним коротким літом. Щоб пережити екстремальні холоди, кізоньки нарощують густий, м’який, чистий і дуже ніжний підпушок. Тільки один раз на рік, пізньої весни, у тварин настає період линяння. Саме в цей час скотарі вичісують кіз тільки вручну спеціальними гребнями. З приходом осінніх похолодань, кашемірові кізоньки знову нарощують рятівний для них пух.
Показниками якості кашемірового волокна є їхня довжина й товщина. Монгольські кози дають пух діаметром від 10 до 15 мікронів і в середньому завдовжки 38–43 мм. Такі показники є високими й гарантують майбутньому виробу м’якість, еластичність і довговічність.
У Монголії тварини весь рік вільно пасуться в безкраїх степах, самі добувають собі їжу, не отримують жодних штучних кормів. Тому це сприятливо позначається на якості підшерстя.
До речі, монгольських кіз намагаються розводити також і в інших регіонах світу – від Шотландії та Австралії до Ірану й Середньої Азії, але й тут у гру вступає клімат. У відмітних від монгольських природних умовах підшерстя кози стає грубішим і відмінності відчуваються навіть на дотик.
ЧИ Є КАШЕМІР ЕТИЧНИМ МАТЕРІАЛОМ
Поки захисники прав тварин борються з використанням хутра й натуральної шкіри під час виробництва одягу й аксесуарів, кашемір є одним з небагатьох одночасно екологічних і натуральних матеріалів. Річ у тім, що кіз у потрібний момент просто вичісують, збираючи це підшерстя. Завдяки цій процедурі тварини набагато легше переносять монгольську спеку, збирають менше на себе пилу у комах.
ЧОМУ КАШЕМІР ТАКИЙ ДОРОГИЙ
Частка кашеміру до обсягу світового виробництва вовни всіх інших сортів становить не більш як 0,5%. Його пропонування дуже обмежене, а попит стає все більшим. Тільки торік ціна сирого кашеміру зросла на 70%.
Вартість речей з високоякісного кашеміру пояснить проста арифметика. Одна тварина дає 110–170 грамів цінного пуху, придатного для виготовлення кашеміру, а на один светр кашеміру потрібен у середньому пух від 5–6 кіз, на пальто з кашеміру – пух від 10–12 тварин. Усі процеси, пов’язані з його збиранням, відбуваються вручну.
ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА КАШЕМІРОМ
Догляд за кашеміровими виробами – ще одне постійне запитання, адже вважають, що це дуже примхливий і недовговічний матеріал. Головна таємниця – ручне прання за температури не більше, аніж 30 ˚C. У крайньому випадку можна використовувати режим делікатного прання, але водночас ми радимо покласти ваш светр у спеціальний мішечок. Сушити кашемірові речі можна на горизонтальній поверхні. Зберігати в шафі також потрібно тільки в складеному вигляді, жодних вішалок і прищіпок.