Родина полеглого ірпінчанина Ярослава Березова отримала перший в Україні будинок, надрукований на 3D-принтері

Перший в Україні 3D-будинок для нового життя: поблизу Ірпеня завершилося будівництво першого в Україні житлового будинку, надрукованого за допомогою першого українського будівельного 3D-принтера компанії 3D UTU. Цей будинок став новим домом для родини Березових, яка втратила свою домівку та батька сім’ї через війну. Проєкт реалізували завдяки ініціативі «Об’єднані заради допомоги» БФ «Обійми нації». До ініціативи долучилися більш як 100 партнерів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НЕЗЛАМНА МЕНТАЛОЧКА: BUDDU х UNBROKEN презентують благодійний дроп

У 2022 році сім’я пережила подвійний удар – голова родини Ярослав Березов загинув у боях під Бахмутом, а будинок був знищений росіянами ще під час окупації Ірпеня.

«Новий будинок родини Березових збудований на місці зруйнованого ворогом. Це – не просто споруда. Це символ надії на нове життя, на яке так заслуговує ця родина. І дуже символічно, що напередодні здачі будинку, два тижні тому, в їхній родині сталася щаслива подія – народився новий маленький українець!» – ділиться Інна Фурман, СЕО 3D UTU та очільниця БФ «Обійми нації».

Будинок площею 130 м² надрукували за 58 мотогодин. Для будівництва використали 72 тонни спеціальної цементно-піщаної суміші швидкого застигання. Її спеціально для цього проєкту розробили у співпраці з Henkel під брендом Ceresit. 18 липня вже готовий до заселення будинок у с. Михайлівка-Рубежівка Ірпінського району повністю безкоштовно передали родині Березових.

«Цей будинок для нас – більше ніж просто стіни та дах. Мої доньки і я тепер маємо місце, яке можемо назвати домом знову, безпечний притулок та сімейний простір, який ми почнемо наповнювати любов’ю і пам’яттю про Ярослава», – розповіла Наталія Березова, дружина загиблого воїна.

Планування враховує всі нормативні вимоги до житла, а також сучасні уявлення про комфорт та домашній затишок. Простора вітальня, 3 спальні, кухня-студія, а також низка побутових приміщень мають всі необхідні комунікації та повністю готові до проживання родини. Проєктували будинок із врахуванням наших реалій – одна з кімнат має подвійне призначення та посилений рівень безпеки й буде слугувати родині прихистком під час ракетних загроз.

«Ми щасливі повернути цій чудовій родині втрачене відчуття дому. Завдяки використанню будівельних 3D-принтерів та технологій, вже зараз ми маємо можливість відбудовувати житлові будинки, що враховують вимоги часу до безпеки. І робити це швидше та надійніше, ніж будь-коли раніше. Поки росія продовжує свої спроби знищити все в Україні, ми її відбудовуємо», – сказала Інна Фурман.

«Загалом в Ірпені пошкоджено або зруйновано тисячі приватних будинків. Ірпінь сьогодні є лідером відбудови в Україні. І цей будинок – яскравий приклад того, як технології можуть допомогти відбудовувати наші громади, зруйновані війною. Ми пишаємося тим, що Ірпінь став першим містом в Україні, де житловий будинок надрукували за допомогою  будівельного 3D-принтера. Я впевнений, що Ярослав зараз спокійний за своїх дівчат, що у них є житло. Разом побудували будинок, разом відбудуємо Україну, разом переможемо», –  зазначив Олександр Маркушин, мер Ірпеня.

Довідка:

3D UTU – це українська компанія, що винайшла перший вітчизняний будівельний 3D принтер. Невелика вага (2,1 т) та інноваційна конструкція дозволяють легко переміщувати його по будівельному майданчику, а час на розгортання/згортання займає до 3 годин. Цей 3D-принтер поєднує в собі прецизійний механізм, змішувальну систему та програмне забезпечення власної розробки, що забезпечує високоточний швидкісний друк. Для старту будівництва, окрім самого обладнання, потрібні лише електроенергія, вода та спеціальна бетонна суміш від компанії «Хенкель Баутехнік» та ТМ Ceresit. 

БФ «Обійми нації» українська благодійна організація, що займається відбудовою житлових будинків та об’єктів соціального значення в Україні, що постраждали внаслідок війни.
Фонд приділяє особливу увагу сучасним технологіям та 3D будівництву, як ключовому інструменту для швидкої та ефективної відбудови.
«Обійми нації» активно співпрацюють з будівельними компаніями в Україні та за кордоном, відомими архітекторами та представниками влади, щоб оптимізувати процес створення нової архітектури на місці зруйнованих об’єктів. 

ФАКТЛИСТ

проєкту з використанням першого в Україні будівельного 3D-принтера для відбудови зруйнованого будинку в Ірпені

Історія сім’ї Березових:

За кілька років до початку повномасштабного вторгнення Ярослав та Наталя Березови своїми силами будували будинок мрії, свою маленьку фортецю, яка оберігала їх під одним дахом з двома донечками. Вони прожили там близько трьох щасливих років. Життя налагоджувалось, справи йшли вгору, а донечки виховувались в атмосфері любові, тепла та сімейних цінностей. Все змінилось 24-го лютого…

3-го березня близько 11 ранку, ворог почав просуватися зі сторони Ворзеля в сторону Ірпеня, Ярослав, повідомив військових про наближення окупантів. Почався бій, колону зупинили саме біля їхнього будинку.

Побачивши кадирівців, Наталя, заради порятунку, була змушена ховати доньок у підвалі, засипаючи їх купою картоплі. Мирного життя вже більше наче не існувало. Реалії змушували діяти чітко і рішуче. Тому 4 березня Ярослав вивіз дітей та дружину в безпечне місце. При спробі повернутися до будинку, він побачив, що  ворог там облаштував свої позиції. 6 березня сім’ї Березових повідомили, що їхній будинок згорів. Після деокупації виявили сліди трьох влучань снарядів. Саме тоді Ярослав вступив до лав ЗСУ (до цього в армії не служив за станом здоров’я). 06 листопада 2022 року Ярослав загинув у боях під Бахмутом.

Ярослав Миколайович БЕРЕЗОВ (04.02.1987 – 06.11.2022)

Ярослав Березов народився 4 лютого 1987 року в  с. Жовтневе Кагарлицького району. Навчався в школі с. Кипячка. З сім’єю жив в Ірпені, потім збудували будинок у с. Михайлівка-Рубежівка.

В армії не служив по стану здоров’я. У 2014 році, з початком війни на сході України, звертався до військкомату, але його не взяли (бо не служив). Працював водієм у міжнародній фірмі «ZORG біогаз» України, також був приватним підприємцем.

Власними руками збудував будинок, який, на жаль, був знищений вщент у березні 2022 року, у ніч з 3 на 4 березня, коли орки проривалися зі сторони Ворзеля. Під час бойових дій на Київщині, Ярослав разом з дітьми знаходився у погребі свого будинку та звідти корегував вогонь наших хлопців практично на себе, бо орки були в його дворі та будинку. Він тоді чудом врятував дітей і вивіз їх, після чого відразу став на захист Ірпеня. Мав спочатку позивний «Бусік». Пов’язаний позивний з автомобілем Т-5, на якому він вивозив людей. Тримав оборону на блокпості «Жираф», був контужений, після звільнення Ірпеня лікувався. Потім пішов до лав ЗСУ, був командиром 1 стрілецького відділення  1-го стрілецького взводу 6 роти військової частини А4247.

Ярослав був веселим, мав дуже багато друзів, майже ніколи нікому не відмовляв, намагався всім допомогти, чим міг. Зі слів командирів, був лідером, міг згуртувати відділення, за ним йшли хлопці.

Загинув 6 листопада 2022 року біля м. Бахмут Донецької області, під час повернення з передової після виконання бойового завдання. Частина відділення відійшла першими, Ярослав виходив у другій партії і потрапив під сильні обстріли.

Похований в м. Ірпінь на Алеї пам’яті захисників України.

Рішенням Ірпінської міської ради Ярославу Березову присвоєно Почесне звання «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН МІСТА ІРПІНЬ» (посмертно).

 

Основна інформація про ініціативу «Об’єднані заради допомоги»:

  • Проєкт: Відбудова зруйнованого будинку за допомогою 3D-принтера в Ірпені.
  • Місце: Ірпінь, Київська область, Україна.
  • Організатор: Благодійний фонд «Обійми нації», компанія 3D UTU та Ірпінська міська рада.
  • Кількість залучених партнерів: майже 100
  • Дата початку проєкту: 20 серпня 2023 року.
  • Дата завершення проєкту: 18 липня 2024 року.
  • Технологія: 3D-друк цементно-піщаною сумішшю.
  • Площа будинку: 130 м².
  • Час на друк: 58 мото-годин.
  • Вартість: Орієнтовна вартість м² будинку — 650-700$
  • Кількість залучених спеціалістів: 3-4 людини (1 оператор принтера та 2-3 помічники)
  • Термін зведення стін: 6 діб
  • Кількість цементно-піщаної суміші, використаної для друку будинку: майже 72 тонни спеціальної суміші
  • Фундамент: у цьому проєкті  виконали фундамент за технологією «шведська плита».
  • Розробник 3D-принтера: українська компанія  3D UTU
  • Розробник спеціальної піщано-цементної суміші: спеціальну будівельну суміш ексклюзивно для 3D UTU розробила та виготовила компанія Henkel під брендом Ceresit. Розробка та доведення до досконалості тривала півтора роки. Суміш пройшла випробування на міцність і витримала навантаження 30 МПа на стиснення.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Благодійний захід Morning Refresh: неймовірний бранч для жінок

Благодійний стікерпак та нова система лояльності – ініціативи Lullaby, які ви не захочете пропустити

Роботи замість торту: ювелірний дім SOVA підтримує збір UNITED24 на бойових роботів

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
morandi
Fashionista_Pre-Fall_24_37
9a4d7d8333100d7fc53fc2af69999dbe
 меню
11амбітна1111
UFW_SS_25_ANDREAS-MOSKIN-ca (4)
mriya bride
majesta gol
-сайт-new-_2_
IMG_91601111111111