7 українських виноробень, які вже конкурують зі світовими

Українське виноробство стрімко розвивається, і його вже гідно оцінюють не лише в Україні, а й далеко за її межами. Вітчизняні вина здобувають престижні міжнародні відзнаки, інтерес до локальних виноробень невпинно зростає, а колекціонери та сомельє з різних країн звертають увагу на етикетки з написом «Made in Ukraine». Підтвердженням цього став міжнародний винний конкурс Decanter 2025, результати якого стали відомими лише тиждень тому: українські винороби вибороли 41 нагороду – справжній прорив на світовій винній мапі.

Про найкращі з них розповідає Анна Євгенія Янченко – письменниця, винна експертка, сомельє, популяризаторка вина та авторка книг «Вино без правил» і «29 centuries. Rediscovered history of wine in Ukraine», за яку вона нещодавно отримала престижну нагороду OIV 2024. Анна обрала 7 виноробень, на які варто звернути увагу вже зараз, і зазначила вина, що здобули високі оцінки на міжнародному конкурсі.

Анна Євгенія Янченко
Колоніст, Одеська область, с. Криничне

Сімейна виноробня, заснована у 2005 році, розташована у Придунайській Бессарабії на березі озера Ялпуг. Вона має 63 гектари власних виноградників, працює як з міжнародними сортами, так і з місцевими Сухолиманським білим та Одеським чорним.

Обов’язково скуштувати: Kolonist Winery Cabernet-Merlot Haut de gamme 95

 

Фрумушика-Нова, Одеська область, с. Фрумушика

Тут цілий комплекс, започаткований у 2006 році, де виноробство – лише частина атракцій. На виноробні працюють на органічних засадах із десятьма гектарами винограду сортів Каберне Совіньйон, Одеський чорний, Цитронний Магарача, Піно нуар, Рислінг, Сухолиманський білий, Мускат Оттонель, Совіньйон Рітос та Ркацителі.

Обов’язково скуштувати:

Frumushika-Nova           Odesa Black       90

Frumushika-Nova           Sukholymanske 88

Frumushika-Nova           Citronniy Magaracha 87

Frumushika-Nova           Sukholymanske Brut     87

 

Vinoman, Чернігівська область, c. Жавинка

Найпівнічніша маленька виноробня України заснована у 2012 році на затоці у річки Десна. Тут укривним методом вирощуються такі сорти винограду:  Піно нуар, Мерло, Совіньйон блан, Піно грі, Бьянка, Шардоне та Трамінер. Окрім цього, власник орендує виноградник на Півдні. Та все одно виробництво дуже маленьке – до 10 000 пляшок на рік.

Обов’язково спробувати: Vinoman Riesling 87

Villa Tinta, Бессарабія, с. Оксамитне

Сімейна виноробня, заснована у 1998 році на місці старовинної виноробні XIX століття «Дача Давидова». Брати Костянтин та Юрій успадкували її від батька Валерія Антоновича, який був зіркою виноробства свого часу. В їхній власності є 540 гектарів виноградників, але довгий час виноробня створювала і продавала вина для інших брендів. Бутилювати та випускати їх під власним брендом почали лише в 2017 році.

Обов’язково скуштувати:

Villa Tinta            Irsai Olivér 88                                   

Villa Tinta            Merlot  86

 

Bohdan`s winery, Хмельницька область, Бакота

Цю виноробню в 2012 році заснувала людина-легенда, без якої сучасне українське виноробство мало б менш інтенсивний розвиток. Виноградар і винороб Богдан Михайлович Павлій надихнув багатьох поціновувачів вина закохатись у виноградарство саме у західній частині України, зокрема в районі Подільських товтр. Виноробня та виноградники розташовані у наймальовничішому місці Поділля, на схилах Бакоти.

Обов’язково скуштувати:

Bogdan’s Winery Sauvignon Blanc 90    

Bogdan’s Winery  Johanniter 87

 

Виноробня Beykush, Миколаївська область, с. Черноморка

Сімейна виноробня, заснована у 2010 році, розташована на березі мальовничого лиману неподалік від морського узбережжя. Має чотирнадцять гектарів виноградників як з класичними, так і з унікальними для України сортами, серед яких – Сіра, Тіморасо, Пінотаж та Альбаріньо. Ці виноградники знаходяться на мисі Бейкуш, і їх можна бачити прямо з пірса виноробні, – повірте, це неймовірно красиво.

Обов’язково скуштувати: 

Beykush Pinotage 88

Beykush Arbina Rkatsiteli 95 

Beykush Lerici Timorasso 88

Beykush Winery Loca Deserta 90

 

Biologist, Київська область, с. Лісники 

Маленька виноробня Biologist знаходиться в 20 км від центра Києва, має там же маленький виноградник, заснований на засадах біодинаміки. Окрім цього, працює з виноградниками в Одеській області. Тут використовують низьку кількість сірки, часто працюють з дикими дріжджами і рідко фільтрують вина.

Обов’язково спробувати: Biologist Rkatsiteli 88

 

Пропонуємо вам познайомитись та насолодитись нагородженими українськими винами та закохатись в вітчизняне виноробство. Бо повірте, українським винам є, що подарувати як іноземним, так й локальним споживачам вина.

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
IMG_96001111
IMG_0513
Копія _unico-383257
DARLING CREATIVE STILL(2)
zensina-s-krasivymi-cvetami-gladiolusa
f796e66c240d347a2111738d0cb0708
4_GUSHKA_by_Tania_Synchrodogs_
photo_2025-07-22_16-32-01 (1)
анонс катя гемба пост
Evoto