Українське виноробство стрімко розвивається, і його вже гідно оцінюють не лише в Україні, а й далеко за її межами. Вітчизняні вина здобувають престижні міжнародні відзнаки, інтерес до локальних виноробень невпинно зростає, а колекціонери та сомельє з різних країн звертають увагу на етикетки з написом «Made in Ukraine». Підтвердженням цього став міжнародний винний конкурс Decanter 2025, результати якого стали відомими лише тиждень тому: українські винороби вибороли 41 нагороду – справжній прорив на світовій винній мапі.
Про найкращі з них розповідає Анна Євгенія Янченко – письменниця, винна експертка, сомельє, популяризаторка вина та авторка книг «Вино без правил» і «29 centuries. Rediscovered history of wine in Ukraine», за яку вона нещодавно отримала престижну нагороду OIV 2024. Анна обрала 7 виноробень, на які варто звернути увагу вже зараз, і зазначила вина, що здобули високі оцінки на міжнародному конкурсі.

Колоніст, Одеська область, с. Криничне
Сімейна виноробня, заснована у 2005 році, розташована у Придунайській Бессарабії на березі озера Ялпуг. Вона має 63 гектари власних виноградників, працює як з міжнародними сортами, так і з місцевими Сухолиманським білим та Одеським чорним.
Обов’язково скуштувати: Kolonist Winery Cabernet-Merlot Haut de gamme 95
Фрумушика-Нова, Одеська область, с. Фрумушика
Тут цілий комплекс, започаткований у 2006 році, де виноробство – лише частина атракцій. На виноробні працюють на органічних засадах із десятьма гектарами винограду сортів Каберне Совіньйон, Одеський чорний, Цитронний Магарача, Піно нуар, Рислінг, Сухолиманський білий, Мускат Оттонель, Совіньйон Рітос та Ркацителі.
Обов’язково скуштувати:
Frumushika-Nova Odesa Black 90
Frumushika-Nova Sukholymanske 88
Frumushika-Nova Citronniy Magaracha 87
Frumushika-Nova Sukholymanske Brut 87
Vinoman, Чернігівська область, c. Жавинка
Найпівнічніша маленька виноробня України заснована у 2012 році на затоці у річки Десна. Тут укривним методом вирощуються такі сорти винограду: Піно нуар, Мерло, Совіньйон блан, Піно грі, Бьянка, Шардоне та Трамінер. Окрім цього, власник орендує виноградник на Півдні. Та все одно виробництво дуже маленьке – до 10 000 пляшок на рік.
Обов’язково спробувати: Vinoman Riesling 87
Villa Tinta, Бессарабія, с. Оксамитне
Сімейна виноробня, заснована у 1998 році на місці старовинної виноробні XIX століття «Дача Давидова». Брати Костянтин та Юрій успадкували її від батька Валерія Антоновича, який був зіркою виноробства свого часу. В їхній власності є 540 гектарів виноградників, але довгий час виноробня створювала і продавала вина для інших брендів. Бутилювати та випускати їх під власним брендом почали лише в 2017 році.
Обов’язково скуштувати:
Villa Tinta Irsai Olivér 88
Villa Tinta Merlot 86
Bohdan`s winery, Хмельницька область, Бакота
Цю виноробню в 2012 році заснувала людина-легенда, без якої сучасне українське виноробство мало б менш інтенсивний розвиток. Виноградар і винороб Богдан Михайлович Павлій надихнув багатьох поціновувачів вина закохатись у виноградарство саме у західній частині України, зокрема в районі Подільських товтр. Виноробня та виноградники розташовані у наймальовничішому місці Поділля, на схилах Бакоти.
Обов’язково скуштувати:
Bogdan’s Winery Sauvignon Blanc 90
Bogdan’s Winery Johanniter 87
Виноробня Beykush, Миколаївська область, с. Черноморка
Сімейна виноробня, заснована у 2010 році, розташована на березі мальовничого лиману неподалік від морського узбережжя. Має чотирнадцять гектарів виноградників як з класичними, так і з унікальними для України сортами, серед яких – Сіра, Тіморасо, Пінотаж та Альбаріньо. Ці виноградники знаходяться на мисі Бейкуш, і їх можна бачити прямо з пірса виноробні, – повірте, це неймовірно красиво.
Обов’язково скуштувати:
Beykush Pinotage 88
Beykush Arbina Rkatsiteli 95
Beykush Lerici Timorasso 88
Beykush Winery Loca Deserta 90
Biologist, Київська область, с. Лісники
Маленька виноробня Biologist знаходиться в 20 км від центра Києва, має там же маленький виноградник, заснований на засадах біодинаміки. Окрім цього, працює з виноградниками в Одеській області. Тут використовують низьку кількість сірки, часто працюють з дикими дріжджами і рідко фільтрують вина.
Обов’язково спробувати: Biologist Rkatsiteli 88
Пропонуємо вам познайомитись та насолодитись нагородженими українськими винами та закохатись в вітчизняне виноробство. Бо повірте, українським винам є, що подарувати як іноземним, так й локальним споживачам вина.