China карта: енциклопедія для чайних гурманів

В осінню пору ще більше хочеться насолоджуватися звичними буднями. А удома – зігріватися варто чайком або запашним ароматом кави. Саме ці напої поки забирають популярність в охолоджувальних лимонадів та п’янких коктейлів. А щоб по-справжньому насолодитися усіма перевагами цього напою, необхідно володіти хоча б базовими знаннями про сорти чаю та способи заварювання.

Чай – це не просто листя, залите кип’ятком! Це справжній напій імператорів, який дарує вічну молодість і заряд енергії. На жаль, сьогодні ми вибираємо чай в пакетиках, віддаючи перевагу не смаку та користі, а легкості. Я спробувала створити для вас коротку, але майже цілковиту енциклопедію чаю. За китайською класифікацією чай ділять на шість груп.

Білий. Цей вид виготовляють винятково у китайській провінції Фуцзянь. Під час збирання білого чаю особливу увагу звертають на листя, вибирають тільки молоді бруньки (тіпси) і напів відкриті листки, покриті білим ворсом. Особливість оброблювання білого чаю у тому, що він тільки рум’яниться під сонцем, а чайний лист залишається у своїй природній формі. Корисні властивості: ще на початку нашої ери білий чай вважали еліксиром безсмертя. Зі всіх сортів він найбільш корисний завдяки м’якому оброблюванню. Білий чай має багато вітаміну С та В1, покращує травлення, зміцнює імунну систему і серцево-судинну, захищає від вірусів, бактерій, володіє антираковими властивостями, а ще корисний для тих, хто страждає на варикоз. Чай має квітковий аромат і солодкуватий смак, який дарує охолоджувальну дію на організм. Білий чай дуже чутливий до температури, тому заварювати його варто не надто гарячою водою (60–75°С). Заварювати варто приблизно на третину об’єму чайника.

Зелений. Відмінність цього чаю полягає у тому, що листя підсушують на відкритому повітрі. Коли вони стають м’якими та сухими, їх термічно обробляють, від чого залежать смакові особливості напою. Потім вручну листя формують, регулюючи усунення ефірних олій та інших активних компонентів у процесі заварювання. Остання стадія приготування чаю – сушіння, яке закріплює усі попередні процеси. Корисні властивості: у цьому сорті – багато кофеїну, навіть більше, аніж у каві, тому ранок починати найкраще саме з нього. Зелений чай також корисний людям з низьким імунітетом. Користь зеленого чаю також визначають і катехіни, які корисні для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань. Заварювати його варто упродовж 1-2 хвилини водою (80°С). Залежно від сорту чаю можна заварювати від 2 до 6 разів. Настій має колір від золотистого до темно-зеленого.

Жовтий. Виготовляють тільки в Китаї у провінції Хунань. Упродовж довго часу в Європі ніхто не знав про його існування, оскільки за постачання жовтого чаю з Китаю треба було розплачуватися смертною карою. Зараз одна з причин – трудомісткість та мала рентабельність виробництва жовтого чаю. Можна використовувати лише спеціально відібрані чайні кущі особливих сортів, з яких збирають винятково бруньки, а оброблювання триває майже три дні. Корисні властивості: знімає спазми, головний біль, підвищує можливість організму боротися з зовнішніми факторами. Тонізує та сприяє розумовій діяльності. Заварюють жовтий чай не більше 2-3 хвилини водою 60–70°С. Жовтий чай володіє солодким після смаком і не нагадує інші сорти чаю. Колір напою – жовтувато-бурштиновий з блідо-рожевим відтінком.

Улун (бірюзовий чай). Назву чаю перекладають як «чорний дракон». Для цього чаю зріле листя з кущів збирають, розкладають на сонці шарами по кілька сантиметрів для засушування упродовж 30-60 хвилин. Далі листя дозріває у бамбукових корзинках у тіні. Закінчується процес «готування» проколюванням розпеченим повітрям. Готовий улун має вигляд скручених кульок, які розпускаються під час заварювання. Корисні властивості: чай піднімає апетит, володіє очищувальними властивостями. Корисний під час схуднення. Заварюють його з використанням води 70–75°С. Улун має квітковий аромат і персиковий присмак, колір – від блідо-зеленого до темно-червоного.

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
JUNA131111111111111111
rosabellaa
lidiyasmetana
Queenfluence_campaign2 copy
plashky-sajt-new-2-kopiya
img_8476-copy-copy
job_13762-kopyya-copy-copy
gunia2043-copy-copy
alizeegamberini-scaled-e1711013700888
diadia_men10-copy-copy