Лібідо – це не лише сексуальний потяг, а й важливий індикатор гормонального та загального здоров’я. Сексуальна енергія тісно пов’язана з якістю життя, емоційним станом, метаболізмом та навіть харчуванням. Функціональна медицина розглядає лібідо як відображення балансу в організмі, а не лише як частину репродуктивної системи. Тож як саме їжа може впливати на наше бажання, гормони та сексуальну функцію – у матеріалі Катерини Толстікової, лікаря дієтолога-ендокринолога, лікаря функціональної медицини, аспірантки, авторки 2-х книг та засновниці «Академії здоровʼя доктора Толстікової».

Лібідо (сексуальний потяг) на біологічному рівні – частина репродуктивної програми, але з погляду психології та соціальних аспектів, лібідо вважалося джерелом життєвої мотивації загалом. Високий або збалансований рівень лібідо зазвичай корелює з позитивним гормональним фоном (тестостерон, естроген, дофамін, окситоцин), добрим самопочуттям, стабільною нервовою системою. Розгляньмо детально що говорить наука про зв’язок між їжею та сексуальним життям.
І почнемо з гормонального балансу. Основний гормон, відповідальний за лібідо як у чоловіків, так і в жінок – тестостерон. Контроль здійснює гіпоталамо-гіпофізарна система через гонадотропін-рилізинг-гормон та лютеїнізуючий гормон (ЛГ), котрі спонукають залози синтезувати тестостерон (клітини Лейдіга у яєчках та тека-клітини фолікулів яєчників у жінок та наднирників). Біохімічний шлях синтезу починається із перетворення холестерину в прегненолон. З прегненолону синтезується прогестерон, з котрого ми отримуємо 17-гідроксипрогестерон.
Під дією ферменту 17β-гідроксистероїддегідрогенази, він трансформується у андростендіон, а потім у тестотерон.
А як же харчування впливає на синтез тестостерону і які є ключові нутрієнти для цього процесу?
Холестерин та жири. Початковий субстрат для синтезу – холестерин (тобто варто робити акцент на споживанні достатньої кількості жирів). Джерелами цього прекурсора є яйця, жирна риба та продукти зі здоровими жирами (омега-3, мононенасичені) – оливкова олія, авокадо, горіхи. Якщо людина дотримується низькожирової дієти, то може виникнути пригнічення стероїдогенезу.
Цинк. Кофактор ферментів 17β-гідроксистероїд дегідрогенази, що перетворюють андростендіон у тестостерон. Дефіцит цинку призводить до зниження тестостерону, навіть зниження сперматогенезу. Основними джерелами цинку у харчуванні є устриці, м’ясо, гарбузове насіння.
Вітамін Д. Діє як стероїдний гормон, впливаючи на рецептори в яєчках і передміхуровій залозі. Фізіологічно вітамін Д бере участь у сперматогенезі, але залишається незрозумілим, чи є вітамін D визначальним фактором фертильності. У літніх чоловіків, саплементація цинком та вітаміном Д позитивно вплинули на потенцію. Але у жінок була виявлена кореляція між дефіцитом вітаміну Д у крові та зниженням сексуальної функції.
Основними джерелами цього вітаміну у їжі є жирна риба, ікра, жовтки, гриби. Також не варто забувати, що він може синтезуватися під дією світла у нашій шкірі.
Магній. Поліпшує біодоступність тестостерону, особливо у фізично активних людей. Магній зв’язує SHBG (глобулін, що зв’язує статеві гормони) у неспецифічному режимі, що призводить до неконкурентного інгібування з тестостероном у зв’язуванні SHBG і до подальшого підвищення доступності тестостерону. Харчовими джерелами магнію виступають бобові, зелень, насіння, какао та шоколад.
Антиоксиданти. Їх дія полягає у захисті клітини Лейдига (і не тільки) від оксидативного стресу, окрім цього вони мають додатковий вплив на гіпоталамічно-гіпофізарну систему. В одному дослідженні було показано, що вживання антиоксидантів мало вплив на підвищення рівня статевих гормонів у чоловіків.
Також антиоксиданти важливі для збереження здоровʼя жіночої репродуктивної системи. Тому дуже важливо вживати продукти, багаті на вітамін C, E, A, поліфеноли, каротиноїди (ягоди, зелений чай, овочі) у свій раціон.
Продукти, що можуть знижувати рівень тестостерону:
Надлишок простих цукрів у харчуванні. Підвищений рівень інсуліну при надмірному споживанні цукру пригнічує вироблення глобуліну, що зв’язує статеві гормони (SHBG). Внаслідок цього порушується баланс вільного та зв’язаного тестостерону.
Окрім цього, незбалансоване харчування може призвести до надлишкового відсотка жирової маси у організмі, що буде підсилювати активність ароматази – ферменту, котрий конвертує тестостерон у естрогени. Трансжири сприяють системному запаленню, оксидативному стресу та ураженню клітин Лейдига в яєчках (що виробляють тестостерон). Також погіршують судинне здоров’я, що впливає на ерекцію.
Надмірне споживання алкоголю. Алкоголь токсично впливає на гіпоталамо-гіпофізарно-гонадну вісь та безпосередньо на клітини Лейдига. Також підвищує рівень естрогену за рахунок активізації ферменту ароматази.
Окрема увага – на споживанні соєвих продуктів. Соя містить ізофлавони – фітоестрогени, які можуть слабко зв’язуватись з естрогеновими рецепторами. Є припущення, що в надлишку це може знижувати андрогенну активність, особливо при чутливому гормональному балансі.
Хоча останні дослідження спростовують ці припущення, тому не варто прибирати продукти з сої зі свого раціону, бо вони є непоганим джерелом нежирного білка, що може допомогти людям, які мають проблеми з холестерином.
Як бачимо, харчування справді впливає на лібідо через низку механізмів: від регуляції синтезу тестостерону, до підтримки судинного тонусу, антиоксидантного захисту та гормонального балансу.
Раціон, багатий на корисні жири, мікронутрієнти, антиоксиданти, а також уникнення надлишку цукру, трансжирів і алкоголю – це не просто про здоров’я загалом, а й про якість сексуального життя. Сексуальне здоров’я – це відображення того, як працює наш організм у цілому. І їжа тут відіграє роль не менш важливу, ніж гормони чи емоції.
Instagram dr.tolstikova
на фото penelope.ternes