Їжа повинна бути не лише смачною, а й різноманітною. Впоратись з таким завданням довгі сім тижнів Великого посту досить складно. Ми пропонуємо урізноманітнити пісне меню корисною та смачною випічкою. Будьте певні, рецепти настільки легкі та смачні, що ви з задоволенням готуватимете їх і після посту.
ПЕЧИВО З ЦІЛЬНОЗЕРНОВОГО БОРОШНА
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 40 г цільнозернового борошна;
- ¼ ч. л. порошку для випічки;
- ¼ ч. л. соди;
- ¼ ч. л. солі;
- 1 ст. л. меду;
- 0,5 ст. води;
- 3 ст. л. оливкової олії (можна взяти олію волоського горіха або з гарбузового насіння).
ПРИГОТУВАННЯ:
Змішати сухі інгредієнти, додати вологі.Перемішати до однорідності. Можна додати обсмажені вівсяні пластівці, подрібнені горіхи, козинаки, цедру цитрусових, родзинки, мак, насіння льону – словом, все, чим вам захочеться похрумати. Дати тісту постояти 10‒15 хв. Розкачати тісто товщиною 3‒4 мм та вирізати печиво.
Випікати за температури 180° 10-15 хв, встановивши деко у верхній частині духовки.
ФРУКТОВА ГАЛЕТА
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 320 г борошна (також можна експериментувати з різним борошном);
- 100 мл води (дуже гарячої);
- 100 мл олії;
- 1 ч. л. порошку для випічки;
- сіль.
ПРИГОТУВАННЯ
Змішати олію з майже киплячою водою. Борошно, порошок для випічки, сіль змішати, замісити тісто. Воно буде м’яким та еластичним. Дати йому постояти хвилин 30 за умови кімнатної температури. В тісто можна додати цедру лимона або апельсина, ваніль, кардамон.
Розкачати коло, середину краще лишити трохи товщою, ніж краї: на ній буде багато начинки. Посипати паніровочними сухарями або манкою. Викласти на середину будь-які ягоди-фрукти. Відступати від краю десь на 5 см. Якщо боїтесь, що начинка занадто рідка, додайте до неї столову ложку крохмалю.
Загорнути краї всередину по колу, лишивши середину відкритою. Посипати галету зверху цукром, фруктову начинку – горіхами, кунжутом або гарбузовим насінням.
Випікати за температури 210 градусів 50-60 хв., або поки галета не зарум’яниться.
ШОКОЛАДНЕ БРАУНІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 120 г борошна: смак буде яскравішим, якщо комбінувати різне борошно – звичайне, вівсяне, житнє, цільнозернове;
- 100-150 г цукру: якщо будете додавати будь-які солодкі інгредієнти (цукати, банани, мед), візьміть цукру менше;
- 50 мл олії;
- 150 мл води;
- 0,5 ч. л. порошку для випічки;
- 3 ст. л. какао.
ПРИГОТУВАННЯ
Просіяти та змішати сухі інгредієнти, додати олію та воду. Це базовий рецепт. Далі можна експериментувати: цукати, карамелізовані яблука, горіхи, родзинки, вишні, в’ялена журавлина, грильяж, шматочки чорного шоколаду, червоний перець та навіть розмарин. Замість води додайте ананасовий сік. Посипте зверху арахісом – він апетитно підсмажиться в духовці.
Випікати за температури 180 градусів 15-20 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.