Смачний етикет

Як куштувати відомі національні страви

Хінкалі, суші, пастка – ці страви національної кухні можуть вразити найбільш вибагливих гурманів. Однак не всі знають, як правильно їх куштувати за етикетом. Space створив деталізований гід щодо правильного споживання цих делікатесів.

 

Грузія, Японія та Італія – одні з найбільш відомих напрямів для гастротуру. І це зовсім не дивно! Кухні цих країн подарували світу відомі страви, а саме: хінкалі, роли, суші, піцу, пасту та ризото, які стають все популярнішими. Однак досі не всі знають, як саме куштувати ці національні страви відповідно до правил етикету та традицій регіону.

Хінкалі

Ця грузинська страва з’явилася ще XVIII столітті. А ще вона одразу здобула неабияку популярність у всьому світі. Соковите м’ясо, свіжа зелень у поєднанні з тонким тістом тішить смакові рецептори та закарбовується у пам’яті надовго. Однак про правила споживання хінкалі знають не всі. Багато хто намагається розрізати тісто виделкою та ножем (а від такого видовища грузин може втратити свідомість), інші їдять страву разом із хвостиком, а треті зовсім не знають, як до них підійти. Насправді існує лише один правильний спосіб споживання цієї страви. Хінкалі можна їсти лише руками, акуратно відкусивши шматочок збоку, випиваючи сік, і лише потім варто доїдати все інше. Використовувати прибори категорично заборонено, адже тоді зі страви витече весь дорогоцінний бульйон, який і надає хінкалі особливий смак та аромат. А ще грузинські шеф-кухарі не рекомендують додавати до хінкалі соусів – це зіпсує смак та аромат. Можна використати лише трошки чорного молотого перцю перед поданням до столу. Традиційно хінкалі запивають чачею або пивом, а в інших хінкальнях може трапитися великий вибір лимонадів, які доволі непогано поєднуються з грузинською стравою.

Суші та роли

Японська культура – одна з найбільш древніх та багатих у світі, зокрема і їхня культура споживання їжі. Роли та суші з’явилися у країні ще у VI столітті, а завоювали популярність серед місцевих мешканців майже моментально. Сьогодні суші також популярні в Японії, але у місцевих мешканців є певні правила споживання цієї страви. По-перше, роли та суші їдять на обід, тому що вони доволі складні для перетравлювання. По-друге, японці ніколи не їдять суші паличками – ця страва настільки тендітна, що може розвалитися. За словами місцевих мешканців, коли їси роли руками, отримуєш нереальне тактильне задоволення. І, звичайно ж, японці ніколи не будуть занурювати рол повністю у посудину з соєвим соусом, оскільки цей процес позбавляє страву свого ніжного смаку. Місцеві мешканці лише злегка кроплять рол сумішшю соєвого соусу та імбиру. Японці пропонують їсти суші під акомпанемент зеленого чаю, завареного за правилами, або традиційного саке.

Паста

У світі існують сотні тисяч різновидів пасти і соусів до неї, а гурмани відчувають справжній гастрономічний оргазм, коли куштують цю страву на її батьківщині, в Італії. Кожен регіон середземноморської країни дивує гостей різними секретами та особливостями приготування пасти – тортеліні з усіма можливими начинками у Романьї, карбонара в Лаціо, ригатоні в Калабрії. І список цей можна продовжувати безкінечно. І якщо з іншими різновидами пасти виникає мало проблем, то коли йдеться про спагеті, то багато хто сумнівається. Варто запам’ятати, що класичним і правильним способом є використання виделки та ложки: у правій руці ви тримаєте виделку, якою підхвачуєте кілька ниток макаронів. Після цього ви допомагаєте собі ложкою, де замотуєте їх у невеликий клубок. Не можна допускати того, щоб під час намотування пасти залишалися довгі «хвости». Це не лише має не зовсім естетичний вигляд – ви ризикуєте забруднити свій одяг.

Традиційно італійську пасту запивають вином. Сорт вина залежить від різновиду пасти та соусу, з яким її подають. Паста з соусом із томатів чудового поєднується з сухими білими винами, наприклад, з піно-грі. Прекрасним доповненням до пасти з соусом із морепродуктів стануть такі сорти вин, як совіньон-блан, шардоне, вердиккіо.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР