Сніданок Казанови: інструкція для шанувальників устриць

Як правильно їсти устриці знає не кожен гурман. Цей продукт або люблять, або ненавидять, а більшість не знає, як їх їсти, тому навіть бояться замовити в ресторані. Space розповідає, як правильно їсти устриці та отримати задоволення від неповторного смаку.

 

Якщо ви раніше ніколи не пробували устриці, ви можете бути трохи налякані перспективою з’їсти їх вперше. Однак, знаючи, як вибирати свіжі устриці, відкривати раковини та їсти їх правильно, ви зможете насолоджуватися цим прекрасним делікатесом.

 

«Устриці дійсно чудові, тому що вони можуть кудись відправити вас», – говорить Джеремі Соул, успішний бостонський шеф-кухар, ресторатор і автор книги «Устриці: свято в сирому вигляді». Він має рацію, адже смак молюсків зображає навколишнє середовище, в якому вони формуються і живуть. А середовище залежить від широкого спектра факторів: пори року, місця розташування, кількості опадів, сонячного впливу, складу піску або ґрунту в дні океану або річки, що вони фільтрували.

РІЗНОВИДИ УСТРИЦЬ

Одні можуть мати солонуватий присмак (плоскі устриці Бузіг), інші – солодкуватий (глибока Біла перлина), треті – гоструватий і злегка металевий (Бретань). У глибоких устриць Фін де Клер жирне м’ясо і практично непомітний солонуватий присмак. Устриці Специаль – щільні, м’ясисті з легким горіховим присмаком. А ось в Україні вирощують устриці Скіфії, які дарують ніжний смак і горіховий післясмак. Кожен різновид глибоких устриць має свій розмір і маркування за принципом: чим більше номер – тим менше розмір. Коли ви бачите в меню Середземноморська №0, це означає, що устриця цього підвиду буде найбільшою.

ЯК ВІДКРИТИ УСТРИЦЮ?

Процес відкриття раковини устриці називається шаклінг. Безпека – головна задача в цій техніці, оскільки тут використовують дуже гострий ніж, можливо, і його повне ковзання. Можна купити стійкі до порізів кольчужні рукавички і спеціальний ніж для видалення устриць. Але це задоволення коштує недешево, тому підійде товстий рушник або тканина і міцний ніж із коротким лезом. Раковину слід загорнути в рушник так, щоб шарнір (загострений кінець) стирчав назовні.  Міцно тримаємо її однією рукою, а вістря ножа використовується для невеликого отвору поруч з шарніром. Потім потрібно вставити ніж і повернути до клацання черепашки.

Будьте обережні, щоб не відсунути верхню частину раковини на цьому етапі. Устриця як і раніше буде прикріплена до нього, і ніж повинен акуратно ковзати внутрішньою поверхнею верхньої раковини. Так м’ясо молюска буде цілісним і презентабельним. Верхня частина раковини устриці може зняти і викинути пізніше.

 

Пам’ятайте, що устриця все ще буде прикріплена до чашки або нижній частині раковини: на стінці раковини знаходиться маленький білий круглий диск, який є м’язом, що утримує устрицю на місці. Зв’язок між м’язом і молюском повинен бути акуратно розірваний ножем.

ЯК ЇСТИ УСТРИЦІ В РЕСТОРАНІ?

Традиційно сирі устриці подаються на круглій тарілці з однією або декількома приправами, а саме з часточками лимона, коктейльних соусом і винною есенцією. Всього кілька крапель лимонного соку вигідно підкреслять всю глибину і насиченість смаку. Перед початком трапези візьміть спеціальну вилку і перемістіть устрицю в заповнену рідиною половину раковини, щоб переконатися, що вона відокремлена від чаші. Потім змахніть устрицю з широкого кінця і жуйте кілька разів перед тим, як проковтнути її.

 

Існує легенда, що устрицю потрібно проковтнути цілою, але це не дасть можливості насолодитися смаком. Устриця – як виноград: якщо ви не будете його жувати, ви не отримаєте повного смаку. Не бійтеся випити трохи рідини з раковини. Цей лікер доповнить спектр смакових відчуттів – як поєднання солоного, солодкого, маслянистого, земляного, вершкового, фруктового, мідного, грибного і мінерального. Ідеально для справжніх гурманів.

За етикетом варто повертати раковину в лід після того, як ви з’їли своїх устриць.

Регулярне вживання цих молюсків сприяє підвищенню метаболізму, прискорює відновлення тканин, знижує рівень холестерину і артеріального тиску, покращує імунітет і сприяє загоєнню ран. Вони є потужним афродизіаком, покращують кровообіг і збільшують міцність кісток. А ще у 18 столітті устриці прославилися як природний афродизіак завдяки мемуарам Джакомо Казанови. У своїх записках легендарний коханець зізнається, що на сніданок з’їдав по 50 устриць. Тому існувала думка, що вживання в їжу молюсків, особливо устриць, підвищує лібідо.

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР