Історія Emily Boutique Cakes почалася не з бізнес-плану чи великої інвестиції, а з любові до створення солодощів. Засновниця кондитерської Анна Стельмащук із дитинства експериментувала на кухні, а згодом перетворила це захоплення на справу, яка сьогодні дарує радість тисячам людей.
Її кондитерська – це не просто про естетику й вишуканий смак. Це про авторський підхід: від ретельно продуманих авторських рецептів до використання найкращих локальних продуктів. Та чи легко утримувати якість у часи викликів? Як створювати десерти, що вражають не лише смаком, а й подачею? І які амбітні плани має Анна для свого бізнесу? Відповіді – у нашому інтерв’ю.
Анно, розпочнімо з короткого знайомства. Чому ви обрали для себе «солодкий» бізнес? Кондитерська справа – це ваш професійний шлях чи поклик душі?
Кондитерська справа для мене – це більше, ніж просто бізнес, адже це справжнє покликання душі. З дитинства, бувши на канікулах у бабусі, я любила створювати щось красиве і смачне, що приносило б радість моїм близьким. Спочатку це було просто хобі – я експериментувала на кухні вдома, згодом спроби створювати солодощі на орендованій кухні та перші продажі онлайн. Отримавши багато нових замовлень та безліч позитивних відгуків, я загорілась ідеєю відкрити кондитерську.
Поділіться своїм досвідом щодо навчання кондитерській справі. Де отримували знання та відточували майстерність?
Мій шлях у кондитерській справі розпочався з самостійного вивчення. Я годинами шукала рецепти в інтернеті, читала статті, дивилася відеоуроки та експериментувала на власній кухні. Це був мій період проб і помилок, але саме так я почала розуміти, як працює кожен інгредієнт і на що варто звертати увагу, створюючи десерт.
Згодом, коли я вирішила розпочати проєкт реалізації кондитерської, я вирішила вдосконалити свої знання та отримала неоціненний досвід навчання у відомого українського кондитера. Це стало справжнім відкриттям для мене, адже я побачила професійний підхід до процесу, дізналася багато тонкощів та секретів, яких немає в інтернеті. Ці знання стали моєю базою та допомогли мені професійно розпочати шлях моєї кондитерської.

Цікаво, з яким десертом ви асоціюєте себе?
Цікаве запитання (посміхається). Мені здається, що в десертах я – це наше авторське тістечко «Злиток». Ніжний в міру солодкий ганаш на основі молочного шоколаду, баноффі, хрусткий та пряний спекульос, запечене компоте з банана та маракуї та шоколадний корпус, вкритий сусальним золотом. Така солоденька, але з характером.
В Emily Boutique Cakes представлений великий вибір десертів і смаколиків. Який відсоток з них є авторськими? Які з них мають найбільший попит?
У кондитерській 70% десертів є авторськими. Цей показник підкреслює нашу унікальність серед інших закладів. Ми пропонуємо цікаві смакові поєднання, декори та нові інгредієнти. Для створення нових десертів ми використовуємо локальні, сезонні продукти. Цієї зими вирішили ввести десерт зі смаком дитинства – гречаний медівник. Він вже встиг полюбитись нашим гостям. Ми намагаємось поєднувати стильний, яскравий декор та неймовірні цікаві смаки в одному десерті.
Розкажіть про особливості виробництва й технології, які ви застосовуєте.
Наше виробництво облаштоване новітнім обладнанням, яке було замовлено під наші потреби. Однією з особливостей Emily Boutique Cakes є те, що ми випікаємо еклери в подовій печі на камені. Ця технологія дозволяє нам досягти справжнього смаку, хрусткого корпусу та мʼякої серединки. Щодо шоколадних виробів, то ми маємо мармуровий стіл, на якому темперуємо десятки кілограмів шоколаду кожного тижня. Ми розробили спеціальні полікарбонатні форми для наших авторських десертів під замовлення, аби здивувати наших гостей формою та декором. Також закуповуємо близько 200 кг горіхів кожного місяця, адже всі горіхові пасти, які ми використовуємо в десертах, є нашого виробництва.
Протягом минулого року стало відчутним здорожчання багатьох інгредієнтів, які необхідні для кондитерської справи. Як вам вдається втримувати баланс між якістю та цінами?
Насправді здорожчання інгредієнтів це постійна боротьба та пошук нових шляхів для утримання цінової політики та рентабельності.
Перш за все ми розуміємо, що якість продукції має залишатися на високому рівні, адже це і є однією з наших цінностей. Також ми слідкуємо за раціональністю закупівель, робимо більш лаконічні, але стильні декори, які не потребують великих витрат, та часто приходимо до оптимізації процесів, щоб зменшити час та ресурси, які витрачаються для створення десерту.
Кондитерська справа постійно поповнюється молодими аматорами. Що ви їм порадите для досягнення успіхів, виходячи з власного досвіду?
Зараз кондитерський бізнес є одним з найбільш конкурентних напрямків. Коли я починала, була впевнена, що це буде простіше, але з кожним днем ми отримуємо виклики. Тому з власного досвіду можу порадити постійно навчатися, відвідувати курси, майстер-класи. Слідкуйте за трендами, адже кондитерська справа постійно розвивається. Шукайте свій унікальний стиль, який виділить вас, будьте терплячими, не бійтеся помилок, адже вони дають цінний досвід. Використовуйте соціальні мережі для просування своїх робіт і побудови бренду – це один із варіантів популяризації без додаткових коштів.

Emily Boutique Cakes стрімко росте й розвивається, поділіться, які плани й амбіції у вас на цей рік? Можливо, представництво в інших містах України?
На сьогодні наша кондитерська має 2 заклади, і ми вже активно шукаємо нові місця для відкриття. Також ми розглядаємо новий формат кавʼярень, які будуть повʼязані з нашим виробництвом. У планах на 2025 рік відкрити щонайменше 2 заклади. Сподіваємось, що ми побачимось і в інших містах України!
Поділіться власними секретами ведення бізнесу у складні часи, що вас надихає і не дає опускати руки?
Нині секрет ведення бізнесу полягає у гнучкості та вмінні швидко адаптуватися. Важливо відчувати та швидко приймати рішення, які будуть найкращими в той чи інший момент для бізнесу. Кожен наступний день не схожий на попередній, ми не знаємо, що буде завтра, тому можемо лише сподіватися та допомагати Збройним Силам України. Як підприємець, вважаю, що це обовʼязок кожного свідомого бізнесу – підтримувати армію та сприяти перемозі нашої країни.
Моя найбільша мотивація, яка надихає мене працювати кожного дня – це підтримка моїх рідних, відгуки наших гостей та віра у світле майбутнє нашої країни.

Instagram: annarymchuk_svt
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ: