Солодко і п’яно: все про види віскі

Часом розібратися в алкоголі буває непросто. Одні назви можуть бути не зовсім знайомими, інші можуть заплутати. Розповідаємо про історію віскі та про його види у нашому матеріалі.

Ні для кого не секрет, що на смак віскі впливають десятки чинників, найбільш очевидні з яких: якість води (чим менше в ній заліза, тим краще), якість солоду, регіон виробництва (острівний віскі частіше містить дим і йод, а в смаку віскі з південних регіонів частіше знайдуться квіти і фрукти), бочка для витримки (з-під бурбона, хересу, портвейну, бургундського вина – всі дають різний смак.

Монахи розповсюджували знання про процес перегонки в Європі. Через Грецію до Італії та через Італію до Франції, дуже повільно прокладали собі шлях на північ. Відомо, що християнські монахи в Ірландії впродовж 11-13 століть освоїли процес перегонки. Ці дружні люди часто кажуть, що вони винайшли віскі. Шотландці, однак, сміються над цим і гордо стверджують, що перша письмова згадка про віскі (1494 року) походить з Шотландії, тому віскі народився там. Вони називали його Uisge Beatha, що означає «вода життя». Хто б не винайшов віскі, шотландці залишаються майстрами перегонки та спеціалізуються на переробці віскі. Зрештою, вони є світовими лідерами на ринку віскі.

Односолодовий віскі не п’ють з льодом і колою. Допустимий максимум – кілька крапель води, додавання яких дозволяє віскі розкрити свій смак і аромат.

Під час «сухого закону» в США шотландський віскі Laphroaig легально продавався в американських аптеках як ліки. Однак для його отримання був потрібний рецепт, який, звичайно ж, американці брали без проблем у «своїх» лікарів. У Франції віскі п’ють більше, ніж власний коньяк. А найбільше (за обсягом) цього напою виробляють в Індії. Мінімальний термін витримки односолодового віскі – три роки. Віскі – низькокалорійний напій. У ньому мало цукру, а значить, регулярне вживання не відображається на фігурі. Віскі містить в собі великий обсяг еллагонової кислоти – антиоксиданту, що запобігає розвитку серцевих і онкозахворювань.

Види віскі

Купажований віскі (Blended Whisky) – це суміш із декількох солодових і зернових спиртів із різних винокурень. У деяких брендів їхня кількість в одному бленді досягає декількох десятків. Купажований віскі має простий смак, тому знайомство з віскі найкраще починати саме з цього виду напою, згодом переходячи до складніших.

Односолодовий віскі (Single Malt) – напій зі спиртів, отриманих на одній винокурні із солодженого ячменю. Смак такого напою складніший, ніж у звичайного бленда, але й коштує він дорожче через складніше виробництво. Купаж односолодового віскі різних винокурень називається Blended Malt, Vatted Malt або Pure Malt.

Приклад односолодового віскі – Tamnavulin Speyside Single Malt, в ароматі якого ви знайдете сухофрукти, спеції, ваніль, торф, лісовий горіх, а також нотки цитрусових. Цей напій варто вживати тільки в чистому вигляді.

Однобочковий віскі (Single Cask або Single Barrel) – це віскі, який витримувався в одній конкретній бочці й прямісінько з неї потрапив у пляшку. У двох однакових пляшках смак напою може різнитися (оскільки характеристики напою в різних бочках, з яких його розливали в конкретну тару, може відрізнятися), але загалом його характеризує насиченіший смак, ніж у звичайного односолодового віскі.

Сировина

Віскі готують на основі різних зернових культур, дуже часто змішують дистилят із декількох видів злаків. Далі коротко про них. Ячмінь – це традиційний злак, з якого роблять віскі в Шотландії. Для виробництва напою за класичною технологією використовують ячмінний солод – пророщене зерно. На смак такого віскі впливає в основному техніка приготування, яка використовується на різних етапах виробництва, починаючи від соложіння й закінчуючи витримкою. Кукурудза – основа виробленого в США віскі. У бурбоні й теннесійському віскі зміст кукурудзяних спиртів має бути не менше 51%. У зробленого з кукурудзи віскі є характерний солодкуватий посмак. Жито – ще один популярний на північноамериканському континенті злак для виробництва віскі. Напій, який зроблений із цієї сировини, відрізняється трохи терпким і гірким присмаком, а також пряним ароматом. Пшениця – популярна в Північній Америці й Шотландії сировина, віскі з пшениці має м’який смак і квітковий аромат.

Вибір редакції

[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”8553, 8471, 8379″ offset=””]

Топ-3 публікації

[eltdf_layout5 skin=”” posts_per_page=”3″ column_number=”3″ space_between_items=”huge” display_author=”” display_pagination=”” post_in=”5966, 8942, 8238″ offset=””]
ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
_MG_1976
How to sleep (6)1111111111
chernobyl-by-craig-mazinv
LE CHARMIE
1376fjdkd111111111111
kids st
433752755_402492882529120_7619119416570274353_nу
IMG_0539
gorn ceramics
2