Топ-6 вин для ідеальної винної колекції цієї осені: рекомендує зіркова сомельє Аліна Пухальська

Домашній винний бар – це основа затишку та ідеальних вечорів вдома, адже дуже зручно мати ідеальний напій до будь-якої події. Від романтичної вечері до гучної вечірки, не потрібно мати сотню пляшок, достатньо кількох вдалих позицій, аби вечір точно вдався. Про конкретні види вина, які варто мати у своєму винному холодильнику пояснює сомельє Аліна Пухальська.

  1. Шампанське

Жоден винний бар не обходиться без ігристого, адже саме воно створює відчуття свята. «Не женіться за гучними брендами, які часто витрачають бюджет не на якість, а на маркетинг. Краще обирати шампанські вина від малих виноробів – вони завжди більш характерні, з виразним стилем і кращим співвідношенням ціни та якості», – радить Аліна.

Рекомендую звернути увагу на виноробні, які вже давно зарекомендували себе серед поціновувачів шампанського: Doyard, Calsac, Veuve Fourny & Fils, Gosset, Gallimard, Antoine Chevalier, De Sousa та інші. Кожен із цих брендів вирізняється своїм унікальним характером і стилем, від елегантних і свіжих до більш насичених і витриманих, тож знайти своє ідеальне ігристе в їхній колекції зможе навіть найвибагливіший гурман.

  1. Червоне вино

Класика елегантного червоного вина –Pinot Noir, ідеальним буде варіант з Бургундії. Проте гарні зразки можна знайти і в Долині Луари, і в Альто-Адідже. Pinot Noir гарно відображає різні теруари, тому корисно мати хоча б одну пляшку в колекції. У винному барі дане вино працює як база: завжди доречна до будь-яких страв, додає до кожного прийому їжі особливого смаку, а також стане незамінним доповненням до ваших подій. Його цінують за легкість, витончену структуру та м’які таніни, завдяки чому воно підходить навіть тим, хто не любить занадто насичені червоні.

  1. Українське вино

Кілька пляшок різних видів для звичайного вечора обовʼязково мають бути у вашій колекції. Гарна ціна та достойна якість вітчизняних вин дозволять урізноманітнити домашній бар. Це може бути ігристе, рожеве, біле або червоне і навіть десертні. В Україні є достатньо виробників, які роблять якісне вино за доступною ціною, тож це чудовий спосіб зібрати класні зразки як для дружніх посиденьок, так і для святкувань.

Якщо хочете відкрити для себе українське ігристе, варто звернути увагу на Ofiussa Winery, Grande Vallee, Chateau Pinot. Кожне з цих вин має свій характер – від легких і свіжих до більш глибоких і насичених смакових відтінків. Ідеальний вибір для тих, хто цінує якість і хоче підтримати українських виробників.

  1. Легке біле вино

Варто мати хоча б дві пляшки універсального вина, яке не вимагає особливого настрою чи нагоди. Головні вимоги – це питкість, свіжість та метч із більшістю страв. Тому з радістю хочу порадити Chablis. Там культивують сорт винограду  Chardonnay – сухе, мінеральне, з високою кислотністю. Завдяки особливостям терруару Chablis, місцевість якого раніше була морем ми отримуємо мінеральний та свіжий смак з характерними нюансами крейди, морської солі, зеленого яблука й хрусткої кислотності. Якщо ж вино витримується в дубових бочках, до цих відтінків додаються ноти хліба, вершкового масла та бріошу.

Не можу не додати Gavi di Gavi із сорту винограду Cortese – м’яке та свіже з відтінками груши, персику та цитрусів. Саме такі вина добре поєднуються з білою рибою, овочами, пастою з легкими соусами.

  1. Десертне вино

Мої фаворити це: Cотерн – десертне вино із Бордо, виноград для якого уражений пліснявою ботритис дає складний комплексний смак, що підкреслює смак кожного десерту. Також, не можу не відмітити витриманий Рислінг – рекомендую німецький, що входить в категорії: Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese. Таке вино має послідовно зростаючу солодкість та насиченість смаку. Важливо зазначити, що ці вина пасуватимуть не тільки до солодких десертів, а й для пікантних азіатських страв.

  1. Насичене червоне вино

На мою думку, пляшка насиченого червоного вина обовʼязково має бути в холодильнику кожного, адже саме такий алкоголь гарно поєднується з потужними, насиченими стравами з мʼяса. Серед моїх улюбленців – Malbec (Аргентина), соковите, темне вино з нотами сливи, чорної смородини й прянощів. Воно чудово поєднується з яловичими ребрами, шашликом або стейком. Rioja (Іспанія) – багате, структурне, з відтінками вишні, ванілі й дуба, яке добре підходить до м’ясних страв із соусами. Також, рекомендую легендарне Barolo (Італія) – елегантне, з високими танінами й довгим післясмаком.

Вино – це емоція в келиху, яка робить звичайний вечір особливим, а свято – незабутнім. Правильно підібрана колекція вина дозволяє споживати відповідально, усвідомлено та з неабиякою насолодою. Користуйтесь, не дякуйте!

Іnstagram alina_pukhalska

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Дегустувати вино як профі: 5 порад від сомельє

Ідеальне вино для літа: поради від сомельє Аліни Пухальської

Ферментовані продукти: доступний must-have вашого харчування взимку

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
IMG_8053
завантаження (3) (1)
IMG_4615111
завантаження (5)
3E5A0519
JUNA_catalog_9
g9613
IMG_1116
IMG_8701111
IMG_8128111