Домашній винний бар – це основа затишку та ідеальних вечорів вдома, адже дуже зручно мати ідеальний напій до будь-якої події. Від романтичної вечері до гучної вечірки, не потрібно мати сотню пляшок, достатньо кількох вдалих позицій, аби вечір точно вдався. Про конкретні види вина, які варто мати у своєму винному холодильнику пояснює сомельє Аліна Пухальська.
-
Шампанське
Жоден винний бар не обходиться без ігристого, адже саме воно створює відчуття свята. «Не женіться за гучними брендами, які часто витрачають бюджет не на якість, а на маркетинг. Краще обирати шампанські вина від малих виноробів – вони завжди більш характерні, з виразним стилем і кращим співвідношенням ціни та якості», – радить Аліна.
Рекомендую звернути увагу на виноробні, які вже давно зарекомендували себе серед поціновувачів шампанського: Doyard, Calsac, Veuve Fourny & Fils, Gosset, Gallimard, Antoine Chevalier, De Sousa та інші. Кожен із цих брендів вирізняється своїм унікальним характером і стилем, від елегантних і свіжих до більш насичених і витриманих, тож знайти своє ідеальне ігристе в їхній колекції зможе навіть найвибагливіший гурман.
-
Червоне вино
Класика елегантного червоного вина –Pinot Noir, ідеальним буде варіант з Бургундії. Проте гарні зразки можна знайти і в Долині Луари, і в Альто-Адідже. Pinot Noir гарно відображає різні теруари, тому корисно мати хоча б одну пляшку в колекції. У винному барі дане вино працює як база: завжди доречна до будь-яких страв, додає до кожного прийому їжі особливого смаку, а також стане незамінним доповненням до ваших подій. Його цінують за легкість, витончену структуру та м’які таніни, завдяки чому воно підходить навіть тим, хто не любить занадто насичені червоні.
-
Українське вино
Кілька пляшок різних видів для звичайного вечора обовʼязково мають бути у вашій колекції. Гарна ціна та достойна якість вітчизняних вин дозволять урізноманітнити домашній бар. Це може бути ігристе, рожеве, біле або червоне і навіть десертні. В Україні є достатньо виробників, які роблять якісне вино за доступною ціною, тож це чудовий спосіб зібрати класні зразки як для дружніх посиденьок, так і для святкувань.
Якщо хочете відкрити для себе українське ігристе, варто звернути увагу на Ofiussa Winery, Grande Vallee, Chateau Pinot. Кожне з цих вин має свій характер – від легких і свіжих до більш глибоких і насичених смакових відтінків. Ідеальний вибір для тих, хто цінує якість і хоче підтримати українських виробників.
-
Легке біле вино
Варто мати хоча б дві пляшки універсального вина, яке не вимагає особливого настрою чи нагоди. Головні вимоги – це питкість, свіжість та метч із більшістю страв. Тому з радістю хочу порадити Chablis. Там культивують сорт винограду Chardonnay – сухе, мінеральне, з високою кислотністю. Завдяки особливостям терруару Chablis, місцевість якого раніше була морем ми отримуємо мінеральний та свіжий смак з характерними нюансами крейди, морської солі, зеленого яблука й хрусткої кислотності. Якщо ж вино витримується в дубових бочках, до цих відтінків додаються ноти хліба, вершкового масла та бріошу.
Не можу не додати Gavi di Gavi із сорту винограду Cortese – м’яке та свіже з відтінками груши, персику та цитрусів. Саме такі вина добре поєднуються з білою рибою, овочами, пастою з легкими соусами.
-
Десертне вино
Мої фаворити це: Cотерн – десертне вино із Бордо, виноград для якого уражений пліснявою ботритис дає складний комплексний смак, що підкреслює смак кожного десерту. Також, не можу не відмітити витриманий Рислінг – рекомендую німецький, що входить в категорії: Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese. Таке вино має послідовно зростаючу солодкість та насиченість смаку. Важливо зазначити, що ці вина пасуватимуть не тільки до солодких десертів, а й для пікантних азіатських страв.
-
Насичене червоне вино
На мою думку, пляшка насиченого червоного вина обовʼязково має бути в холодильнику кожного, адже саме такий алкоголь гарно поєднується з потужними, насиченими стравами з мʼяса. Серед моїх улюбленців – Malbec (Аргентина), соковите, темне вино з нотами сливи, чорної смородини й прянощів. Воно чудово поєднується з яловичими ребрами, шашликом або стейком. Rioja (Іспанія) – багате, структурне, з відтінками вишні, ванілі й дуба, яке добре підходить до м’ясних страв із соусами. Також, рекомендую легендарне Barolo (Італія) – елегантне, з високими танінами й довгим післясмаком.
Вино – це емоція в келиху, яка робить звичайний вечір особливим, а свято – незабутнім. Правильно підібрана колекція вина дозволяє споживати відповідально, усвідомлено та з неабиякою насолодою. Користуйтесь, не дякуйте!
Іnstagram alina_pukhalska
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Дегустувати вино як профі: 5 порад від сомельє
Ідеальне вино для літа: поради від сомельє Аліни Пухальської
Ферментовані продукти: доступний must-have вашого харчування взимку