Осінньо-зимовий період зі зменшенням кількості сонця – час, коли варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D. Його дефіцит є проблемою охорони здоровʼя в усьому світі, від якої страждає понад мільярд дітей і дорослих, що своєю чергою провокує серйозні захворювання. Ділимося порадами від МОЗ України про те, як уникнути дефіциту вітаміну D в осінньо-зимовий період.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Симптоми, які сигналізують про нестачу вітамінів
ЧОМУ ВІТАМІН D Є ДУЖЕ ВАЖЛИВИМ?
- Забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів.
- Допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору.
- Підтримує опірність організму бактеріям та вірусам.
- Бере участь у діяльності нервової системи.
Водночас дефіцит вітаміну D пов’язують із деякими гострими й хронічними хворобами та станами: остеопорозом, карієсом у дітей, пародонтитом, аутоімунними й неврологічними розладами, цукровим діабетом тощо. Дефіцит вітаміну D може призводити до рахіту у дітей, порушення сну та обмінних процесів – у дорослих.
ДЖЕРЕЛА ВІТАМІНУ D
Отримати вітамін D можна з харчових продуктів, дієтичних добавок або ж «виробити» самостійно, адже його синтез починається, коли ультрафіолетові промені сонця потрапляють на шкіру. Щоправда, із сонячними ваннами треба бути обережними, адже тривале перебування на сонці спричиняє фотостаріння шкіри і підвищує ризики розвитку меланоми (раку шкіри).
М’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир є одними з найкращих джерел вітаміну D. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах. Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.
В осінньо-зимовий період, коли кількість сонця знижується, дорослим варто особливо уважно ставитись до свого раціону та регулярно включати в нього продукти, що є природним джерелом вітаміну D. Адже краще отримувати вітамін D саме з харчових продуктів, а не з добавок.
ВАЖЛИВО: не призначайте собі харчові добавки самостійно. Обговоріть це зі своїм лікарем, щоби переконатися, що споживана кількість вітаміну D відповідає вашим потребам. Якщо ви маєте збалансований раціон, можливо, вам взагалі не знадобляться добавки.
Особливо ця рекомендація стосується людей з груп ризику:
- з надмірною вагою і ожирінням (з високим індексом маси тіла);
- з незбалансованим та нераціональним харчуванням;
- із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та неврологічними розладами;
- літнього віку, особливо, якщо вони не виходять із дому.
Варто пам’ятати, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D. Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.
Через потенційну шкоду не слід самостійно розпочинати приймання вітаміну D.
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
7 міфів про здорове харчування, у які не варто вірити
Рекомендує нутриціологиня: їжа для зміцнення імунітету
5 вітамінів та мінералів, які покращать продуктивність та зосередженість