Хліб буває не лише білий та чорний, але й дієтичний, соєвий, безглютеновий…
Space mag вирішив розібратися в основних різновидах хліба і зрозуміти, які з них корисні, а які краще залишити на полиці магазину.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: ВСЕ ПРО ВИДИ ІКРИ
ПШЕНИЧНИЙ
Традиційний і найбільш звичний для нас хліб з пшеничного борошна і води з використанням дріжджів. Він відрізняється високим вмістом крохмалю, який може привести до порушення обміну речовин і розладу травлення. Пшеничний хліб також відомий як джерело швидких вуглеводів – символів ожиріння, які сприяють набору ваги особливо за умови не надто активного способу життя. Незважаючи на те, що пшеничні зерна мають багато різних вітамінів і мінералів, в хлібі вони повністю відсутні. Справа в тому, що велика частина корисних речовин залишається у висівках і в оболонці зерна, яке не входить до складу пшеничного борошна. Після випікання хліба і зовсім не залишається ні краплі користі – висока температура сприяє розпаду вітамінів.
БЕЗДРІЖДЖОВИЙ
Доведено, що бездріжджовий хліб легше засвоюється організмом і сприяє більш активній роботі кишечника. Він також не шкодить мікрофлорі і не може стати причиною дисбактеріозу, на відміну від своїх дріжджових колег. Загалом, такий хліб вважається більш корисним і правильним для вживання в їжу, ніж, наприклад, «білий».
ЖИТНІЙ
Або як ми його називаємо набагато частіше – чорний хліб. Житній хліб містить менше калорій, аніж білий (приблизно 60 ккал на 100 г), що в принципі досить істотно. Але це не найбільша його перевага. Важливо відзначити, що на відміну від білого хліба, чорний містить в собі ряд корисних амінокислот і клітковину, які вкрай корисні для роботи шлунково-кишкового тракту.
ЦІЛЬНОЗЕРНОВИЙ
Цільнозерновий хліб виготовляють з подрібнених, але не просіяних зерен, адже в готовий продукт потрапляє і оболонка зерна, в якій містяться корисні для нашого організму речовини – вітаміни В і Е, а також клітковина. Однак, незважаючи на користь, дієтологи рекомендують з обережністю вживати цільнозерновий хліб. Він є складним для перетравлення продуктом і не показаний людям зі слабкою системою травлення, оскільки може призвести до ускладнення хвороб.
З ВИСІВКАМИ
Висівки – це лушпиння, зовнішня оболонка зерна, що традиційно не потрапляє в хліб. Однак вона має багато різноманітних вітамінів і мінералів. Незважаючи на те, що завдяки висівкам такий хліб стає досить великим випробуванням для кишечника (його не рекомендують під час захворювання шлунково-кишкового тракту). Такий хліб рекомендують для профілактики і лікування атеросклерозу, очищення організму від шлаків і зниження рівня цукру в крові.
БЕЗГЛЮТЕНОВИЙ
Безглютеновий хліб зараз стає все більш популярним. Його виготовляють з різних перемелених зерен і без використання борошна в звичному для нас розумінні. Злаки є основним джерелом клейковини і тому їх немає у складі подібних безглютенових продуктів. Основна користь такого хліба, крім очевидної відсутності глютену, – це велика кількість різних вітамінів, мінералів, складних вуглеводів і амінокислот. До безглютенового хліба відносять продукти на основі лляного, мигдалевого, горіхового, кукурудзяного борошна тощо.
КУКУРУДЗЯНИЙ
Кукурудзяний хліб наразі не здобув особливої популярності, хоча вважається одним з найбільш корисних різновидів хліба. Завдяки тому, що кукурудзяне борошно потребує менше обробки, такий хліб багатий вітамінами і мінералами. У ньому можна знайти вітаміни А, В1, В2, РР, С, каротин, а також такі мінеральні речовини, як натрій, калій, кальцій, магній, фосфор, залізо. З іншого боку, як джерело дуже великої кількості клітковини, він погано перетравлюється нашим організмом, тому його не рекомендують вживати під час гастриту, виразкової хвороби, а також проблем з печінкою.