Як їжа впливає на наше психічне здоровʼя?

Те, що і як ми їмо, безпосередньо впливає на наше здоров’я, фізичний та психічний стан, працездатність, активність мозку та якість нашого життя. Їжа впливає на все, що з нами відбувається. І хоча вона не є єдиною причиною наших негараздів чи, навпаки, щастя, їжа – одна зі складових, яка безпосередньо впливає на наше життя. Більше про взаємозвʼязок їжі та психічного здоровʼя – у матеріалі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Зелень, риба, банани: продукти, які знижують рівень стресу

Ваш мозок завжди «ввімкнений». Він піклується про ваші думки та рухи, про ваше дихання та серцебиття, про ваші почуття. Він наполегливо працює 24/7, навіть коли ви спите. Це означає, що вашому мозку потрібен постійний запас «палива». Це «паливо» надходить із продуктів, які ви їсте — і те, що міститься в цьому паливі, має значення.

 

Як і дорогий автомобіль, ваш мозок функціонує найкраще, коли отримує лише преміальне паливо. Вживання високоякісних продуктів, які містять багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів, живить мозок і захищає його від стресу – «відходів» (вільних радикалів), які утворюються, коли організм використовує кисень. Так само як і дорогий автомобіль, ваш мозок може страждати, якщо ви вживаєте щось інше, крім «преміального палива».

 

Якщо ви отримуєте речовини з оброблених або рафінованих продуктів, вони потрапляють у мозок і він не здатний їх позбутися. Раціон з високим вмістом рафінованого цукру шкідливий для мозку. Окрім погіршення регуляції інсуліну в організмі, цукор також сприяє утворенню запалень та стресу. Численні дослідження виявили зв’язок між харчуванням з високим вмістом рафінованого цукру та порушенням функції мозку – і навіть погіршенням симптомів розладів настрою, таких як депресія.

 

Це має сенс. Якщо ваш мозок позбавлений якісного харчування, або якщо вільні радикали чи запальні клітини циркулюють у замкнутому просторі мозку, ще більше сприяючи пошкодженню його тканин, то варто очікувати відповідних наслідків. Сьогодні галузь дієтологічної психіатрії, яка постійно розвивається, виявляє, що існує багато факторів і взаємозв’язків між тим, що ви їсте, як ви себе почуваєте та як ви, зрештою, поводитеся.

 

 

Як їжа впливає на ваше психічне здоров’я?

Серотонін є нейромедіатором, який допомагає регулювати сон і апетит, впливати на настрій і пригнічувати біль. Оскільки приблизно 95% вашого серотоніну виробляється у вашому шлунково-кишковому тракті, а ваш шлунково-кишковий тракт вистелений сотнею мільйонів нервових клітин або нейронів, то внутрішня робота вашої травної системи не просто допомагає вам перетравлювати їжу, але й також керує емоціями. Щобільше, на функцію цих нейронів і виробництво нейромедіаторів, таких як серотонін, сильно впливають мільярди «хороших» бактерій, які складають мікробіом вашого кишківника. Ці бактерії відіграють важливу роль:

  • вони захищають слизову оболонку вашого кишківника та забезпечують надійний бар’єр проти токсинів і «поганих» бактерій;
  • вони зменшують запалення;
  • вони покращують рівень засвоєння поживних речовин з їжі;
  • вони активують нервові шляхи, які проходять безпосередньо між кишківником і мозком.

 

Дослідження порівнювали «традиційні» дієти, такі як середземноморська дієта та традиційна японська дієта, з типовою «західною» дієтою та показали, що ризик депресії на 25-35% нижчий у тих, хто дотримується традиційної дієти. Вчені пояснюють цю різницю багатим вмістом овочів, фруктів, необроблених злаків, риби та морепродуктів та помірною кількістю нежирного м’яса та молочних продуктів. «Традиційна» дієта також не містить оброблених і рафінованих продуктів і цукру, які є основними елементами «західної» дієти. Крім того, багато з цих необроблених продуктів є ферментованими і тому діють як природні пробіотики.

Висновок: корисні бактерії не лише впливають на те, що ваш кишківник перетравлює та поглинає, але й вони також впливають на ступінь запалення у всьому тілі, а ще на ваш настрій та рівень енергії. Почніть звертати увагу на те, як ви почуваєтеся під час споживання різних продуктів (не лише зараз, а й наступного дня). Спробуйте харчуватися «чисто» протягом двох-трьох тижнів. Це означає виключення всіх оброблених продуктів і цукру. Простежте, як ви себе почуваєте. Потім повільно повертайте продукти до свого раціону, один за іншим, і також стежте за своїми відчуттями.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Як правильно харчуватися в умовах блекауту – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

Чому вітамін Е повинен бути у жіночому раціоні?

 

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
_MG_9191 (3)j
Fashionista_17 (1)
8aa1111111111
Rectangle+17insв
hijaluronnasl11111111
cover-1
IMG_7737глв11111111111
 кулонів Moments (1)
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
EmptyName 70