Знати, що п’єш: 10 винних термінів, які варто розуміти

фото detserveres

Пити вино – це завжди задоволення. Але справжнє мистецтво починається тоді, коли ви не просто смакуєте, а й усвідомлено обираєте, орієнтуючись у винному світі. Адже за кожною етикеткою, ноткою смаку й рекомендацією сомельє є свій словник, який відкриває нові рівні розуміння.

Про те, як розшифровувати «мову вина» і які терміни варто знати кожному, хто хоче пити не лише смачніше, а й свідоміше, спеціально для Space mag. розповідає Вікторія Верега – винна експертка, блогерка, яка працює у винній індустрії Великої Британії. Вікторія також є випускницею лондонського коледжу моди Vogue і точно знає, як поєднати стиль і вино.

Вікторія Верега
  1. Букет

Аромат вина після його «відкриття». Те, що ви відчуваєте носом: від троянд і вишень до диму чи шкіри. Винний професіонал використає слово «запах» тільки при описі негативних рис вина.

  1. Терруар

Французьке слово, що означає поєднання ґрунту, клімату, географії та людської руки – усе, що впливає на смак вина.

  1. Таніни

Природні речовини з виноградної шкірки та кісточок, які додають гірчинки, терпкості й структури винам (в основному червоним). Ви описуєте червоне вино як «міцне, кріплене»? Це ви маєте на увазі рівень танінів.

  1. Ассамбляж

Суміш кількох сортів винограду в одному вині. Саме завдяки цьому народжується гармонія, як, до прикладу, у вин з французького регіону Бордо, де два основні сорти винограду – Каберне Совіньйон і Мерло.

  1. Маце­рація (контакт зі шкіркою)

Це технологічний процес у виноробстві, під час якого м’якоть, шкірка, насіння винограду контактують із виноградним соком (суслом) під час ферментації. З цього процесу вино й отримує свій колір. Білі вина, в основному, не проходять етап мацерації.

  1. Декантер

Це спеціальний посуд (зазвичай скляний або кришталевий), у який переливають вино перед подачею. Навіщо? Щоб «дати подихати» вину – особливо червоному, витриманому або закритому. Вино зустрічається із киснем, і його аромат розкривається, стає глибшим і м’якшим. Ще одна причина, щоб відокремити осад – у старих винах (особливо червоних) на дні пляшки може бути осад. Переливаючи в декантер, осад залишається у пляшці.

  1. Тіло вина (body)

Вираження густоти, щільності вина у роті. Легке, середнє чи повне тіло – це як шовк, батист чи оксамит.

  1. Вінтаж (vintage)

Бачите рік на етикетці? Це не рік бутилювання, як багато хто вважає, а рік збору урожаю винограду. Чому саме рік урожаю вказують? Кожен рік – зовсім різний. Погода, дощі, спека, град, вітри – усе впливає на те, яким буде виноград. Якщо рік був сонячним і сухим – вино буде зрілим, насиченим. Якщо був прохолодним або дощовим – вино може вийти легшим, кислотнішим або більш елегантним.

  1. Аерація

(Aeration – англійською). Якось у себе на роботі в британській компанії, я заговорилася і вимовила це слово як «erection», тобто – «ерекція». Було трішечки ніяково, але ми всі посміялися 🙂

Помічали, як крутять келих з вином? Так ось, це для того, щоб воно «подихало». Аерація – це процес контакту вина з повітрям (киснем) з метою розкриття аромату, смаку та текстури.

  1. Традиційний метод/класичний метод/метод Шампані

Це класичний спосіб виробництва ігристих вин, який походить із регіону Шампань у Франції. Цей метод передбачає те, що вторинна ферментація (бродіння), яка створює бульбашки, відбувається безпосередньо у пляшці, в якій уже це вино і буде продаватися.

Чому це варто знати?

Бо мова вина – це мова емоцій, смаку й культури. Іноді достатньо сказати: «Мені подобається легке біле з хрусткою кислотністю» – і сомельє зрозуміє вас з півслова. Вино – не про складність, а про задоволення. А знання робить його ще смачнішим.

Instagram victoria_vereha

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
Untitled
Від бранчу до пляжу колаж
www.lundlund
1-451
IMG_1094
2
колаж
UFW_SS26_Visual_horizontal
Катря і Фоксі
photo_2025-07-14_10-52-03