Катерина Толстікова – лікар-дієтолог, ендокринолог, фахівець з антивікового харчування функціональної медицини, лікар загальної практики, педіатр, член Асоціації антивікової медицини, засновниця Академії здоровʼя доктора Толстікової. До її професійних порад дослухаються як тисячі користувачів соцмереж, так і провідні спортсмени світового рівня, адже для Катерини кожен пацієнт – це унікальна історія, яка заслуговує особливої уваги, індивідуального підходу та персоналізації. У новому інтерв’ю для Space mag. лікар Толстікова розповіла про те, чим для неї є справжній успіх, подальші професійні амбіції, співпрацю з Олександром Усиком, взаємодію з авдиторією, ставлення до фудтрендів та інше.
Катерино, продажі вашої книги «Твій храм – здоров’я» сягнули понад 10 тис примірників. Чи очікували ви на такий успіх? Які ваші подальші амбіції у книжковій сфері?
Я все роблю не для успіху, а для того, щоб допомагати людям. Тому в мене взагалі не було ніяких очікувань. Я хотіла цю книгу масштабувати, щоб якомога більше людей про неї дізналися, і щоб у вона стояла у кожному домі, відтак, я мріяла лише про те, як вона буде допомагати людям. Очікувань точно не було, я вважаю що це «мініуспіх». Бо успіх – це коли дійсно десятки тисяч людей будуть знати про здоров’я і зможуть працювати над своїми змінами на краще. Подальші амбіції? Я планую написати ще щонайменше дві книжки! Але наразі я займаюся більш глибинним освітнім проєктом – академією, маю на цей рік ціль повністю закінчити всі кафедри, то подивимося по часу, чи вдасться з книгами.
У 2024 році ви досягнули успіхів не лише зі своїми книгами, а й здобули визначні результати з підопічними. Звісно ж, ми говоримо про Олександра Усика. Оцініть, якою була роль харчування у неймовірних результатах боксера? Чи вдавались ви до якихось змін у раціоні тощо перед його боєм-реваншем? Що для вас означає ця співпраця?
Я вважаю, що для кожної людини роль харчування є колосальною, оскільки ми не можемо «побудувати» організм без субстратів, без правильного співвідношення нутрієнтів… Це те саме, як ми не можемо побудувати будинок без відповідних інструментів, цеглин, фундаменту, тобто ми «будуємо» саме з того, що вживаємо та засвоюємо. І, звичайно, ми маємо витримати всі навантаження у здоровому тілі й з енергією, яку отримуємо з їжі.
Багатьом здається, що роль харчування переоцінена, але це не так. Якби ці люди знали, яка це ювелірна робота, якого правильного і точного прорахунку все це потребує, спираючись на результати обстеження, на інтенсивні змагання, на самопочуття пацієнта тощо, вони б ніколи не робили таких висновків. Тому всі навчальні продукти я створюю саме для того, щоб люди розбиралися в глибинних процесах, розуміли, що це не все так просто. Так, я можу складні механізми пояснювати дуже зрозумілими словами, і це буде здаватися дуже простим, але це саме тому, що я оперую великим об’ємом інформації, і можу з неї зробити синтез знань.
Кожен бій – це зміни, індивідуальна робота залежно від стану спортсмена, від тренувань і взагалі від цілі. Я пишаюся тим, що є членом команди Олександра Усика і мені приємно, що вже понад 6 років ця команда мене обирає. Тому я вважаю, що робота всієї команди, самого Олександра, вона дійсно зробила такий колосальний світовий ривок у боксі, це людина-легенда.
Протягом минулого року ваша медійність тільки зростала. Які ваші амбіції у цьому році, можливо, телебачення?
Стосовно телебачення – не знаю. Мене неодноразово запрошували, я навіть дуже хотіла спробувати себе у цьому, але наразі рівень популярності та інтелекту на телебаченні знижується. Тому, можливо, спробувала б лише просто зйомки в якомусь шоу, кіно, серіалах, задля задоволення. Але для того, щоб вести інформативну роботу і робити щось професійне, я не знаю, чи підійде телебачення для моєї професії.
Ви активно взаємодієте з авдиторією у своїх соцмережах. Як ця комунікація загалом впливає на вашу роботу? Чи не буває вигорання чи роздратування від, до прикладу, одних і тих же запитань?
По-перше, я завжди роблю лише те, що я хочу. Якщо в мене немає ресурсу й енергії, я не виходжу до авдиторії. По-друге, я вважаю, що улюблена справа – це є та робота, умовно, яка створює тобі енергію і настрій, а далі ти її масштабуєш на всіх інших людей. Тому, звичайно, коли виникає якась агресія чи роздратування, це не проблема авдиторії, це проблема внутрішня, яка досі ще не вирішена. Інколи таке буває, але зараз, маючи свідоме ставлення до свого життя, я розумію, що емоціями не можна багато що вирішити. Тому починаю глибинно розбиратися, в чому проблема, чому така реакція і такі наслідки.
Мене не дратують питання людей, тому що я розумію, що вони просто можуть не знати ту чи іншу інформацію. Але якщо, звичайно, я вже 10 разів все це розказала, показала, а людина лінива і запитує вкотре одне і те саме питання, звичайно, це може дратувати.
Чи спостерігаєте ви зміни у ставленні пацієнтів до здорового харчування та способу життя протягом останніх років? Яке ваше ставлення до фудтрендів?
Так, спостерігаю, але вважаю, що головне цю справу не перетворювати на фанатизм. Я вважаю, що все можна збалансувати і своє ставлення зробити таким, щоб профілактувати різні проблеми, передусім зовнішні та внутрішні.
Чесно кажучи, моє ставлення до фудтрендів абсолютно звичайне. Тому що я людина, яка займається освітою, лікуванням і сферою харчування вже 13 років. Відтак, я розумію, що на рівні біохімії, анатомії, фізіології фудтренди не мають ніякого виклику для мене. Є люди, які мають хобі – гурманство, насолоджуватися різними кухнями і смаками, у таких випадках я тільки за, якщо для людини це є задоволенням.
Чого ви побажаєте собі у 2025 році?
Я бажаю ще більше пізнати себе через все те, що мене оточує.
Instagram dr.tolstikova
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
Не лише вітамін D. Лікар Катерина Толстікова – про головні саплементи на зиму
Чекап серця: як попередити інфаркти та інсульти? Розповідає лікар Катерина Толстікова