Як тільки стовпчик термометра перестає рватися вгору, хочеться видозмінити меню. Додати свіжоспечених пирогів, гарячого молока зі спеціями та ситних теплих страв. Наприклад, крем-супів. На бульйоні з цвітною капустою, морквою, цибулею і грибами, з різними прянощами – вони зігріють в найхолоднішу і мокру погоду. Ще одна причина любити осінь. А точніше, як мінімум три.
КРЕМ-СУП ІЗ ЦВІТНОЇ КАПУСТИ
Якщо вам дуже хочеться крем-супу, але часу мало – ви знаєте, що робити! Суп із цвітної капусти готується дуже швидко і дуже просто. І не забудьте посипати мигдалем: горіховий відтінок несподівано розбавить смак.
- 1 великий качан цвітної капусти
- 1½ столової ложки вершкового масла
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 картоплина
- 1 цибулина;
- 1,2 л курячого або овочевого бульйону
- 400 мл молока
- сіль на смак
- 100 мл жирних вершків
- трохи меленого чорного перцю
- зелена цибуля
ЯК ПРИГОТУВАТИ КРЕМ-СУП ІЗ ЦВІТНОЇ КАПУСТИ
Розріжте кольорову капусту на суцвіття, видаливши качан. Розігрійте олію в сотейнику і викладіть туди капусту, кубики картоплі та подрібнену цибулю. Підсмажуйте овочі на слабкому вогні протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
Влийте бульйон і доведіть до кипіння. Додайте молоко та сіль і готуйте без кришки ще 10-15 хвилин, поки овочі не розм’якнуть. Влийте вершки, перемішайте і подрібніть блендером до однорідної консистенції.
Перед подачею посипте суп перцем і зеленою цибулею.
ГРИБНИЙ КРЕМ-СУП
Класика крем-супів – куди ж без неї! Грибний суп смачний у будь-який час року, але восени, звичайно, особливо. Зокрема, й тому, що це грибна пора. Не полінуйтеся вийти в магазин за чебрецем – він зробить смак супу розкішним.
- 4 ст. л вершкового масла
- 700 г печериць (нарізати)
- сіль перець
- 1 середня цибулина (нарізати кубиками)
- 2 стебла селери (нарізати тонкими скибочками)
- 4 зубчики часнику (подрібнити)
- 2 гілочки свіжого чебрецю
- 3 ст. л борошна
- 3/4 чашки сухого білого вина
- 4 чашки бульйону (овочевого або курячого)
- 1/2 чашки густих вершків
- 2 ч. л бальзамічного оцту
- свіжа петрушка для подачі (порубати)
ЯК ПРИГОТУВАТИ ГРИБНИЙ КРЕМ-СУП
Розтопіть 2 ст. л масла в каструлі на середньому або сильному вогні. Додайте третину грибів і обсмажуйте, періодично помішуючи, до темно-коричневого кольору (майже 5 хвилин). Посоліть, поперчіть, перемішайте, вийміть з каструлі та відкладіть.
У цій же каструлі розтопіть масло, що залишилося. Зменште вогонь до середнього, покладіть гриби, цибулю, селеру і чебрець. Готуйте, часто помішуючи, до м’якості (5-6 хвилин).
Посипте овочі борошном, перемішайте. Посоліть, поперчіть. Готуйте, безперервно помішуючи упродовж 3-х хвилин. Повільно, помішуючи, влийте вино. Доведіть до кипіння і дайте покипіти пару хвилин. Повільно влийте бульйон. Ретельно перемішайте, щоб уникнути утворення грудочок. Доведіть до кипіння і готуйте 20 хвилин, періодично помішуючи.
Зніміть з вогню, збийте блендером. Знову поставте на плиту, додайте вершки, доведіть до кипіння. І не забудьте про бальзамічний оцет.
За потреби посоліть і поперчіть. Перед подачею покладіть в кожну тарілку трохи смажених грибів.
КРЕМ-СУП З ПОРЕЮ І ПАСТЕРНАКУ
Коренеплоди – справжні королі холодного сезону. Але деякі з них незаслужено забуті. Як часто ви готуєте пастернак? Ну ось! Пора спробувати й ввести його в меню принаймні до весни.
- 2 ст. л вершкового масла
- 3 стебла цибулі-порею (розріжте навпіл уздовж і потім упоперек на скибочки шириною 1,3 см)
- 5 середніх коренів пастернаку (близько 450 г, нарізати тонкими скибочками)
- сіль і перець
- 4,5 чашки курячого бульйону
- 1/2 чашки жирних вершків
- 1 ст. л часнику (дрібно подрібнити)
ЯК ПРИГОТУВАТИ КРЕМ-СУП З ПОРЕЮ І ПАСТЕРНАКУ
Розтопити масло у великій каструлі на середньому вогні. Додайте порей, пастернак, 1/2 ч. л солі та 1/4 ч. л перцю. Готуйте, часто помішуючи, поки овочі не стануть м’якими близько 10 хвилин.
Додайте 4 чашки бульйону, збільште вогонь і доведіть до повного кипіння. Зменште вогонь до середнього й готуйте, накривши кришкою наполовину, близько 30 хвилин. Періодично помішуйте. Овочі повинні стати дуже м’якими.
Дайте овочам трохи охолонути. Збийте блендером (можна порціями). Додайте до супу вершки, поставте на слабкий вогонь і нагрійте. Посоліть, поперчіть. Якщо суп занадто густий, розбавте бульйоном. Перед подачею покладіть в кожну тарілку трохи часнику.