Аромат свіжоспечених круасанів – найкращий ароматизатор. І щоб наповнити свою оселю такими запахами, варто зберегти рецепт живого тіста для випічки та спробувати себе у ролі шеф-кухаря упродовж карантину вихідного дня. Ділимося із вами рецептом, що принесе частинку атмосферу справжньої Франції у ваш дім.
Сучасний круасан, походження, якого почалося ще в 13 столітті, має зараз безліч видів. Це можуть бути і круасани класичні з листкового тіста, так і різні варіації смаків. Ці ласощі включені в меню кожного дорогого готелю у всьому світі. Мають постійний попит круасани з шоколадною начинкою або з сиром і шинкою. Так само існують ласощі без начинки, але до них часто подають джем і каву.
Перший круасан спекли у Франції, відповідно слово бере своє коріння від французького слова, яке в перекладі означає місяць (пів місяць). Вперше дав йому таку назву Людовик XVII. Втім, у кожній країні є своя культура приготування і вживання. Наприклад, в Італії після 11 години дня ви не зможете знайти жодного круасана в магазинах, адже їх буквально змітають з прилавків. Його можна приготувати вручну вдома, для цього знадобиться не так багато інгредієнтів і вашого часу.
Для першого разу можна, звичайно, купити тісто, але якщо ви все-таки вирішили виділити для французької випічки цілий вихідний день, то тісто можна приготувати самостійно. Якщо ви уже перебували у пошуках потрібного рецепта, то вам міг трапитися варіант дріжджового тіста, яке повинно зійти кілька разів, а вже потім його удобрюють вершковим маслом і розкачують дуже тонко. Рецепт, який пропонуємо ми, справді особливий. І нехай ваш внутрішній француз тішиться та насолоджується хрумкими круасанами власного виробництва! А доповнити неймовірний присмак Франції можна за допомогою глінтвейнів, рецептами яких ми уже ділилися у нашому матеріалі.
ДЛЯ ТІСТА ПОТРІБНО:
- 11 г сухих дріжджів
- 200 мл молока
- 500 г борошна
- 2 яйця
- 30 г цукру
- щіпочка солі
- 60 г + 300 г вершкового масла (максимальної жирності)
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ:
- Борошно змішати з сухими дріжджами, сіллю, цукром та негайно влити теплого молока та яйця кімнатної температури, перемішати.
- Вершкове масло розтопити до м’якого стану і додати до тіста. Дуже добре вимішати до стану, коли тісто не буде липнути до рук.
- Зліпити кульку, покласти до тарілки, накрити харчовою плівкою та залишити, щоб підіймалося. Цю процедуру можна повторити кілька разів: підійнялося – вимісити.
- На харчовій плівці розкачати 300 г вершкового масла у пласт товщиною 1 см. Легше, якщо масло буде не надто холодним.
- Накрити плівкою і помістити на морозильну камеру на 20 хвилин.
- Тісто розкачати прямокутним у 2 рази більшим за пластини масла. У центр тіста покласти охолоджений масляний пласт та загорнути краї конвертом. Розкачати варто акуратно, щоб масло залишалося у «конверті» з тіста не виходило назовні.
- Візуально розділити довгу пластину на три частини, а краї загорнути в центр. Тісто охолодити в морозильну камеру на 30 хвилин. Потім знову розкачати, повторити складання частин до центру. І ще раз скласти навпіл, начебто закриваючи книгу. Накрити плівкою і ще раз поставити тісто в холодильник.
- Дістаньте тісто і востаннє розкачайте його 6-7 мл товщиною. Наріжте довгими трикутниками. Трошки надріжте вершину трикутника, починаючи з цієї верхівки, згорніть круасан. Застеліть деко пергаментом, викладіть круасани, накрийте та дайте їм відпочити 15 хвилин.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Помажте круасани молоком чи білком та випікайте 25 хвилин до золотистої скоринки.