Надихаймося: 5 блогів про український традиційний одяг і не тільки

Про те, якою багатою, цікавою і унікальною є українська культурна спадщина знає весь світ. Нашими традиційними вишивками надихаються відомі дизайнери, наші поезії читають на кінофестивалях, наші пісні чути з різних куточків світу. І хочеться, аби й кожен з нас невтомно захоплювався власним корінням. Аби розбавити вашу стрічку інстаграму, пропонуємо добірку 5 українських інстаграм-блогів, які розкажуть і покажуть більше про одяг, культуру, мову, мистецтво та не тільки. Повірте, порція натхнення гарантована.

 

@krapka.krapka

 

Переконані, багато з вас бодай раз бачили неповторні образи або освітні відео від авторки блогу – Софії Безверхої. Дівчина веде просвітницький блог і називає себе «амбасадоркою всього українського», розповідаючи про культуру, мову, мистецтво та традиції. У коротких відео Софія часто торкається важливих тем нашої історії, пояснюючи їх у доступному форматі та актуалізуючи ті чи інші проблеми. А її окремої уваги заслуговують її образи у традиційному одязі з сучасним стилізуванням.

 

@ukrainianstriy

 

Фотогалерея архівних світлин українців з різних регіонів України. Якщо ви хочете побачити яким був весільний стрій молодят у минулому столітті, як святкували Різдво чи Великдень, якими були наші митці чи звичайні українці, яким був наш побут і звичаї у минулому – вам сюди. Обережно – можна надовго «залипнути», проте воно цього варте.

 

@sviderskaaa

 

Дізнатися більше про автентичний одяг, традиції і побут допоможе блог Анастасії Свідерської. Авторка є адвокаткою за освітою та етноблогеркою за покликанням. В інтерв’ю «Суспільному» дівчина розповіла, що традиційний одяг і його створення стало для неї допомогою на початку повномасштабного вторгнення: «І те, що я оточувала себе цими всіма предметами побуту: рушниками, сорочками, крайками, мені давало відчуття спокою. Це речі з понад сторічною історією вони пережити ці часи, їхні власники жили в скруті. І воно давало надію, що оце зерно, яке закладено в традиційному одязі, воно шириться, множиться». Аби відчути такі ж емоції – познайомтеся з її блогом.

 

@annasenik

 

Анна Сенік – етнографиня й етнофотографка. Дівчина завжди зачаровувалась традиційною культурою та її дивовижним світом складної краси і напівчарівних образів. І у своєму блозі вона публікує знімання у традиційному одязі різних регіонів України та закохує у нього по новому. Як каже сама Анна, вона фіксує історію на фото. Переконайтеся у цьому і ви.

 

@honchar.museum

 

Музей Івана Гончара поширює і примножує знання про українську культурну спадщину та традиційну народну культуру. А інстаграм музею – це ще один спосіб комунікації, який спонукує дізнаватися і вивчати більше. Сходити до музею не виходячи з дому? Легко! Зазирніть на їхню сторінку, аби переконатися.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Для дому: українські бренди декору, які переосмислюють українські традиції

10 українських телеграм-каналів про моду, на які варто підписатись

Пізнати Україну: 5 документальних фільмів про українську культуру

 

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
otage13552-511111111
LITKOVSKA_SS25_ATMOSPHERE_26
24.09
 4
VISHNI-5
photo_2024-09-25_15-16-42
Fashionista_Posh&Cozy_51111111111
charmbag_matcha_front_web
DSCF2233 (1)гл111111111
737937370_45515005111111111