Осінь завжди асоціюється з гарбузом. Його солодкість і приємна волокниста текстура поєднуються з найрізноманітнішими смаками, дозволяючи фантазії наважитись на сміливі кулінарні експерименти. Пропонуємо познайомитись з простими та смачними рецептами приготування гарбуза та провести цю осінь тепло й затишно. Нагадаємо, що раніше ми публікували рецепти з лисичками від луцького фуд-блогера.
КОКОСОВИЙ СУП З ГАРБУЗОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1,5 кг гарбуза
- 400 мл кокосового молока
- сіль
- 2 ч.л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)
ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз очистити від насіння і запікати при 160°C півтори години (великим шматком або половинками). Гарячий розрізати на кілька частин, змішати в блендері з кокосовим молоком, сухим імбиром (або очищеним свіжим) і сіллю. Збити до стану пюре, додаючи воду у разі потреби.
ГАРБУЗОВИЙ ПИРІГ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 4 яйця
- 130 г цукру
- 250 г борошна
- 4 ч. л. розпушувача
- 300 г родзинок
- лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
- 400 г запеченого гарбуза
- сіль
- 125 мл оливкової олії
- цедра і сік 1 лимона
ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз збити в блендері в пюре. Родзинки промити, насухо витерти і присипати борошном. У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто. Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.
ШВИДКЕ ГАРБУЗОВЕ КАРІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 500 г м’якоті гарбуза
- 1 см кореня імбиру
- 3 зубчики часнику
- 1 маленька солодка цибулина
- 150 мл кокосового молока
- 1 ст.л. рибного соусу
- 1 ч.л. цукру
- сік 1/3 лимона (можна замінити 1 ст. л. білого винного оцту)
- дрібка меленого чорного перцю
- дрібка чилі
- 1/2 ч.л. сухого меленого часнику (або сухої меленої цибулі)
- 1 чашка стручкової квасолі (можна використовувати свіжу, заморожену, а в сезон замінити спаржею або стручковим солодким горошком)
- пучок шпинату
ПРИГОТУВАННЯ:
В оливковій олії 2-3 хвилини обсмажити дрібно порізані цибулю, часник і імбир. Додати очищений і порізаний кубиками 2х2 см гарбуз. Обсмажити разом хвилину і влити кокосове молоко. Коли закипить, зменшити вогонь. Поки тушкується гарбуз, додати цукор, соєвий і рибний соуси, чорний перець, сухий часник і чилі. Перемішати. Додати води, щоб овочі були в рідині як мінімум до половини. Накрити кришкою і тушкувати 10 хвилин на повільному вогні.
ДЕТОКС-БОУЛ З ГАРБУЗОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 160 г кіноа або кускусу
- 300 г м’якоті гарбуза
- сіль і мелений чорний перець
- 1 ст.л. соку лимона
- 1 ч.л. негострої гірчиці
- свіжа рукола
- сушена журавлина або свіжий гранат
- горіхи волоські або пекан
ПРИГОТУВАННЯ:
Духовку розігріти до 200°C. Гарбуз нарізати дрібними кубиками, заправити сіллю, перцем і оливковою олією, запікати 20-30 хвилин, поки злегка не карамелізується. У каструлю додати кускус або кіноа, трохи скропити олією і готувати на великому вогні близько хвилини, щоб крупа втягнула масло. Залити водою на ½ см вище крупи, зменшити вогонь і готувати, поки вона повністю не вбереться, близько 10 хвилин. Замість води можна використовувати овочевий або грибний бульйон. В окремій мисці збити сік лимона, гірчицю, масло, сіль і перець. Дати крупі трохи охолонути, додати руколу, заправку, перемішати. Подавати з гарбузом, сушеною журавлиною і горіхами.
ЗАПЕЧЕНИЙ ГАРБУЗ ЗІ ШКІРКОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 кг гарбуза з шкіркою
- мелена кориця
- пластівці чилі
- сіль
- ароматна оливкова олія
ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз нарізати разом зі шкіркою часточками товщиною 0,5 см. Викласти на застелене пекарським папером деко так, щоб вони не перекривали одна одну. Скропити оливковою олією, приправити сіллю, чилі і корицею (кориця в паличках має ефектніший вигляд, але в цьому рецепті не віддасть аромат, тому використовуємо свіжомелену). Запікати гарбуз при 180°C близько години.
ДЖЕРЕЛО: Vogue Ukraine
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
5 рецептів сніданків вихідного дня від луцького фуд-блогера
З присмаком літа: чотири десерти з фруктами від луцького фуд-блогера
Як приготувати легендарний сливовий пиріг від The New York Times