Eat to beat stress: їжа, яка сприяє підвищенню стресостійкості

Головне фото: Claire Heffer Designe

Початок осені завжди свідчить про те, що природа готується до змін, а тому ми також можемо відчувати певні зміни в настрої та самопочутті. І хоч в осені є чимало позитивних аспектів, але для когось перші похмурі дні, початок навчання чи просто ранній підйом холодним ранком можуть видатись складними. У наш час вистачає стресових подій, тому читайте про осінні варіанти харчування, які націлені на те, щоб ваша осінь була лише у золотих і теплих відтінках, з користю та без сірих відтінків.

Стрес найчастіше є причиною багатьох проблем зі здоров’ям, тому уникаючи його потрібно дотримуватись збалансованого харчування та турбуватись про власну стресостійкість починаючи саме з їжі, яку ви обираєте щодня. Їжа, багата на певні вітаміни та мікроелементи може допомогти організму краще адаптуватися до стресу, поліпшити настрій та забезпечити стабільний рівень енергії. Розповідаємо, які продукти та вітаміни варто включити в осінній раціон, щоб зміцнити стресостійкість.

Вітаміни та мінерали для боротьби зі стресом
  1. Вітамін С – це потужний антиоксидант, який допомагає знизити рівень кортизолу, гормону стресу. Восени можна отримувати вітамін С зі свіжих сезонних овочів, таких як капуста, броколі та шпинат.
  2. Магній – цей мінерал відіграє важливу роль у регуляції нервової системи та допомагає розслабитися. Відмінними джерелами магнію є гарбузове насіння, шпинат, бобові культури.
  3. Омега-3 жирні кислоти – вони зменшують запалення в організмі, що також може сприяти кращій стресостійкості. Омега-3 міститься в жирній рибі, насінні льону та волоських горіхах.
  4. Вітаміни групи В (В6, В9, В12) допомагають зберегти здоровий рівень енергії та підтримувати нервову систему. Осінні овочі, такі як буряк, броколі та брюссельська капуста, є багатими джерелами цих вітамінів.
  5. Вітамін D. Дефіцит вітаміну D часто зустрічається у людей, які страждають постійним стресом і тривожністю. Тому в холодний період його особливо рекомендують споживати у більшій кількості, адже він покращує роботу імунної системи та навіть допомагає впоратись з депресією.
Сезонні продукти для підвищення стресостійкості

Восени варто віддавати перевагу продуктам, які дозрівають у цей період. А саме: гарбуз, яблука, волоські горіхи, буряк, капуста (брюссельська, броколі та біла). Проте доповнювати їх потрібно споживаючи й інші продукти: жирні сорти риби, яйця, петрушка, часник, насіння соняшника та гарбуза, шпинат, цитрусові, авокадо, цільнозернові продукти. У такому поєднанні продуктів можна створити чимало варіантів корисного раціону на щодень. Тож розглянемо деякі з них.

Рецепти корисних і легких осінніх страв

Салат з буряка та авокадо

  • 2 середніх буряки (запечених або варених)
  • одне свіже авокадо
  • свіжа рукола
  • жменя волоських горіхів і насіння гарбуза
  • оливкова олія
  • сік лимона
  • сіль, перець та прянощі на смак
  • сир фета

Приготування:

  1. Нарізати буряк та авокадо кубиками.
  2. На тарілку викласти зелень, зверху буряк і авокадо.
  3. Посипати волоськими горіхами та насінням, заправити оливковою олією, соком лимона, сіллю та перцем, зверху викласти сир фета.

Гречана каша з грибами та шпинатом

  • 1 склянка гречки
  • 200 грамів грибів (печериці або лісові)
  • 1 цибулина, 2 зубчики часнику
  • жменя свіжого шпинату
  • оливкова олія, сіль, перець

Приготування:

  1. Відварити гречку до готовності.
  2. Обсмажити цибулю та часник на оливковій олії, додати нарізані гриби та тушкувати до готовності.
  3. Додати шпинат і тримати на вогні ще 1-2 хвилини.
  4. Змішати гриби зі шпинатом та готову гречку. Заправити сіллю і перцем.

Запечені яблука та сливи з медом і горіхами

  • 4 великі яблука та 5-7 слив
  • 2 столові ложки меду
  • жменя подрібнених горіхів (волоські, мигдаль)
  • кориця на смак

Приготування:

  1. Видалити серцевину яблук, залишивши нижню частину та прибрати кісточки зі слив, поділивши їх на дві рівні частини
  2. Наповнити яблука горіхами, медом і посипати корицею, те саме зробити зі сливами.
  3. Запікати при 180°C протягом 20-25 хвилин до м’якості, час регулюйте залежно від щільності та м’якості фруктів. Як тільки яблука та сливи дадуть сік – дістати з духової печі.

 

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Продукти-антистреси: їжа, яка сприяє зниженню тривожності

Поїдати очима: культові страви з кіно й серіалів

Magic of the morn: як легко прокидатися у період зміни сезону?

Pumpkin time: що нам пропонує осінній врожай?

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
0ab69c0be7111
 4
7вишні111
IMG_1567111
1 адвенти-1
HOUSE of GUCCI
photo_2024-11-28_12-16-51
1 ч пт
55e99f75faa1bafe9a11111111
unname