ONLY ONE SEASON: основні рекомендації щодо вибору та догляду за пуховиком

Вибір верхнього одягу – особливий ритуал, до якого варто ставитися відповідально та серйозно. Адже куртка повинна бути не лише теплою, а й стильною. А позаяк зимово-осінній сезон в Україні щороку дивує своєю мінливою погодою, то обрати досконалий варіант не так вже й просто. Рекомендуємо ознайомитися з порадами щодо вибору та догляду пуховика разом зі Space mag.

У них зовсім не страшний ні мороз, ні поривчастий вітер! Сьогодні цей одяг є практично у всіх колекціях провідних дизайнерів, тому важливо знати, як вибрати пуховик на зиму, що відповідає останнім тенденціям і стандартам якості.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Гід найстильнішими пуховиками сезону осінь-зима 2020/2021

Гід найстильнішими пуховиками сезону осінь-зима 2020/2021

ЯК ОБРАТИ ПУХОВИК?

Під час вибору зимового пуховика рекомендують звертати увагу і на такі деталі.

  • Внутрішні манжети – зазвичай їх роблять на резинці, яка щільно обтягує руки і не дає вітру задувати в рукави.
  • Капюшон – один із «бонусів», але він не є обов’язковим. Моделі зі шнурівкою ідеальні для дуже холодної погоди.
  • Комірець – повинен бути високим і щільно прилягати до тіла.

ЯКИЙ НАПОВНЮВАЧ ОБРАТИ?

Наповнювач – головна складова, від якої залежать експлуатаційні властивості виробу. Більшість надійних компаній прикладають до пуховика прозорий мішечок із зразком наповнювача. Синтетичні та натуральні наповнювачі – який же обрати? До перших належать синтепон, ізософт, холофайбер, синтепух тощо. За ними легко доглядати, а ще придбати їх можна за доступною ціною. Проте вони тяжкі, в мороз вам може бути холодно, вони погано тримають форму, а наповнювач часто збивається у грудки після прання. Натомість пуховики з натурального пуху під час правильного догляду ви можете носити мінімум 5 років. Пух може бути качиним, лебединим або пухом гаги (гага – одна з найбільших качок). Саме такий наповнювач теплий та дорогий, який ідеально підходить для суворих кліматичних умов. Чим більше пуху у складі, тим куртка тепліша. У відсотковому співвідношенні спочатку вказують пух, а потім перо. Відтак цифри 80/20, 90/10 ідеально підходять для морозних зим, а для європейської зими та осені нормою вважають 60/40 або навіть 50/50.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Тепло рук: найтрендовіші моделі рукавичок

Тепло рук: найтрендовіші моделі рукавичок

ПУХ/ПЕРО (DOWN/FEATHER)

Чим більше пуху, тим куртка тепліша. Шукайте етикетку зі складом: якщо написано слово down, значить вас не обманюють, всередині дійсно пух. Врахуйте, що поруч із заповітним словом будуть стояти відсотки – повністю з одного пуху куртки тяжко знайти, поруч буде також позначено feather, що означає «перо». Оптимальним варіантом, з допустимими показниками є пуховик, який складається приблизно на 80-90 % з пуху і на 20-10 % з пера, відповідно. Перо оберігає пух від осідання, а також скочування в жорсткі грудочки.

ШЕРСТЬ (WOOL)

У ролі шерстяного наповнювача найчастіше виступає шерсть вівці або верблюда. Такі «пуховики» недорогі, вони гарно тримають тепло. Втім, вони тяжкі та наповнювач може осідати під час прання.

ПУХ ТА СИНТЕТИКА (INTELLIGENT DOWN)

Таке поєднання синтетичного матеріалу та пуху здешевлює вартість виробу. Сучасні штучні матеріали дуже схожі до натуральних волокон за своїми теплозахисними властивостями.

Втім часто вітчизняні виробники не дотримуються чесного маркування, тому зазначають на етикетках склад, який не відповідає тому, що насправді всередині. Але ви можете попросити у виробника сертифікат IDFL. Цей міжнародний сертифікат підтверджує всі параметри пуху: чистоту, пружність, співвідношення пера й пуху.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ПУХОВИКОМ?

Синтетичний наповнювач. Такий пуховик можна просто прати в пральній машинці з дотриманням рекомендацій виробника. Однак підготуйтеся до того, що такий пуховик може пережити 2-3 прання і наповнювач зіб’ється.

Натуральний наповнювач. Для таких речей рекомендують тільки суху чистку. Про прання варто забути, адже акцент суто на очищенні. Чому? Виробники часто використовують дорогі тканини зі спеціальним просоченням. А деякі з них, особливо ті, що використовують провідні аутдор-бренди, краще не прати, позаяк захисні функції під час прання можуть постраждати. А ще можна віддати пуховик професіоналам у хімчистку.

Прати пуховики потрібно в машинці, а викручувати на високих швидкостях, аби пух був максимально віджатий. Після прання річ варто розрівняти та покласти для сушіння на пласкій поверхні, але не вішати. Це може бути звичайна сушарка для білизни. Натомість у приміщенні має бути тепло, позаяк у прохолодному сушити пух небезпечно – він може залежатися вологим, а згодом з’явиться неприємний запах.

Засоби для прання підбирайте з обережністю, щоб не завдати одягу шкоду. Бажано використовувати засоби з антибактеріальним ефектом. Це зведе до нуля ймовірність розмноження мікроорганізмів в наповнювачі. Щоб захистити пуховик від дощу і снігу, варто придбати водовідштовхувальний спрей. Його наносять перед виходом із дому.

Якщо після прання та сушіння вам здається, що пуху всередині немає, то не лякайтеся: він просто збився в невеликі грудочки. Кожну з них потрібно розім’яти в руках, а також розтрусити пуховик. Однак аби не ризикувати, пуховики краще здати до хімчистки, де професіонали своєї справи очистять та висушать його згідно з рекомендаціями виробника.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Білосніжна проблема: як і де безпечно відбілити речі у Луцьку

Білосніжна проблема: як і де безпечно відбілити речі у Луцьку

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ПУХОВИК?

Після морозяної зими пуховик варто випрати чи почистити, а потім лише відправити його до шафи. Зберігати пуховики потрібно у чистому вигляді. Бруд може вбиратися глибше у структуру пуху. Так пуховик може набувати неприємного запаху, позбутися якого буде нелегко.

Придбайте спеціальний чохол для одягу з тканини, яка дозволить йому дихати. Також і гардеробна чи шафа мають бути сухими та провітрюватися. Пух так само може вбирати вологу й утримувати її. Тому згодом у пуховика може з’явитися неприємний запах. Підтримуйте місце зберігання сухим увесь період зберігання. Ці правила діють для натуральних наповнювачів, натомість якщо ви обрали пуховик із синтетичним наповненням, його варто зберігати чистим у чохлі для одягу. Більше йому нічого не загрожує та ризиків набагато менше.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Яку спідницю обрати цієї зими

WARM WISHES: обираємо колготки взимку для яскравих образів

Яку шапку обрати для цієї зими

Балаклава – найтрендовіший головний убір цієї зими

Зимові сукні, які повинні бути у вашому гардеробі

Тепла та затишна: чому у вашому гардеробі має бути флісова річ

 

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
gattorre-jef-claesп
Alique-201811111111111
IMG_65111
ad4f49d96a6e111111111111
ann haustova
cy9n591глв1111111
T95_TAYLOR_K201320-006_MAIN-MODELS_01-RGBо
завантаженнят
1_
32 (1)