Після Великого посту особливо хочеться потішити себе і рідних смачними стравами з м’яса. І здивувати чимось особливим, крім ковбаски і кров’янки. До великоднього меню ми зібрали 5 оригінальних рецептів м’ясних страв від Євгена Клопотенка.
КРУЧЕНИКИ З КУРЯЧОГО ФІЛЕ ТА В’ЯЛЕНИМИ ТОМАТАМИ
Інгредієнти:
- 2 курячих філе;
- 1 ч. л. сухого кропу;
- ½ склянки олії для смаження;
- 5 гілочок базиліку;
- 1 склянка борошна (для паніровки);
- 2 яйця (для паніровки);
- 1 склянка сухарів (для паніровки);
- 10 в’ялених томатів;
- 125 мл томатного соусу;
- 1 корінь петрушки;
- сіль та перець до смаку.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Куряче філе помийте, зачистьте від плівок та зайвого жиру та розріжте вздовж на 2-3 частини. Застеліть шматочки харчовою плівкою та відбийте на дошці кулінарним молотком. Кожну відбивну з обох боків змастіть соняшниковою олією, посипте сухим кропом, сіллю та перцем до смаку. Залиште на 1-2 години маринуватися.
- Для начинки обірвіть листочки з 5 гілочок базиліку та наріжте смужками 10 в’ялених томатів.
- Розкладіть шматочки м’яса на дощечку, викладіть смужку з в’ялених томатів та по два листочки базиліку у кожен курячий крученик. Якщо любите цю ароматну траву, кладіть більше. Потім загорніть м’ясо з начинкою в щільний крученик.
- Запаніруйте кожен крученик. Обваляйте спочатку в борошні, потім у збитому яйці, а далі в панірувальних сухарях. Розігрійте пательню із соняшниковою олією, викладайте їх загорнутим краєм та підсмажуйте до рум’яної скоринки з усіх боків.
- Викладіть в керамічне деко для запікання, додайте 125 мл томатного соусу та корінь петрушки, нарізаний довільними шматочками. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Подавайте теплими.
СОКОВИТА ШИНКА ЗІ СКОРИНКОЮ
Інгредієнти:
- 1 кг свинини («яблучко»);
- 2 зірочки бодяну;
- 3 бутони гвоздики;
- 3 лаврових листки;
- 1 ч. л. зерен коріандру;
- 3 ст. л. солодкої гірчиці;
- ½ ч. л. пластівців перцю чилі;
- 1 л води;
- 60 г солі (для розсолу);
- сіль та перець до смаку.
Спосіб приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти для приготування шинки – свинину і набір ароматних спецій. Ми обрали частину свинини, яка зветься «яблучко», вона ідеальна для соковитої та смачної шинки.
- Добре посоліть та поперчіть 1 кг свинини, зв’яжіть кулінарною мотузкою, щоб готова шинка мала щільну структуру. Якщо хочете отримати більш соковите м’ясо та маєте час, м’ясо можна вимочити в сольовому розчині протягом 6-8 годин. Просто розчиніть 60 г солі в 1 літрі води та покладіть туди зв’язане м’ясо. Якщо ж часу обмаль, пропустіть цей крок.
- Покладіть підготоване м’ясо у каструлю та залийте водою. Додайте 2 зірочки бодяну, 3 бутони гвоздики, 3 лаврових листки та 1 ч. л. зерна коріандру. Варіть свинину на мінімальному вогні протягом 2 годин. Відварений шматок м’яса дістаньте з каструлі, дайте трохи охолонути та змастіть з усіх боків 3 ст. л. солодкої гірчиці за допомогою кулінарного пензлика та притрусіть ½ ч. л. пластівців перцю чилі.
- Заздалегідь розігрійте духовку до 200 градусів. Ми ж для запікання використовували парову піч, щоб м’ясо вийшло трохи більш соковитим. Запікайте свинину у розігрітій духовці протягом 20 хвилин, подавайте гарячою або холодною, порізавши скибочками.
ЗАПЕЧЕНА КУРКА З ТОПЛЕНИМ МАСЛОМ
Інгредієнти:
- 1 курка;
- 200 г вершкового масла;
- 5 гілочок розмарину;
- 4 великих картоплини;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Підготуйте всі інгредієнти для приготування запеченої курки з розмарином і топленим маслом. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
- Помийте курку і видаліть зайвий жир, якщо він є. Всередину вкладіть 5 гілочок розмарину і натріть курку сіллю.
- Очистіть 4 великих картоплини і наріжте часточками. Присоліть за смаком.
- Курку викладіть у форму для запікання, з боків викладіть часточки картоплі. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку в режим конвекції на 15 хвилин.
- У невеликому сотейнику розтопіть 200 г вершкового масла.
- Через 15 хвилин полийте курку розтопленим маслом і поставте в духовку ще на 1 годину і 10 хвилин. Через кожні 15 хвилин поливайте курку розтопленим маслом із дна форми.
СВИНЯЧА ВИРІЗКА З СОУСОМ ДЕМІГЛАС
Інгредієнти:
Для м’яса:
- 800 г свинячої вирізки (2 тонких шматки);
- 100 г білих грибів;
- 1 ст. л. оливкової олії (для смаження);
- 2 гілочки розмарину;
- сіль та перець до смаку.
Для соусу деміглас:
- 600 г яловичих кісток;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- букет гарні (по гілочці чебрецю та петрушки, лавровий лист);
- 50 мл червоного вина;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- сіль та перець до смаку.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Для соусу деміглас очистьте цибулину та моркву та наріжте дрібними кубиками.
- Застеліть деко пергаментом або візьміть велику форму для запікання та викладіть нарізані овочі та 600 г яловичих кісток. Покладіть кістки з овочами в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
- Через 40 хвилин викладіть овочі з кістками у каструлю та залийте водою, щоб вона їх покрила. Додайте 2 ст. л. томатної пасти, по дрібці солі та перцю і букет гарні – по гілочці чебрецю та петрушки, лавровий лист, зв’язані кулінарною ниткою.
- Варіть на повільному вогні протягом 40 хвилин, поки соус не увариться, а овочі не розваряться. Процідіть соус через сито, додайте червоне вино і проваріть ще 10 хвилин на маленькому вогні.
- Знов увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Зачистьте 800 г свинячої вирізки від плівок, посоліть і поперчіть з усіх боків. Якщо у вас не два невеликих шматочки, а один великий, розріжте його вздовж.
- Розігрійте пательню з 1 ст. л. оливкової олії. Викладіть вирізку та 2 гілочки розмарину. Обсмажте по кілька хвилин з кожного боку до золотавої скоринки. Викладіть м’ясо у тарілку.
- Поріжте 100 г білих грибів маленькими кубиками. Викладіть на ту саму пательню, в якій обсмажувалось м’ясо, разом із дрібкою солі та перцю.
- Викладіть готові гриби на один шматок вирізки, накрийте другим шматком, перемотайте кулінарною ниткою, щоб вийшов рулет.
- Покладіть на деко та поставте запікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин. Дістаньте і дайте трохи охолонути.
- Перед подачею видаліть кулінарну нитку, розріжте рулет з вирізки на шматочки та подавайте з соусом деміглас.
РУЛЕТ З ТЕЛЯТИНИ ЗІ ШПИНАТОМ
Інгредієнти:
- 600 г телятини (м’якоть лопатки або ошийок);
- 80 г шпинату;
- 100 г фундука;
- 1 ст. л. каперсів;
- 1 ст. л. соняшникової олії;
- до смаку сіль та перець.
Спосіб приготування:
- Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів в режимі конвекції. Телятину (600 г м’якоті лопатки чи ошийка) розріжте у тонкий пласт і відбийте кулінарним молотком. У вас повинен вийти шматок м’яса товщиною близько 5 мм. М’ясо посоліть і поперчіть до смаку.
- Подрібніть ножем 100 г ліщини і змішайте у мисочці з 1 ст. л. каперсів.
- Промийте 80 г шпинату і дайте воді стекти. Викладіть шпинат на пласт м’яса, а потім викладіть шар горіхів із каперсами. Згорніть м’ясо в формі рулету. Сформований рулет змастіть 1 ст. л. соняшникової олії.
- Загорніть рулет у фольгу, викладіть на деко та поставте у розігріту духовку на 25 хвилин. Готовому рулету дайте трохи охолонути, а потім розгорніть і поріжте тонкими шматочками.
Смачного!
Джерело: klopotenko.com
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:
«За тиждень – Великдень»: обираємо подарунки для себе і найрідніших
Ідеальні крашанки: фарбуємо яйця натуральними барвниками