Чому моктейлі стають все популярнішими серед дорослих улітку?

Олександр Карпусь – експерт у культурі напоїв та власник найбільшої колекції алкоголю в Україні (понад 2000 пляшок) – розповів для Space.mag. про феномен моктейлів, поділився секретами їх приготування та зібрав кілька простих, але вишуканих рецептів, які легко відтворити вдома. Детальніше – у матеріалі.

Моктейлі вже стали частиною глобального руху за свідоме споживання. Його назва з англійської перекладається як: mock – підробний та cocktail – коктейль. У США бум на ці напої вже давно минув, і моктейлі стали звичною частиною культури, а от в Україні цей тренд лише набирає обертів – і влітку популярність зростає ще більше, бо хочеться пити щось свіже, цікаве, з хорошою подачею – але не завжди алкогольне. Я переконаний, що найближчим часом це слово буде у меню усіх хіпстерських місць Києва.

До того ж моктейлі – це чудова можливість бути «в темі» барної культури без шкоди для здоров’я. Часто їх обирають ті, хто водить авто, займається спортом, працює зранку або просто хоче спробувати щось смачне та естетичне.

Які сезонні інгредієнти найкраще підходять для безалкогольних коктейлів у спекотну погоду?

У спекотну погоду найкраще працюють інгредієнти, які дають максимум свіжості, соковитості та легкості. Насамперед це сезонні ягоди й фрукти, які легко дістати влітку: полуниця, малина, чорниця, лохина, абрикоси, персики, диня, кавун, цитрусові. Їхній природний смак не потребує підсилення – достатньо трохи льоду й кількох акцентів, щоб створити баланс. Наприклад, поєднання полуниці з лимоном і базиліком або кавуна з лаймом і м’ятою – це вже майже готовий моктейль.

Ягоди – полуниця, малина, чорниця, вишня.

Фрукти – персики, диня, кавун, ананас, манго.

Цитрусові – лайм, лимон, грейпфрут, апельсин.

Трави – м’ята, базилік, розмарин, меліса.

Імбир, огірок, лаванда – для освіжаючого та трохи пряного профілю.

Головне – орієнтуватися на сезон, уникати зайвої солодкості та працювати з контрастом: кислота – солодкість – аромат. Це й є формула вдалого літнього моктейлю.

Чим моктейлі відрізняються від звичайних фрешів або лимонадів?

Моктейлі відрізняються від фрешів або лимонадів складністю композиції та підходом до приготування. Якщо фреш – це просто свіжовичавлений сік, а лимонад – комбінація води, лимонного соку і цукру, то моктейль – це багатошаровий безалкогольний коктейль, що за технологією нагадує барні алкогольні мікси. У моктейлі завжди кілька інгредієнтів, які підбираються для створення балансу: кислого, солодкого, гіркого та ароматного. Часто використовують сиропи, пюре, прянощі, трави, спеції, інф’юзи, газовану воду або чай. Це створює складніший смак і ефект «бару», навіть без алкоголю. Тобто моктейль – це не просто освіжаючий напій, а крафтовий підхід до безалкогольної культури.

Поділись своїми найулюбленішими рецептами

Moctails Вірджин Грейпфрут & Базилік

Інгредієнти:

  • 100 мл свіжовичавленого грейпфрутового соку
  • 20 мл лимонного соку
  • 20 мл медового сиропу (3:1 мед і вода)
  • 3–4 листки базиліку
  • Газована вода
  • Лід

Приготування:
У шейкері розімни базилік із медовим сиропом, додай соки, добре струси з льодом. Проціди у високий келих із льодом, долий газовану воду, прикрась гілочкою базиліку або скибочкою грейпфрута.

Огірковий Тонік з м’ятою

Інгредієнти:

  • 4–5 скибочок свіжого огірка
  • 3–4 листки м’яти
  • 20 мл лаймового соку
  • 15 мл цукрового сиропу
  • Тонік
  • Лід

Приготування:
У келиху розімни м’яту й огірок з сиропом, додай лаймовий сік та лід. Долий тонік, обережно перемішай. Прикрась огірком або м’ятою.

Персиковий фіз з імбирем

Інгредієнти:

  • 50 мл персикового пюре або соку
  • 10 мл лимонного соку
  • 10 мл імбирного сиропу
  • Газована вода
  • Лід

Приготування:
Змішай персикове пюре з соком і сиропом у шейкері з льодом, добре струси. Проціди у склянку, долий газовану воду. Прикрась часточкою персика або імбирем.

Моктейлі – це легкий і стильний спосіб освіжитись улітку. Вони дозволяють експериментувати зі смаками, текстурами та подачею, залишаючись водночас простими у приготуванні. Такий напій – це не лише альтернатива алкоголю, а новий щоденний ритуал задоволення, який легко зробити своїм.

Іnstagram sashakarpus

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Сезонний напій: заварюємо лавандовий чай

Водний баланс влітку: дієтолог і нутриціолог Вікторія Радісна – про очевидні та приховані поради для підтримки щоденної норми води

Променад, Винотека, Промприлад: куди піти на вихідних в Івано-Франківську

ПОПУЛЯРНЕ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
mix_body111
_F5A378 (1)
IMG_66111111111
IMG_8868р
LITKOVSKA_PF25_CAMPAIGN_5
tmp_BXCJwu_a13d6d8a99680f30_open_product_1_600x600_1024x1024_8053c5f5
cover-2-липеньʼ25-2
2Q6A3136 (1
CLIPSE_89
завантаження2