Food trends: чим дивуватиме гастрономія у 2023?

Їжа – світ яскравих смаків та неповторних гастрономічних поєднань. У грудні 2022 року експерти американської компанії, що володіє мережею супермаркетів, Whole Foods Market проаналізували поведінку, вподобання покупців та виокремили найпопулярніші тенденції, що набирають обертів. Ламінарія, повернення консервованої риби та альтернативної пасти. Розповідаємо про тренди 2023 у гастрономії.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як правильно харчуватися в умовах блекауту – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Ретро-смаки

Усі смаки, які ви знаєте та любите з дитинства, повертаються. Експерти прогнозують, що хвиля ностальгії вдарить по полицях продуктових магазинів. Варені яйця, відварена квасоля, консервована риба, прості крекери з сіллю, фінік або молочний рисовий пудинг як десерт. Але є єдиний нюанс – все має бути якісним. Якщо ви обираєте консервовану рибу, то це повинні бути дикі сардини з олією першого холодного віджиму. Якщо варені яйця, то зі збалансованими доповненнями типу клітковини, а не майонезу. Наприклад, вегани зможуть з’їсти рослинний бутерброд, що має смак хліба з олією «з дитинства», а любителі солодких напоїв – випити содову, але не шкідливу, а з додатковими перевагами пребіотиків.

Паста, виготовлена з інших продуктів

Незабаром стане ще простіше вживати корисну рослинну їжу, адже у 2022 році навіть світові гіганти з виробництва пасти, типу Barilla, почали випускати улюблену страву італійців з альтернативних продуктів. Наприклад, паста з кіноа та горошку, з нуту та кукурудзи, сочевична та рисова, амарантова, з люпину. Також спробуйте пасту зі свіжого нарізаного цукіні, водоростей, а також пасту з овочевих сортів бананів. Не хвилюйтеся, паста з м’яких і твердих сортів нікуди не подінеться.

Пристрасть до олії авокадо

Присутність олії авокадо на полицях в супермаркетах не є новиною для нас, проте Whole Foods прогнозують, що вона стане більш популярною у фасованих продуктах, таких як картопляні чипси та майонез. Олія авокадо має деякі переваги для здоров’я, наприклад, містить бета-каротин та омега-3 жири. Крім того, олія авокадо має нейтральний смак і високу точку димлення, тому її можна безпечно використовувати в різних стравах.

Фініки

Фініки людство вживає вже тисячі років, але відтепер експерти компанії Whole Foods розглядають цей фрукт як альтернативний природний підсолоджувач.

Чи це фініковий сироп, чи фінікова паста, чи зневоднені фініки, цей плід будуть використовувати різними способами, наприклад, додавати для посилення смаку в кетчуп.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Без цукру: як перестати їсти солодке

Культура + їжа 

Відтепер очікуємо фудкорти та ринки у галереях, бібліотеках, лавках з вінілом, просторах з антикваріатом та вінтажем, воркшопах, просторах для читань поезії, артінсталяціях. Також смачно поїсти можна поряд з діджеями, у кінотеатрах, під час шоу та модних показів. Тренд на нетривіальні кулінарні рішення та культурне збагачення в одному місці.

Ламінарія

Очікується, що у 2023 році на полицях продуктових магазинів з’явиться більше продуктів на основі водоростей. Це можуть бути чипси, локшина, салати та інші товари. Так чи інакше, водорості є поживним, універсальним продуктом, який є корисним і для навколишнього середовища, адже ламінарія сприяє поглинанню вуглецю в атмосфері та не потребує прісної води або додавання поживних речовин.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Консерванти, стабілізатори, емульгатори та покращувачі смаку: чим небезпечні харчові добавки?

Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

Чому жінкам потрібно їсти сало?

Сезонний фрукт: чому інжир важливий для жінок

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
111111111e477a7d06810e5e
завантаження.jpg11111111111
_MG_9191 (3)j
Fashionista_17 (1)
8aa1111111111
Rectangle+17insв
hijaluronnasl11111111
cover-1
IMG_7737глв11111111111
 кулонів Moments (1)