Консерванти, стабілізатори, емульгатори та покращувачі смаку: чим небезпечні харчові добавки?

Хліб, йогурти, консерви, м’ясні та рибні продукти, соуси, солодкі газовані напої – продукти, які ми звикли купувати у супермаркетах. Саме в їхньому складі можуть трапитися консерванти, стабілізатори, емульгатори, покращувачі смаку, ароматизатори та барвники. Ці речовини потрібні для того, аби продукти довше зберігалися й не псувалися, мали стабільну консистенцію, привабливий вигляд та яскравіший смак. Чим небезпечні консерванти та покращувачі смаку – розповідаємо в матеріалі.

НАТУРАЛЬНИЙ – НЕ ЗАВЖДИ ЗДОРОВИЙ

У суспільстві існує стереотип, що все натуральне є здоровим та корисним для людини, а консерванти та інша «хімія» є шкідливою. Це не зовсім так. Візьмемо за приклад мед. Це натуральний продукт, але в ньому дуже багато цукру. За впливом на наш організм він майже нічим не відрізняється від білого цукру. Сіль – також натуральний продукт, але якщо їсти її багато, це негативно впливатиме на здоров’я.

Саме ті «шкідливі хімікати» часто виконують важливу функцію у продуктах, усе залежить від того, у якій кількості та з якою метою ці речовини використовують. Зазвичай під цим словом ми розуміємо речовини, які додають до продуктів, аби вони не псувалися (консерванти), мали певну консистенцію (стабілізатори й емульгатори), мали кращий вигляд (барвники) та яскравіший смак (ароматизатори, покращувачі смаку).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що таке біодоступність їжі та навіщо її підвищувати

ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА

Варто пам’ятати, що продукти з натуральним складом можуть причиняти більше шкоди, ніж із «хімічним». Пригадайте вже знайомі природні підсилювачі смаку: цукор та сіль. Ці компоненти є ледь не першими у складі різних соусів, кетчупів тощо. А найбільша небезпека в тому, що ми навіть не помічаємо, скільки солі та цукру споживаємо за день. Особливо тоді, коли в кожен прийом їжі додаємо соуси, заїдаємо хлібом та запиваємо солодкими газованими напоями. Часто люди бояться глутамату натрію у продуктах (трапляється в чипсах, вермішелі миттєвого приготування, соєвому соусі тощо). Але в тій кількості, у якій його використовують, відповідно до міжнародних і державних норм, він не несе шкоди організму. Звісно, якщо ви не занадто багато вживаєте продуктів з його вмістом.

КОРИСНІ КОНСЕРВАНТИ

Зазвичай консерванти використовують для того, щоби продукти могли зберігатися, не псувалися та не призвели до харчового отруєння. Тому використання хімічних речовин є іноді необхідністю, аніж бажанням нашкодити. Також існують природні та корисні консерванти, наприклад, молочна кислота. Коли ми квасимо огірки, у них розмножуються молочнокислі бактерії, які виробляють молочну кислоту, що є природним корисним консервантом. Там також є сіль, але не вона виконує консервувальну функцію, тому її у квашених огірках небагато. Водночас не всі натуральні консерванти однаково корисні. Наприклад, ті самі огірки можна не лише заквасити, але й засолити чи залити оцтом. Усі три способи природні, але саме квашення буде корисним.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Новий рік – нові харчові звички: чек-лист з покращення якості життя від нутриціологині Наталії Тарапати

Родом із дитинства: харчові звички, яких потрібно позбутися

Гаряче VS холодне: яку їжу краще вживати

Що таке харчова гігієна та навіщо вона нам

Їжа майбутнього — з пробірки на тарілку

Збираємо правильний продуктовий кошик разом із нутриціологинею

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР