фото tiempodecerezas, federicoreparaz
Літній сезон – це не лише про засмагу та відпустки, а й про легкість у всьому: в одязі, у настрої, у келиху вина. Але як не загубитися у сотнях пляшок і знайти саме те вино, що освіжить, здивує й подарує емоцію? Що справді варто скуштувати цього літа – з локального й світового? І чому чипси з ігристим – не жарт, а гастрономічний хіт?
Про це ми говоримо з Аліною Пухальською – зірковою сомельє, яка має досвід роботи з найбільшою винною картою в Україні та популяризує винну культуру серед широкої аудиторії. У нашій розмові – прості, але глибокі поради для тих, хто тільки відкриває світ вина, і для досвідчених поціновувачів, які шукають натхнення на літо.

З чого варто почати вибір вина на літо? Які сорти вважаються найбільш «літніми»?
Насправді я б не поділяла вина на «літні» чи «нелітні» за сортом винограду – усе залежить від ваших смаків. Але, звичайно, влітку хочеться чогось легшого та освіжаючого.
Тож орієнтуйтеся насамперед на свої вподобання. У теплу пору чудово смакують ігристі, рожеві або білі вина. З українських варіантів раджу звернути увагу на сорти Сухолиманський та Загрей – вони дуже доречні у спекотні дні.
Серед класичних варіантів варто звернути увагу на Шаблі – мінеральне, з високою кислотністю, воно ідеально поєднується з морепродуктами та легкою літньою кухнею.
Чи є універсальне правило: наприклад, червоне – на зиму, біле й рожеве – на літо? Чи все індивідуально?
Я б сказала, що все індивідуально – як і в усьому, що стосується смаків. Є люди, які роками віддають перевагу одному виду вина, незалежно від сезону. Я, наприклад, з тих, хто п’є шампанське цілий рік. Для мене немає різниці: зима, весна, літо чи осінь – келих шампанського завжди доречний. Воно чудово звучить і на Новий рік, і на літньому пікніку.
Але якщо говорити з професійного погляду, з досвіду роботи в ресторані, можу сказати: так, влітку люди частіше обирають щось легке – просекко, кава, свіжу шампань. Тож якщо й шукати «літні» характеристики у вина, то це: легкість, питкість, свіжість. Ідеальне літнє вино – це те, після якого хочеться ще один келих.
Які українські виробники вина вас вразили останнім часом? Можливо, хтось зі сміливими експериментами або якісною класикою?
Серед українських виробників знайомі імена, але з новими вінтажами та справді вражаючими винами. Наприклад, виноробня Grand Vallee нещодавно представила ігристе вино, виготовлене за методом класико з витримкою 60 місяців на осаді – погодьтеся, це серйозний рівень. Вино вийшло справді винятковим, тонким і елегантним.
Також дуже потішила Frumushika-Nova. Вони випустили ігристе, також методом класико, з 48-місячною витримкою на осаді. І це – про якість, амбіції та любов до своєї справи.
Яке вино ви порадили б для вечора на терасі, пікніка або легкого літнього обіду?
Я б радила звернути увагу на українські рожеві вина. Вони чудово передають настрій літа: легкі, свіжі, з яскравими ароматами ягід і квітів.
Серед фаворитів – «Рожевий квадрат», а також рожеві вина від Grand Vallee. Є різні формати: ігристі вина, виготовлені як за методом класико, так і за методом Шарма, а також тихі рожеві – обирайте на свій смак. Цього літа я б точно зробила ставку на розе.
Що зараз у тренді в світі вина? І як ці тренди відображаються в Україні?
У світових винних трендах стабільно тримаються шампань Бургундія – класика, яка завжди актуальна. Але найприємніше, що до трендів дедалі активніше приєднується й українське вино. І я цьому щиро радію.
Все більше українців починають цікавитися локальними виробниками, обирають українське не лише з патріотичних міркувань, а й через справжню якість. Вище я вже згадувала про наші новинки – ігристі вина, створені за класичним методом шампанізації. Це не лише красиво виглядає, а й вражає смаком.
На що звертати увагу, якщо хочеться легкого, ароматного вина, але не розбираєшся в деталях?
Якщо ви шукаєте легке й ароматне вино, але не хочете занурюватися в усі нюанси – ось кілька простих орієнтирів.
Для шанувальників Совіньйон Блану раджу звернути увагу на Сансер – вино з долини Луари у Франції. Це також 100% Совіньйон, але значно елегантніший і складніший у порівнянні з більш звичним новозеландським варіантом. Спробувати варто хоча б для розширення смакової палітри.
Ще один ароматний фаворит – Гевюрцтрамінер. Але з ним є нюанс: уважно дивіться на рівень цукру. Деякі версії можуть мати залишковий цукор. Якщо шукаєте саме сухе, перевіряйте позначки на етикетці. А якщо хочеться чогось зовсім неординарного – Рислінг. У ньому часто трапляються цікаві аромати, як-от бензольні та гудронні ноти в поєднанні з жасмином.
Які помилки найчастіше роблять люди, обираючи вино на літо?
Одна з найпоширеніших помилок – це вибір високоалкогольного вина. Повірте, влітку пляшка дуже швидко нагрівається, і останнє, чого вам захочеться в спеку – це червоне витримане вино з 15% алкоголю. У таку пору краще надавати перевагу елегантним, легким і менш алкогольним винам – вони краще освіжають і п’ються набагато приємніше.
Ще одна типова помилка – занадто «тільні» (насичені, важкі) вина. Це як удень у спеку користуватися надто важким, задушливим парфумом – некомфортно і для вас, і для всіх довкола. Вино має доповнювати літній настрій, а не перевантажувати його. Обирайте легкі, питкі варіанти, і насолоджуйтеся.
Які гастропоєднання з вином ідеальні для літа? Чи є серед них щось неочевидне?
Усі вже знають, що чипси з ігристим вином – це просто хіт. Якщо ще не пробували, дуже раджу, це смачно і несподівано гармонійно. Ще один трендовий варіант – підсмажена редиска. Це звучить незвично, але на смак дуже елегантно й освіжаюче. Цікаве і трохи нестандартне поєднання – шампанське з тунцем. Таке поєднання часто подають у ресторанах із зірками Мішлен. Справді цікаво та витончено.
З розе раджу спробувати полуничне карпачо. Наріжте полуницю тоненькими слайсами, викладіть на тарілку, посипте рожевою сіллю, додайте білого або рожевого перцю та полийте оливковою олією. Це абсолютно нові смакові враження. І ще один варіант для гурманів – фаршировані квіти кабачків. Можна зробити легкий кляр, додати всередину трохи вершкового сиру, обсмажити – і подати з келихом шампанського. Виглядає розкішно, смакує ще краще.
Як змінився смак українців на вино за останні кілька років? Ми стали вибагливішими?
Смаки українців справді змінюються – і це природно, адже свідоме виноспоживання в нас з’явилося не так давно. Лише за останні 15-20 років у ресторанах почали з’являтися повноцінні винні карти з широким вибором і різноманіттям стилів. У контексті виноробства цей період – як один день, тому говорити про сформований національний смак поки зарано. Ми все ще у пошуках: шукаємо «своє» вино, пізнаємо і поступово розвиваємо винну культуру.
Та головне – тенденція позитивна. Українці стають усе більш обізнаними у вині, обирають його свідомо замість сумнівних напоїв, розуміють, що таке баланс, кислотність, теруар. З’являється культура споживання – і це дуже тішить. Нам ще потрібен час, щоб «розгойдатися», але вже сьогодні ми бачимо справжній інтерес до локальних сортів. В моду входять наші автохтони – Сухолиманський, Загрей, Тельті-Курук, Одеський чорний. Мені особисто дуже подобається Юпітер – цікавий і характерний сорт. І також я просто фанатка Загрею.
Тож сміливо пробуйте українські вина та відкривайте для себе нові смаки. Гарного вам гастрономічного задоволення!
Instagram alina_pukhalska