Келих вина

Мова вина: словник винних термінів від сомельє

Келих вина може бути для вас радісною подією тоді, якщо ви хочете розслабитись після важкого дня. Щоб отримати максимальне задоволення від напою, потрібно трішки вдатися в його «суть» – історію виноробні та методу виробництва.

Але читаючи статті про вино, слухаючи виступи експертів та й просто розглядаючи етикетку, може виникати відчуття, що існує якась особлива мова, якою розмовляють про вино. Насправді ці винні терміни мають просте пояснення, яке добре б знати кожному поціновувачу вина.

Дмитро Лаушкін, сомельє мережі Basilic, зібрав основні винні терміни, після знайомства з якими вам стане легше розуміти «мову вина».

АЕРАЦІЯ

– процес збагачення вина киснем у процесі дегустації. Під «аерацією» мається на увазі відкупорювання пляшки вина за кілька годин до вживання, використання декантера або ж обертання вина у келиху. Насичення киснем допомагає вину відкритися швидше. Невелика порція кисню дозволяє розкрити букет вина, вивільняючи ароматичні сполуки.

АСАМБЛЯЖ (БЛЕНД)

– використання двох і більше сортів винограду для виробництва вина. Такі вина називають «асамбляжними». Часто один сорт володіє багатим ароматом, але слабким кольором, проте інший сорт винограду допомагає доповнити колір. Використовуючи цей прийом, можна отримувати вина з певними характеристиками, згладжуючи недоліки одних сортів і виводячи на перший план їхні переваги. Для асамбляжу можуть використовуватися також вина різних років урожаю та з різних виноградників.

АПЕЛЛЯСЬОН (Appellation – АОС)

– географічний район походження вина, який знаходиться під державним контролем. У більшості випадків (наприклад у найменуваннях Франції, АОС чи АОР) своє відношення до цього апеллясьону можуть вказувати лише виробники, які не тільки вирощують виноград у чітко встановлених межах, а і виконують цілу низку вказівок: від моменту вирощення виноградної лози до сортового складу вина і витримки. В Італії роль французьких апеллясьонів виконують DOC i DOCG, в Іспанії – DO.

ТЕРРУАР

– це термін, що означає сукупність кількох чинників, які роблять виноградник унікальним. Терруарне вино зображає неповторний і унікальний характер свого місця походження. Під поняттям «терруар» розуміють поєднання клімату, типу ґрунту, його здатність вбирати воду, віддачу сонячного світла, розташування щодо рівня моря, напрямку вітрів, крутість схилів, а також всіх інших умов, що впливають на ріст винограду.

БАРРІК (Barrique)

– бочка об’ємом 225 літрів. Традиційно використовувалась в Бордо, а в теперішній час – у всьому світі. Але не кожен винороб може дозволити собі витримувати все вино у діжках, тому що вони дорого коштують. Та й не усе вино бажане до витримки.

БІОДИНАМІКА

– спосіб виробництва вина, який опирається на положення місяця, планети та зірок. Також це відмова від хімічних добрив, використання лише оригінальних агротехнічних прийомів та тільки диких дріжджів при бродінні.

На сьогодні, вина, виготовлені біодинамічним способом, набрали величезну популярність, через свою унікальність. Усе більше виноробень переходять на біодинаміку, адже за їхнім твердженням, ці прийоми допомагають відновити виноградник і дати приголомшливий результат.

Неонова вивіска

ВІНТАЖ (Vintage) або міллезим

– рік збору винограду. Вина, для виробництва яких використовувався виноград тільки одного року врожаю, називаються міллезимними. Рік врожаю – дуже важлива інформація. Багато вин краще випити молодими та свіжими, а не зберігати їх. Для великих вин рік врожаю вказує на якість вина: виняткові погодні умови, гарне визрівання врожаю тощо.

ТРАДИЦІЙНИЙ МЕТОД (Methode Traditionelle)

– процес виробництва ігристих вин, за якого друга ферментація відбувається у пляшці. Завдяки цього процесу вони набувають додаткової складності у смаку та ароматі, стають більш насиченими. Традиційним методом виготовляють не тільки шампанське, а також й іспанську «Cava» та італійську «Franciacorta».

КРЕМАН (creman)

– ігристе вино, виготовлене шампанським методом, але не у Шампані, а в будь-якому іншому регіоні Франції. Такі вина приємно тішать своєю доступною ціною. А їхня якість практично не поступається виробникам іменитих шампанських вин.

ОРГАНІЧНЕ ВИНО (Organic)

– виноград вирощується без використання хімічних добрив, пестицидів, на виноградниках підтримують природний мікроклімат землі. Зараз кожна друга пляшка у магазині відмічена емблемою ЕСО. Це вже не новий тренд, але він впевнено набирає обертів.

ПІЗНІЙ ЗБІР (Late harvest)

– виноград пізнього збору. Грона залишаються на лозах довше потрібного терміну, концентруючи у собі додатковий цукор. Такі вина характеризується насиченим солодким смаком і ніжним фруктовим ароматом. Зазвичай, пізній збір характерний для країн із теплим кліматом.

CLASSICO

– означає приналежність вина за своїм походженням до центральної історичної частини виноробної зони. Наприклад, в Італії – Chianti Classico.

ШАТО

– замок або виноробний маєток, що включає виноградник і розташовані поблизу господарські будівлі. Власники шато використовують власний виноград, а витримка і розлив вина відбувається на своїй території.

ТАНІНИ

– гіркі на смак дубильні кислоти, які міститься в шкірці, кісточках і гребенях винограду,а потім перейшли у вино, належать до групи поліфенолів і містяться в червоних винах. Самі таніни не володіють запахом, але викликають у роті в’язкі, терпкі відчуття. Для червоних вин, танін – це один з основних елементів, в білих винах вони практично не трапляються, за винятком витриманих або зброджених в бочках. Залежно від інтенсивності «терпкості» вина в роті, говорять про таніни, вони є елементом структури смаку. Окремі сорти винограду і типи вин є більш терпкими.  До танінних сортів відноситься Неббіоло, Каберне Совіньон, Таннат. Також на рівень танінів впливає те, як довго виноградний сік знаходиться в контакті з твердими частинками винограду, чим довше контакт, тим більше таніну буде у вині. Також таніни належать до натуральних антиоксидантів, тому червоні вина довше зберігаються.

Це далеко не усі винні терміни, що існують у світі вин. Ми розглянули лише найпоширеніші. Але я впевнений, що ці терміни частково відкриють вам шлях у  дивовижний світ вина.

 

Матеріали за темою
Топ-3 публікації
Вибір редакції
ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР