Чим замінити сіль: продукти, які є хорошою альтернативою

Дефіцит солі на прилавках магазинів – результат припинення роботу підприємства «Артемсіль». Більшість людей кинулись купувати сіль у необмеженій кількості, створивши тимчасовий ажіотаж. Проте не варто піддаватись паніці.

Ми підготували для вас перелік продуктів, які стануть хорошою альтернативою та зможуть підсолити страву не гірше, ніж харчова сіль.

У своєму блозі шеф-кухар Євген Клопотенко ділиться порадами, які допоможуть українцям пережити дефіцит солі. Головне посилання – постарайтеся відмовитися від солі або хоча б мінімізувати її споживання в раціоні й буде вам щастя.

«Перший момент: якщо ви таки маєте сіль, то додавайте її менше. Тиждень-два, ваші рецептори адаптуються, і ви зрозумієте, що можливо до цього їли занадто багато солі, це буде корисніша історія.

Другий момент: щоб компенсувати сіль у їжі – додавайте вже солоні продукти. Соєвий соус, бринза, сулугуні, взагалі будь-який сир, солоні горішки, оселедець. Якщо є розсіл із торішніх огірків/помідорів, то додати трохи до борщу, і це зробить його солоним», – радить Клопотенко.

ЧИМ ЗАМІНИТИ СІЛЬ?

Соєвий соус

У складі цього соусу вже є сіль та спеції, тому його сміливо можна додавати у всі страви замість солі. Але варто пам’ятати, що фахівці не рекомендують вживати більше ніж 2 ст. л. соусу на день. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів та варити супи, як то місо суп та том ям. Щоб соєвий соус приніс максимальну користь для організму, радимо вибирати варіант з природною ферментацією.

Лимонний сік

Він надасть стравам дуже насичений смак і зробить їх корисними, тому що в лимоні багато вітаміну С. До того ж лимонний сік чудово підійде до рибних та овочевих страв.

 

 

 

Сіль з приправами

Таку сіль можна приготувати власноруч. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням.  А сушений імбир та хрін можна додавати у консервації замість солі.

Тверді та розсольні сири

Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком. Лідер за вживанням тут пармезан, бо куди його тільки не додають – до салатів та закусок, будь-якого гарніру, піци, пасти, картоплі та супів.

Фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі. Вони прекрасно смакують, як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піцою, пастою. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп.

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Борщ із грушею та авокадо в вінегреті: пісні страви від Євгена Клопотенка

Картопляний гратен, паста з мітболами та запіканка з лососем: корисні рецепти від луцької фуд-блогерки

Зелений еліксир: для чого пити хлорофіл?

ОПУБЛІКУЙТЕ КОМЕНТАР