Правда та міфи про детоксикацію організму від луцької нутриціологині Наталії Тарапати

Чому детоксикація – це не смузі з соками, не голодування і не чистки? Які органи окрім печінки залучені у процесі детоксикації? Як виявити, що організму потрібна детоксикаційна підтримка? Розберімося з цими аспектами та розвінчаємо найпоширеніші міфи разом з луцькою нутриціологинею, дієтологинею модельної агенції MZM Models Наталією Тарапатою.

 

ФАКТОРИ РИЗИКУ ПОРУШЕННЯ ДЕТОКСИКАЦІЇ

Широка популяризація фармацевтичних препаратів, часті самопризначення і самолікування, розвиток хімічної промисловості, який стосується не лише мийних та косметичних засобів, але і харчових продуктів, світ з пластику, погіршення внутрішніх метаболічних процесів – все це фактори ризику перевантаження або недосконалої роботи шляхів детоксикації.

Додайте сюди психологічний стрес війни, який ми поки не дуже ефективно компенсуємо, окисний стрес організму та нутрицевтичні дефіцити, погіршення екології, гіподинамію. І вже не знайдеться жодної людини, яка б не була у зоні ризику порушення роботи систем детоксикації. Без сумнівів, ця тема зараз актуальна для кожного.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, ЩО ДЕТОКСИКАЦІЯ ПОРУШЕНА?

Але в чому полягає суть детоксикації та з чого почати роботу з нею? Я б радила бути обережними з марафонами детоксикації, які закликають худнути на смузі, або голодувати, та називають це детоксом. Такі міри можуть дуже нашкодити організму.

Наш організм має цілу систему внутрішніх та зовнішніх органів детоксикації, яка працює як єдиний злагоджений оркестр. У випадку, якщо один з інструментів, тобто органів, дасть збій, то всі інші також почнуть працювати з помилками. Смузі тут не допоможе.

Як зрозуміти, що з детоксикацією щось пішло не так?

Про це можуть свідчити наступні порушення:

  • целюліт;
  • синці під очима;
  • шкірні висипи;
  • набряки;
  • набір ваги;
  • запах з ротової порожнини;
  • головний біль;
  • алергічні прояви;
  • пігментація тощо.

Якщо ви помітили у себе бодай одну з ознак, читайте далі та шукайте, що ви можете зробити вже сьогодні для покращення своїх детоксикаційних процесів.

ЯК НАЛАГОДИТИ ПРОЦЕС ДЕТОКСИКАЦІЇ ОРГАНІЗМУ?

Отже, почнімо з ЛІМФИ.

Наші клітини позбавляються від продуктів життєдіяльності, викидаючи їх у міжклітинний простір, а лімфа переносить їх та токсини у кровотік. 80% токсинів знаходяться не у печінці, нирках та кишківнику, а у міжклітинній рідині. Застій у лімфі завжди викликатиме порушення детоксу.

Ознаки можливого порушення руху лімфи:

  • набряки кінцівок;
  • запальні процеси, захворювання дихальних шляхів;
  • аденоїди;
  • запалення суглобів.

Профілактика лімфатичного застою:

  • зарядка зі стрибками або перекочуванням з носка на п’ятку;
  • уникання тривалого сидіння, регулярні рухливі перерви;
  • лімфатичний масаж щіткою зверху вниз, уникаючи лімфовузли;
  • присідання;
  • контрастний душ;
  • дихання діафрагмою.

Ці прості речі не потребують великого ресурсу і є доступними. Але якщо втілити їх на щоденній основі, це оптимізує і рух лімфи, і рух жовчі, і кровотік, що сприятиме покращенню загального стану здоров’я.

Ключовим «гравцем» детоксу є ПЕЧІНКА, наш орган-трудоголік, який працює 24/7, практично ніколи не болить та потребує уважного ставлення зі сторони власника.

ГОЛОДУВАННЯ ДЕТОКС

Одне із завдань печінки – біотрансформація вхідних токсичних субстанцій складною системою взаємопов’язаних ферментів. Робота печінки з біотрансформації речовин є нутрієнтозалежною (тобто успішний процес залежить від наявності достатньої кількості потрібних нутрієнтів). Тому голодування з метою покращення детоксикації є сумнівним кроком.

Нейтралізація токсинів у печінці має кілька фаз і для вдалого процесу вони мають бути синхронізовані між собою. Під час першої фази детоксу печінка перетворює жиророзчинні речовини у водорозчинні. Ці проміжкові метаболіти часто можуть бути навіть більш токсичними, ніж токсини на вході.

У другій фазі детоксу створені токсини остаточно деактивуються за допомогою приєднання до них додаткової речовини (амінокислота, глюкуронова кислота, глутатіон тощо). Різні речовини потребують різних зв’язувальних агентів для нейтралізації. Тут ми теж говоримо про достатній вміст цих нейтралізувальних речовин в організмі для ефективного процесу детоксикації. Тепер уявіть, що хтось просто необґрунтовано голодує з метою покращення детоксикації. Такий крок викличе лише дефіцити, нестачу елементів для процесів печінкових біотрансформацій.

Також голодування може підвищувати ризики утворення каміння у жовчному міхурі, підвищувати рівень холестерину та мати негативні наслідки для роботи щитоподібної залози.

ЩОДО ЗАЛІЗОДЕФІЦИТУ

Повернімось до елементів, що є важливими для детоксикації. На першій лінії токсини зустрічає цитохром Р-450 (ферментна група з активним центром заліза). Ферменти, які входять у склад Р-450, мають різну активність, яка кодується генами, способом життя та зокрема статусом по ряду нутрієнтів-кофакторів. Наприклад, вони активуються залізом, без достатнього вмісту якого ефект ферментів значно знижується.

Згідно з офіційними даними ВООЗ, кожен 4-й житель має недостатній вміст заліза. Особливо часто залізодефіцит зустрічається у жінок, які щомісяця втрачають його під час менструації.

Продукти, які рекомендовано ввести в раціон на постійній основі для відновлення запасів заліза:

  • печінка тваринна;
  • яєчний жовток;
  • морепродукти;
  • лосось;
  • сочевиця червона.

Якщо рівень заліза лишається незадовільним, варто пропрацювати роботу органів шлункового тракту та перевірити, чи добре засвоюються нутрієнти з харчових продуктів. Також в цьому випадку рекомендовано розглянути з лікарем варіант нутрицевтичних дотацій заліза.

ГЛУТАТІОН – важливий антиоксидант, що залучений і у першій, і у другій фазі детоксикації.

Ми також можемо раціоном підтримати його роботу:

  • броколі та інші хрестоцвітні стимулюють синтез глутатіону;
  • бразильський горіх, багатий на селен, активізує роботу селен-залежного ферменту глутатіон-трансфераза, який підтримує роботу глутатіону;
  • прекрасним харчовим джерелом глутатіону є тріска з Північної Атлантики;
  • також важливо, щоб раціон був повноцінний в контексті білка та повного амінокислотного профілю, оскільки ефективна робота глутатіону залежить від амінокислот.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО НИРКИ У ПРОЦЕСІ ДЕТОКСУ?

Роботу печінки підтримують НИРКИ. За одну хвилину нирки фільтрують близько 1 літру крові, а за добу – 1 700 літрів крові.

Ознаки того, що нирки потребують додаткової уваги:

  • швидка втома;
  • сухість у ротовій порожнині;
  • набряки під очима;
  • набряки обличчя;
  • набряки кінцівок;
  • болі у попереку тощо.

Для підтримки роботи нирок рекомендовано ввести в раціон продукти-джерела калію. Також журавлина має властивості підтримки роботи даного органу.

 

ЯК ПОКРАЩИТИ РОБОТУ КИШКІВНИКА?

Деактивовані токсини мають ефективно виводитись, тому потрібно приділяти увагу належній роботі КИШКІВНИКА та наявності обов’язкового щоденного випорожнення. Інакше токсини можуть реабсорбуватись назад у кровотік, підвищувати інтоксикацію та навантаження на печінку.

Покращити моторику кишківника зможуть наступні кроки:

  • достатній питний режим;
  • достатня кількість рослинних волокон та клітковини в раціоні;
  • робота зі стресом, релаксаційні практики;
  • добавки магнію.

ЯК ПОКРАЩИТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЖОВЧНОГО МІХУРА?

ЖОВЧНИЙ МІХУР є важливим органом детоксикації, який також страждає і через стрес, і через недосконале харчування.

Чек-лист ознак, що функції жовчного міхура порушено:

  • пожовтіння шкіри;
  • шкірні висипи або свербіж;
  • наявність ліпом;
  • відчуття нудоти після жирної їжі або натщесерце;
  • порушення випорожнення;
  • головний біль;
  • жовтий наліт на язику;
  • печія тощо.

Допомогти роботі жовчного міхура можна наступними кроками:

  • допивати свою добову норму питної води, щоб підтримувати реологію жовчі;
  • щоденно виконувати фізичні вправи та уникати гіподинамії;
  • кинути звичку пити каву натщесерце;
  • вживати жирні продукти з кожним прийомом їжі;
  • вживати бітери, джерела гірких смаків регулярно (ріпа, часник, гірчиця та інші).

 

Тіло – це досконала машина, яка завжди говорить з нами симптомами. Наше завдання – бути уважними та вчасно на них реагувати.

INSTAGRAM: @tarapatanataliia

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ:

Як правильно харчуватись під час вагітності – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

Чому випадає волосся і як із цим боротися – розповідає луцька нутриціологиня Наталія Тарапата

Як медичний канабіс діє на організм людини – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Як підвищити стресостійкість організму – розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

Що потрібно знати про вплив гормональних контрацептивів: розповідає нутриціологиня Наталія Тарапата

ПОПУЛЯРНЕ
СХОЖІ ПУБЛІКАЦІЇ
ПОПУЛЯРНІ МАТЕРІАЛИ
DiaDia_DenimDrop_Campaign11
 кулонів Moments (1)
EmptyName 70
bzqOfaWH7lafLruLlgg6o8zi11111111111
Merezhyvni red5
_MG_1976
_MG_9191 (3)j
How to sleep (6)1111111111
chernobyl-by-craig-mazinv
LE CHARMIE